Як правильно різати моркву соломкою

Сьогодні відомо навіть дітям, що морква є дуже корисним овочем, справжньою скарбницею вітамінів і поживних речовин.

А зустріч з цією рудою красунею лицем до лиця на кулінарному рингу може застати зненацька навіть найдосвідченіших господинь, коли необхідно нарізати моркву соломкою. Ми з радістю розкриємо вам всі секрети, розповімо і покажемо, як правильно і красиво, а головне – швидко порізати моркву, використовуючи підручні засоби.

Про те, що корисне – у нас під рукою, ніхто вже й не згадує, задивляючись на екзотичні фрукти і овочі на прилавках магазинів. Але ж навіть римські красуні замість цукерок завжди їли морква, може бути, саме тому вони і зберігали свою красу і молодість на довгі роки.

Особливості приготування моркви

  • Морква є джерелом жиророзчинних вітамінів каротину, тому страви з моркви слід готувати з маслом або сметаною, щоб вітамін А краще засвоювався.
  • Для того, щоб зберегти корисні речовини морквини, готуйте її на пару або тушкуйте.
  • Не піддавайте морква термічній обробці тривалий час, щоб не зруйнувався міститься в ній каротин.

У кулінарії морква найчастіше використовують як інгредієнт, що входить до складу супів, других страв, випічки, напоїв та навіть десертів. Але ще корисніше вона в сирому вигляді за рахунок підвищеного вмісту грубої клітковини. Однак, дуже важливо знати не тільки, коли і скільки додати моркви в ту чи іншу страву, але і як її порізати.

Способи нарізання моркви

Існують прості і фігурні способи нарізки моркви.

До простих способів відносяться:

  • соломка;
  • кружечки;
  • брусочки;
  • кубики;
  • часточки;
  • скибочки.

Складна нарізка або її ще називаю фігурна може бути представлена ​​у вигляді кульок, кілець, півкілець, зірочок і часто використовується для прикраси святкових страв. Різання можна здійснювати ножем, володіючи певною вправністю, або з використанням спеціальних кухонних приладів-помічників, таких як овочерізка і терка для моркви по-корейськи.

Детальніше про фігурної нарізки моркви читайте в нашій окремій статті.

Як красиво нарізати моркву для супу і плову

Одним з найпоширеніших видів нарізки моркви – соломкою обумовлюється і популярність таких страв зі свіжої моркви або з її використанням:

  • Готуємо моркву по-корейськи
  • Фунчоза з куркою і морквою по-корейськи
  • Рулет з лаваша з корейською морквою

На відео нижче можна покроково розглянути всі нюанси і тонкощі отримання тонкої соломки з використанням ножа і терки.

Нарізка моркви соломкою вручну

Як порізати моркву соломкою за допомогою терки (покрокове відео)

Для тих, хто любить розглянути весь процес на фото, пропоную покроковий звіт.

Як правильно різати моркву соломкою

Кухонні важливі дрібниці

Дмитро ВашарінСтатьі автора

Як різати моркву соломкою фото і відео
Як різати моркву соломкою фото і відео

Складові

  • Морква – + –

Приготування

ФУЛЛСАЙЗ MEDIUM



  1. Нарізка моркви за допомогою ножа

Для нарізування найкраще підійде морквина правильної форми, її буде легко чистити і нарізати.


  • Морквину попередньо очищаємо і моєму. Далі зрізаємо округлий край морквини, роблячи як би стійку основу.

    Якщо морквина занадто довга, то її можна відразу розрізати впоперек на частини того розміру, який потрібен для отримання необхідної довжини соломки.


  • Ставимо морквину на отримане перетин і починаємо нарізати.


  • Щоб порізати моркву дрібно, намагаємося нашаткувати її на пластинки товщиною в межах 1-3 мм.


  • Отримані пластини складаємо один на одного стопкою і нарізаємо їх по довжині наявної моркви соломкою якомога тонше, регулюючи товщину нарізки з допомогою ножа і пальців.

    Робити це краще не поспішаючи, особливо, якщо ви новачок серед кухарів.


  • В результаті всіх виконаних послідовно маніпуляцій у вас повинна вийти ось така красива тонка соломка з моркви.



  • Нарізка моркви за допомогою терки

    Для спрощення процесу шинкування моркви тонкою соломкою можна використовувати ось таку спеціальну терку з різними насадками для тонкої і більшої соломки. Її можна вільно придбати в будь-якому супермаркеті або ринку.


  • Зручність використання такої терки в тому, що вона допомагає захистити пальці рук від стирання за рахунок спеціального тримача для овочів.


  • Очищену і вимиту моркву розрізаємо за допомогою ножа поперек на частини довжиною не менше 10 см так, щоб її можна було помістити в тримач для овочів.

    Відповідно, саму моркву краще брати по крупніше при шатківниці на цій тертці.


  • Починаємо подрібнювати моркву, переміщаючи плододержатель по насадці уздовж серцевини морквини і злегка натискаючи на неї.


  • Виходить ось така красива довга і тонка соломка.


  • Для отримання більш грубою соломки беремо спеціальну насадку і проробляємо всі ті ж кроки, що і для нарізки моркви дрібною соломкою.


  • Якщо ви все зробили правильно, то в результаті повинна вийде ось така соломка.

    Тепер ви без зусиль зможете нашаткувати моркву соломкою потрібного розміру і товщини.