У перекладі з грузинського назва цього пирога означає «сир» і «хліб», що і несе в собі весь сенс цієї національної випічки. Є багато відмінних варіантів, як зробити хачапурі з лаваша з сиром на сковороді або в духовці, і якою б рецепт ви не вибрали, задоволення отримаєте непередаване. І навіть в самій Грузії немає єдиного рецепту цього пирога, тому що в різних районах країни до цих коржикам з начинкою додаються свої «родзинки».
Так Імеретинсье хачапурі мають вигляд класичних круглих пирогів, мегрельських випічку можна визначити по шару сиру сулугуні, який покриває круглий коржик з сирною серединкою. Аджарські, мабуть, по праву заслуговують звання найоригінальніших пиріжків у вигляді човників, залитих яйцями.
У традиційному рецепті начинкою для хачапурі був сир чкінті-Квелі, більш відомий під назвою имеретинский. А ось найпопулярніший сулугуні, врозріз усталеній думці не входить в цей пиріг.
Хачапурі з лаваша з сиром і сиром на сковороді
Тісто для хачапурі не терпить дріжджів. У класичній рецептурі прісне тісто на пироги замішувалося на кисломолочний продукт – мацоні, який сьогодні можна замінити кефіром або кислим молоком. З такого замісу пироги печуться виключно на сковороді.
А вже більш сучасні варіанти національної грузинської випічки все ж вдаються до використання листкового тіста і допомоги духових печей. Ми ж сьогодні освоїмо модернізований рецепт з фото готування хачапурі з вірменського лаваша у вигляді трубочок, що значно заощадить час і сили.
Складові
- Тонкий лаваш – 4 шт .;
- Сир «Гауда» – 200 г;
- Сир домашній – 200 г;
- Яйця курячі – 1 шт .;
- Сметана – 25-30 г;
- Соняшникова олія – 2 ст.л .;
- Зелень кропу – 1 пучок;
Приготування хачапурі з лаваша в домашніх умовах
- Для начинки нам буде потрібно зерновий сир хорошої якості, найкраще домашній, досить жирний, розсипчастий, але не водянистий. Його ми розминаємо виделкою і змішуємо з тертим на тертці сиром, сметаною і яйцем до однорідної консистенції. Спробуйте начинку на смак, якщо вам солі достатньо, то залиште так, а якщо мало, то підсолити.
- Зелень кропу слід добре промити, струсити з гілочок надлишки вологи і дрібно-дрібно порубати, після чого змішуємо зелень з сирно-сирною масою.
- Для приготування хачапурі слід брати тільки найсвіжіший, гнучкий і м’який лаваш. Коржик слід нарізати на прямокутні шматки 10х20 см. Потім по вузькому краю кожного шматочка лаваша смугою викладаємо сирно-сирну начинку і звертаємо лаваш рулетом, злегка придавивши.
- Тепер нам залишилося лише спекти ці ароматні пиріжки. Для цього в розігріте на сковороді масло викладаємо лавашние рулети і обсмажуємо їх спочатку з одного, а потім з іншого боку до рум’яної скоринки.
Хачапурі з лаваша в мультиварці: рецепт з сиром
Складові
- Вірменський лаваш – 2 шт. + –
- Сир зерновий сільський – 0,4 кг + –
- Яйця курячі категорії «0» – 2 шт. + –
- Сіль – 1/2 ч.л. + –
- Масло вершкове – 30 г + –
- Сода – 1/2 ч.л. + –
- Кефір 2,5% – 250 мл + –
Як приготувати хачапурі з лаваша в мультиварці
Грузинський пиріг з даного рецептом можна приготувати не просто швидко, а практично в лічені хвилини. В якості тестової основи ми будемо використовувати тонкий лаваш, саме тому ці хачапурі так і назвали – ледачі. Ну а в ролі начинки ми виберемо сир зернений, бажано домашній.
готуємо начинку
Соду і сіль додаємо до сиру і все добре перемішуємо. Можливо, у когось виникне резонне питання, до чого тут сода? Все просто, в процесі випічки сир, змішаний з содою, буде плавитися, тягнутися як сир. Хто не любить такий ефект, просто не кладіть соду в начинку.
Замішуємо соус для лаваша
Яйця вбиваємо в глибоку миску, заливаємо кефіром, трохи підсолюємо і збиваємо до однорідності віночком.
Готуємо коржі. Один лаваш розрізаємо на дві рівні половинки, одну з яких викладаємо на дно змащеної вершковим маслом чаші мультиварки, а іншу половинку залишаємо на верхівку. Другий же цілий лаваш рвемо довільними досить великими шматочками і замочуємо їх в соусі.
збираємо пиріг
- На застелене лаваш рівним шаром розподіляємо приблизно третину просочених дієти сумішшю лавашних шматків, а потім поверх них викладаємо сирну начинку (½ частину від загальної маси).
- Потім перекриваємо начинку знову приблизно 1/3 просочених лавашних шматків, і в верхній частині наносимо решті сир, після чого перекриваємо начинку залишилися змоченими лавашнимі шматками і рівною половиною лаваша, яку також потрібно промазати залишками соусу.
Тепер чашу вставляємо в мультиварку, виставляємо таймер на 35 хвилин і в режимі «Випічка» готуємо хачапурі.
Хачапурі з сиром з тонкого лаваша в духовці
Приготувати хачапурі сьогодні, маючи в рукаві козир з «ледачих» рецептів – справа нікчемна і необтяжливою. Всього через півгодини ви вже будете виймати з духовки гарячий пиріг з обладнаний запахом і не менш чудовим смаком.
Хачапурі в лаваші з кефіром – це відмінна знахідка для зайнятих жінок, у яких графік дня досить щільний, але бажання побалувати домашніх смачненьким дуже велике.
Складові
- Тонкий вірменський лаваш – 3 шт .;
- Сир «російський» – 0,15 кг;
- Адигейський сир – 0,2 кг;
- Курячі яйця – 2 шт .;
- Ряжанка або кефір -250 мл;
- Сіль кухонна – ¼ ч.л .;
Як зробити хачапурі з тонкого лаваша
- Велику корж лаваша викладаємо в змащене деко, краю розправляємо (вони будуть виходити за краї форми на 5 см), а зайве відрізаємо кулінарними ножицями. Потім з інших лавашей вирізаємо 2 кола (або квадрата) за розмірами дна форми для випікання.
- З ряжанки, солі і яєць замішуємо соус-просочення для лавашей.
- Два види сиру натираємо на тертці і змішуємо разом, після чого малу частину сирної суміші розподіляємо по нижньому лаваш, покриваємо його вирізаним круглим (квадратним) коржем, змащуємо його рясно соусом-просоченням і викладаємо поверх нього половину залишився сиру.
- Обрізки від лавашей слід вмочити в соусі і рівно розподілити по сирної начинки, зверху викладаємо залишки сиру, загинаємо на нього виступаючі краї нижнього лаваша, змочуємо їх в соусі, а зверху все закриваємо залишилися круглим (квадратним) лавашем, рясно змазаним залишками соусу.
- Випікати такий шаруватий хачапурі необхідно приблизно півгодини в духовці при температурі 180оС.
Рум’яний, ароматний хачапурі з сиром з лаваша в духовці стане головним частуванням на сімейній вечері. І що особливо важливо, хачапурі прекрасний і гарячим, і холодним, і свіжим і розігрітим. Зіпсувати його неможливо.