Зовнішній вигляд і подача на стіл є основними складовими успіху приготованого блюда, адже вже очима ми починаємо відчувати смак їжі. Досвідчені господині створюють цілі кулінарні шедеври, вирізаючи фігурки з овочів і фруктів, так нарізка картоплі спіраллю ламає всі уявлення про реальність їжі. Сьогодні ми навчимося створювати своїми руками даний картопляне торнадо, використовуючи ніж і спеціальний пристрій для спіральної нарізки картоплі.
Про приготуванні картоплі, здається, сказано і написано стільки всього, що залишається ці знання тільки систематизувати, зібрати в одну велику енциклопедію і дбайливо зберігати, передаючи з покоління в покоління.
Однак, це не зовсім вірне уявлення. Якщо раніше всі кулінарні секрети про картоплю і способах її приготування могли поміститися на одному аркушику кухарський книги або просто в голові господині, то з появою нових сортів картоплі, а разом з ними і своїх нюансів приготування кожного, посилилися і вимоги до різноманітності картопляних вишукувань.
Так, наприклад, на зло клієнту одного американського ресторану, який обурився зайвої товщині картоплі в поданому блюді, з’явилися чіпси. Кухар в помсту клієнту за повернене блюдо, порізав картопля так тонко, як тільки міг, а потім обсмажити і отримав в 1853 році снеки, які здобули свою величезну популярність і в наш час.
Використання в кулінарії
Картопля вважається універсальним овочем. Його варять, смажать, готують на пару, запікають в духовці, додають в салати, використовують як начинку для вареників та пирогів, і навіть роблять з нього горілку.
У готовому вигляді картопля ідеально поєднується з чим продуктами: зеленню і овочами, які не містять крохмаль. Прекрасним доповненням до картопелька служать солоні грибочки і квашена капуста. А ми пропонуємо кілька рецептів зі скарбнички сайту:
- Картопля по-французьки з фаршем в духовці
- Картопля фрі по-домашньому
- Картопляна запіканка з сиром і часником
- Картопля з печерицями в мультиварці
Кілька секретів приготування картоплі
- Якщо для приготування картоплі його потрібно очистити, зрізайте шкірку якомога тонше, щоб максимально зберегти містяться в коренеплоди корисні речовини.
- Варити картоплю треба в киплячій підсоленій воді так, щоб остання покривала бульби не менше, ніж на 1 см.
- Для збереження поживної цінності картопля найкраще варити в неочищеному вигляді або запікати у фользі в духовці.
Способи нарізання картоплі
У нарізці картоплі є свої секрети: від варіанту подрібнення залежить не просто смак картоплі, а й кінцевий успіх приготованого вами страви. У будь-якій кулінарній книзі можна знайти розділ «Нарізка картоплі», що містить опис простих (кубики, соломка, брусочки, дольки, кружечки) і складних (барила, стружки, спіралі, часничком, кульки) способи його нарізки.
Серед усього цього безлічі особливо хочеться звернути вашу увагу на те, як нарізати картоплю красивою спіраллю. Весь процес в найдрібніших подробицях ви може розглянути в нашому відео. Адже смажена спіральна картопелька у фритюрі виходить особливо смачною.
Відео урок по нарізці картоплі спіраллю
Для тих, хто готовий опанувати процесом нарізання картоплі спіраллю з усіма тонкощами, ми крок за кроком ще раз покажемо на наших фото.
Як зробити спіральну нарізку картоплі
Кухонні важливі дрібниці
Дмитро ВашарінСтатьі автора
Складові
- Картопля – + –
Приготування
ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM
У століття сучасних технологій для отримання спіралі з картопляної бульби нам знадобиться не апарат і навіть не високотехнологічна машинка, а звичайний дуже компактний ніж-«бур» для картоплі.
Таку от не хитромудру штучку можна купити сьогодні в відділі кухонного начиння будь-якого магазину.

Процес отримання спіралі дуже простий, досить лише знати пару секретів для успішної нарізки.
І так, беремо очищений від шкірки і вимитий картоплю. Шукаємо його центр і вставляємо «Буря» частина так, щоб кільце на металевому стрижні якраз увійшло в центральну частину бульби. Інакше через зсув центру, в разі не дуже великих розмірів картоплі ваша спіраль вискочить назовні.
Бажано використовувати для цього способу нарізки картопля побільше.

Тримаючись за ручку починаємо вкручувати металевий стрижень в картопляний бульбу. Ріжуче кільце має увійти в м’якоть – саме воно і дозволить нам отримати чудову завитки.

Продовжуємо вкручувати наш «бур» до тих пір, поки кільце не здасться з протилежного боку картоплини.
Етап нарізки закінчено.

Тепер нам необхідно витягти отриману спіраль. Для цього знімаємо ручку металевого стержня.

Дістаємо ріжучу частину з картоплі в напрямку, в якому нарізалася спіраль. Так стрижень з легкістю вийде назовні.

Хапаємося за хвостик спіралі і акуратно викручує її з картоплі.

В результаті у нас виходить ось така чудова і дуже красива товстенька спіраль, яка послужить прикрасою будь-якого святкового блюда.

Ця нарізка дозволяє нам отримати не тільки картопляні спіралі, але і чудову основу для приготування фаршированого картоплі c начинкою на будь-який смак.