Літо і осінь пролетіли, як один день, а ми так і не встигли вдосталь поласувати зеленими, баштанними ягодами з червоної соковитою м’якоттю. Сьогодні ж у нас є можливість напередодні новорічного торжества навчитися робити дуже красивий і смачний салат «Кавунова долька» за класичним рецептом. Те, що гості будуть здивовані такому барвистому натюрморту на столі, це факт, а скуштувавши цей делікатес, шанувальників вашої кухні вже точно додасться.
Як не дивно, але до складу цього яскравого страви входять самі звичайні продукти. Ніяких там заморських овочів і екзотичних фруктів немає і в помині. Однак підбір інгредієнтів настільки гармонійний, що в готовому вигляді від такого закусончіка за вуха дегустаторів НЕ відтягнеш, ну дуже він смачний і головне ситний.
Серед особливостей приготування можна виділити хіба що незвичайний метод пошарового укладання. Сам салатик потрібно оформляти у вигляді півкола або півмісяця, але це лише один нюанс.
Крім цього нам за рецептом потрібно викладати шари так, щоб висота внутрішнього краю була нижче, а верхнього – вище, тобто форма салату повинна мати своєрідний підйом у вигляді часточки кавуна: у шкурки – широка, а до вершини – вузька. Але зробити це зовсім не складно, головне розраховувати товщину шарів. І тепер, вивчивши теорію, ми можемо приступити і до практики.
Керівництво по правильному вибору кавуна.
Салат «Кавун»
Складові
- Куряча грудка – 400 г + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Сир твердого сорту – 200 г + –
- Цибуля ріпчаста фіолетовий – 1 головка + –
- Оцет столовий 9% або яблучний 6% – 5 ч.л. + –
- Огірки свіжі середнього розміру – 2 шт. + –
- Томати свіжі – 2 шт. + –
- Маслини чорні без кісточок – 3-5 шт. + –
- Майонез – для промазування + –
Приготування
Взагалі рецепт цієї страви може мати безліч різних варіантів з додаванням і заміною деяких продуктів. Ми ж хочемо запропонувати еталонний склад цього кулінарного витвору, а вже відштовхуючись від класики, можна створювати щось оригінальне, так би мовити, авторське.
- Оскільки всі продукти ми будемо укладати шарами, то першим ділом нам слід їх підготувати належним чином.
- Для початку ми повинні відправити варитися м’ясо, для чого укладаємо курятину в каструльку, заливаємо водою і ставимо на вогонь. За годину грудка повинна зваритися, а десь хвилин за 10 до закінчення варіння її потрібно підсолити. Також в окремій металевій чаші нам потрібно зварити круто яйця.
- Поки все у нас вирує і пузириться на плиті, ми замарінуем цибулю. Для цього нарізаємо очищену цибулину тонкими ¼ кільцями, посипаємо невеликою кількістю солі і злегка мнемо, щоб нарізка трохи розм’якшилася, а солічка розійшлася.
Для маринаду потрібно оцет розвести ½ ст. води, і в цьому розчині замочуємо слізливий овоч на 20-30 хвилин. - У цей час ми можемо зайнятися нарізкою овочів. Томати нам потрібно подрібнити тонкою соломкою, але тут є одне «але», соковиту серединку плодів брати для салату ми не можемо, оскільки овоч дасть сік і вся наша часточка кавуна просто-напросто розтечеться, тому даний рецепт передбачає використання тільки щільною частини помідорів.
- Це саме можна сказати і до огірку, що складається на 95% з води, але з цим зеленим плодом ми вчинимо інакше. Натираємо їх на тертці, перемішуємо з невеликою кількістю солі, і після того, як зелена маса випустить сік, ми просто віджимаємо огірок і використовуємо.
- Поки ми возилися з овочами, яйця вже зварилися і нам залишається їх почистити і натерти на тертці. Сир також натираємо на дрібній тертці в окрему чашку. А варене куряче філе нарізаємо соломкою.
- Тепер всі інгредієнти готові лягти шарами на красиве блюдо:
- Першим шаром у нас йде грудка. Її ми підсолювали в процесі варіння, так що зараз такий захід не знадобиться, зате потрібно змастити її майонезом.
- Другим по черзі йде маринована цибуля. У його укладанні є невелика тонкість. З внутрішнього краю ми повинні розкласти його тонким шаром, поступово збільшуючи товщину до зовнішньої дузі. Потім також промазуємо майонезом.
- Терте яйце йде у нас третім шаром. Для зручності яєчну масу ми відразу перемішуємо з майонезом, подсаливаем і таку кремообразную суміш наносимо поверх лука, збільшуючи товщину шару до зовнішнього контуру часточки.
- Наступним етапом у нас буде сир. Його ми рівномірно розсипаємо поверх яєчно-майонезній суміші, але відступивши приблизно 2 см від зовнішнього краю, ми повинні укласти сирну смугу вздовж всієї часточки шириною не більше 2 см і заввишки 1 см. Такий прийом в оформленні буде грати роль білої прошарку між шкіркою і м’якоттю .
- Тепер прийшла черга томата. Його ми розподіляємо від сирної смуги, вимощена весь простір до внутрішнього краю – це у нас буде кавунова м’якоть.
- Роль шкури гратимуть огірки. Їх ми викладаємо смугою від сиру до кордону зовнішнього краю, а також наносимо зелень на широкий вертикальний край нашого кавунчики.
- Останній штрих внесуть маслини, що грають роль кісточок. Їх нам потрібно порізати уздовж на четвертинки і хаотично укласти на томатної м’якоті.
Креативимо з новими інгредієнтами
Салатик виходить ну просто незрівнянно красивим, як справжній соковитий баштанної плід. А смак, обладнаний! Звичайно, ніхто не забороняє вносить в рецепт корективи.
Наприклад, можна додати шар з смажених або маринованих грибів, картоплі, моркви вареної, обсмаженої або по-корейськи. Також і у курки є свої заступники, адже не всі ж м’ясо пташок поважають. М’ясний шар можна замінити копченої або вареної ковбаскою, карбонатом або шинкою.
Декоруючи кавунову зовнішність, м’якоть з червоних томатів на ура замінять гранатові зернята, відварений буряк або червоні болгарські перці. Взагалі болгарку також можна пустити на оформлення шкури, замість огірків, але в такому випадку слід вибирати зелені плоди. Також для зеленої частини нашого натюрморту відмінно підійде і виноград, і зелень кропу з цибулею.
Оливки безперечно дуже смачні, але, на жаль, не всі можуть розділити цю точку зору, тому і цей компонент в салаті має свого дублера, в якості якого виступає чорнослив.
А якщо замість банального майонезу за заправку взяти соус зі сметани, солі, часнику і подрібнену зелень, то в такому випадку салат «Кавунова долька» претендує стати короною урочистого вечора.