Шпинат

шпинат
Образ будь-якої страви залишається незавершеним, якщо не додати в нього зелені, вона не тільки прикрасить, але і зробить частування по-справжньому особливим. Зеленим улюбленцем для багатьох залишається шпинат, корисні властивості якого практично безмежні, і незважаючи на його прісний смак, страви з ним виходять апетитний. Вагомою перевагою зеленого рослини є цілорічна доступність, так що побалувати себе свіжою зеленню можна в будь-який час року.

Хімічний склад шпинату

До складу зелені входять речовини, більшість з яких не міститься ні в жодному іншому городній рослині. Набір незамінних органічних кислот, мінералів, вітамінів та інших життєво необхідних елементів робить шпинат багатим джерелом корисних властивостей.

Незважаючи на його невисоку калорійність, вміст деяких хімічних елементів вище звичної норми, що, безсумнівно, говорить про природну цінність шпинату.

У наведеній нижче таблиці детально розписаний хімічний склад зеленої рослини. Кількість корисних речовин трави шпинат приведено в розрахунку на 100 гр. продукту.

Хімічний склад шпинату

Завдяки готовим цифрам можна з легкістю не тільки підрахувати калорійність кожної страви, до складу якого входить зелень, а й визначити його користь.

Корисні речовини

Кількість (в мг. І мкг.) Корисних елементів в 100 гр. продукту

Мікроелементи Марганець 0,897 мг. Цинк 0,53 мг. Селен 1 мкг. Залізо 13,51 мг. Мідь 13 мкг. Макроелементи Фосфор 83 мг. Кальцій 106 мг. Натрій 24 мг. Калій 774 мг. Магній 82 мг. Вітаміни Бета-каротин 4,5 мг. Вітамін А 750 мкг. Вітамін В1 0,1 мг. Вітамін В2 0,25 мг. Вітамін В5 0,3 мг. Вітамін В6 0,1 мг. Вітамін В9 80 мкг. Вітамін С 55 мг. Вітамін Е 2,5 мг. Вітамін Н 0,1 мкг. Вітамін До 482,9 мкг. Вітамін РР 0,6 мг. Вітамін РР (Ніаціновий еквівалент) 1,2 мг. Холін 18 мг.

Як зазначалося раніше – калорійність шпинату невелика. На 100 гр. зелені припадає всього лише 22 ккал.

На настільки невисокий показник впливає розумно закладена природою до складу трави харчова цінність, яка дозволяє шпинату при будь-якому типі кулінарної обробки залишатися низькокалорійним продуктом.

Харчова цінність шпинату

Крім вітамінів, макро- і мікроелементів до складу городнього рослини входять необхідні для життєдіяльності організму білки, жири, вуглеводи та інші важливі для здоров’я речовини, які логічно завершують таблицю калорійності шпинату.

Харчова цінність шпинату

Нижче представлена ​​та сама таблиця харчових компонентів з кількістю їх калорій, в розрахунку на 100 гр свіжої зелені.

харчові компоненти

Харчова цінність (у гр.) З розрахунку на 100 гр. продукту

Вуглеводи 2 Білки 2,9 Жири 0,3 Насичені і ненасичені жирні кислоти по 0,1 Харчові волокна 1,3 Моно-і дисахариди 1,9 Вода 91,6 Зола 1,8 Крохмаль 0,1 Органічні кислоти 0,1

Багатство корисних елементів, в яких до того ж міститься мало калорій, дозволяє використовувати зелень для приготування різних страв, в тому числі і дієтичних, за допомогою яких можна худнути або влаштовувати розвантажувальні дні.

Вживаючи регулярно страви зі шпинату – вдасться позбутися не тільки від зайвої ваги, але і від багатьох захворювань.

Цінність шпинату в кулінарії

користь шпинату

Зелёнолістовое рослина давно вживають в їжу з метою профілактики і лікування безлічі захворювань. У будь-якому вигляді зелень надає максимально позитивний вплив на організм людини, попереджаючи появу або загострення хронічних недуг.

Незважаючи на це, багато хто з нас не знають всієї користі цього натурального рослини, тому і недооцінюють його, вважаючи шпинат простий харчовою добавкою. Щоб показати, наскільки таке твердження є невірним, досить просто поглянути на список корисних властивостей зелені і тоді сумнівів про користь свіжого продукту просто не залишиться.

користь шпинату

Чим корисний шпинат для здоров’я

  1. Бере участь у виробленні основних для людської життєдіяльності гормонів.
  2. Перешкоджає утворенню катаракти та дистрофії сітківки ока. Більш того, зелень допомагає знімати напругу і втому очей.
  3. Очищає кишечник, бореться з запорами і регулює обмін вуглеводів.
  4. Допомагає боротися з:
  • ентероколіт;
  • гастритом;
  • мігренню;
  • гіпертонією;
  • остеопорозом;
  • астмою;
  • анемією;
  • артритом.
  1. Підвищує імунітет.
  2. Благотворно впливає на нервову систему, зменшуючи нервову напругу і підвищуючи загальну стресостійкість організму.
  3. Знижує негативну дію канцерогенів, і як наслідок – виступає профілактикою всіляких ракових утворень.
  4. Покращує роботу опорно-рухової системи.
  5. Збагачує клітини організму киснем, надає тілу сил і енергії.
  6. Покращує апетит і допомагає швидше відновитися після хіміотерапії або важких операцій.

shpinat2

Крім цього, шпинат має ряд інших властивостей, необхідних кожній людині для повноцінного функціонування різних його органів і систем.

Основними функціями вважаються:

  • сечогінна;
  • проносний;
  • протизапальна;
  • заспокійлива;
  • тонізуюча.

Шпинат при вагітності і грудному вигодовуванні

Цілком природно, що багато жінок побоюються є ті чи інші продукти під час вагітності, адже страх нашкодити майбутній дитині завжди бере верх. У випадку зі шпинатом – побоювання абсолютно безпідставні, тільки якщо у жінки немає протипоказань до його вживання.

Салатної зелень навпаки сприяє легкому виношування і правильному формуванню багатьох систем і органів майбутнього малюка.

Шпинат при вагітності

До того ж, в період вагітності жінка витрачає в кілька разів більше вітамінів і мінералів, тому їх необхідно постійно поповнювати. Розетка салатного листя для заповнення природного вітамінного запасу підходить ідеально.

В цілому, листя трави надають наступну дію на здоров’я майбутньої мами і малюка:

  1. підвищують гемоглобін у вагітної;
  2. зміцнюють роботу серцево-судинної системи;
  3. заповнюють дефіцит кальцію;
  4. сприяють формуванню мозку і нервової системи плода.

Не менш корисний шпинат і при грудному вигодовуванні. Жінкам в період лактації такий різновид салатної зелені просто необхідно регулярно вживати. Дитині з материнським молоком будуть передаватися всі необхідні для його розвитку корисні речовини.

Однак варто бути уважною до самопочуття малюка.

Перш, ніж включити продукт в свій раціон, потрібно з’їсти невелику розетку листя і подивитися, як буде вести себе малюк після вигодовування. Якщо ніяких алергічних реакцій та інших негативних проявів не виникне, тоді сміливо їжте зелень і не бійтеся за здоров’я крихти.

Шпинат в дитячому харчуванні

Наслухавшись про корисні властивості зеленого рослини, молоді мами прагнуть скоріше нагодувати їм свою дитину. Однак поспішати з цим абсолютно не варто.

Лікарі, відповідаючи на питання «з якого віку можна давати дитині шпинат», радять робити це не раніше 10 місяців.

Шпинат в дитячому харчуванні

При цьому годувати малюка цілими листям зелені не варто. Найкраще приготувати з них пюре і давати дитині потроху, спостерігаючи за станом здоров’я дитини. Незважаючи на те, що шпинат не є алергенним продуктом, все ж організм деяких дітей його погано переносить.

У разі виникнення побічних явищ шпинат доведеться виключити з раціону або замінити його іншим різновидом салатної зелені.

Шкода і протипоказання шпинату

Шпинат, корисні властивості якого ми вже розглянули, цілком може надавати і негативний вплив на здоров’я людини. Пов’язано це з одним єдиним негативним властивістю зелені – наявністю в ній небезпечної для організму людини щавлевої кислоти.

Великий вміст цієї кислоти може викликати різке погіршення самопочуття і загострення хронічних недуг. Саме тому при певних захворюваннях салатну рослину є категорично заборонено.

Шкода і протипоказання шпинату

Протипоказання

До протипоказань вживання зеленого шпинату відносять:

  • сечокам’яну хворобу;
  • нефрит та інші хвороби нирок;
  • захворювання сечовивідних шляхів;
  • подагру;
  • хвороби жовчовивідних шляхів, печінки і дванадцятипалої кишки;
  • обережно потрібно вживати шпинат людям, з відхиленнями в роботі щитовидної залози. Особливо небезпечний він для тих, кому поставлений діагноз «вузловий зоб», т. Е. Є збільшення щитовидної залози.

Шкода від зелених салатних листя можна отримати не тільки при наявності протипоказань, але і в разі неправильного їх вибору.

Під правильним вибором мається на увазі покупка листового рослини, вирощеного в екологічно чистій місцевості і без жодних хімічних добрив. Оскільки шпинат інтенсивно вбирає всілякі пестициди та інші шкідливі речовини, то до процесу його вирощування варто ставитися більш, ніж серйозно.

Також дуже важливо при покупці звертати увагу на вік рослини. Адже саме молоді салатні листя найбільш корисні для організму, в них міститься мінімум небезпечної щавлевої кислоти, до того ж, молодий шпинат ніжніший на смак.

Перезрілу салатну зелень взагалі вживати в їжу не рекомендується. У будь-якому вигляді вона може бути небезпечна для здоров’я.

Як вживати шпинат: поради щодо застосування

Шпинат для багатьох є суперечливим рослиною. Деякі господині і зовсім бояться додавати його в їжу, вважаючи, що від салатної зелені більше шкоди, ніж користі. Однак це зовсім не так. Якщо шпинат правильно обробляти і розумно використовувати при приготуванні різних страв, то побоюватися за негативні наслідки не доведеться.

Щоб від приготованих страв завжди отримувати тільки приємні враження – необхідно користуватися простими рекомендаціями, які допоможуть нейтралізувати шкоду зелені і посилити її позитивну дію на організм.

shpinat4

Рада №1: перед приготуванням зелень обробляємо

Кулінарна обробка шпинату передбачає собою ретельне миття салатового рослини і видалення з нього зів’ялих, зіпсованих або старого листя.

При варінні першу воду обов’язково зливаємо (необхідно це для того, щоб позбутися від нітратів) і продовжуємо варити страву в другій воді.

Рада №2: додаємо в страви молоко

Безумовно, найбільш корисний шпинат в сирому вигляді. Його молоді стебла і листя містять максимальну користь і поживну цінність саме в термічно необробленому вигляді. Однак високий вміст щавлевої кислоти змушує задуматися про безпеку застосування сирого продукту.

shpinat6

Саме тому рекомендується перед вживанням збризкувати свіжу зелень молоком. Те ж саме стосується і варених страв, до складу яких входить шпинат.

Під час варіння в них потрібно додати трохи молока, воно допоможе зменшити негативний вплив щавлевої кислоти.

Рада №3: ​​дотримуємося правильні умови зберігання

Шпинат довго не зберігається. Тому і страви, в яких він міститься, також недовговічні.

Максимальний термін зберігання таких страв – 24-48 годин, після цього вони стають небезпечними для здоров’я. Ферменти, які в них знаходяться, протягом 24-48 годин самознищується і стають отруйними. Правильніше за все вживати страви відразу після приготування.

Зберігати свіжі салатні листя довго також не варто. Прибираючи продукт на зберігання, важливо не забути опустити його в ємність з водою (але не мити), скропити трохи рідиною або просто загорнути в мокру ганчірку. Тільки після цього можна прибирати шпинат в холодильник не більше, ніж на 2 дні.

shpinat5

Замороження

Якщо необхідно зберегти корисні властивості рослини надовго, тоді зелень просто заморожуємо. Зробити це дуже просто:

  1. помиті і нарізані листя шпинату перекладаємо в контейнер для заморозки льоду або в звичайний поліетиленовий пакет;
  2. заливаємо зелень холодною чистою водою;
  3. прибираємо ємність з листям в морозилку і включаємо режим глибокого заморожування. Важливо пам’ятати, що повторному заморожуванню продукт не підлягає.

Завдяки такому способу шпинат можна зберегти на зиму, а потім використовувати його в приготуванні різноманітних корисних страв.

Застосування шпинату в кулінарії

Знаючи, який прісний на смак салатний лист, багато господинь не використовують його для приготування, весь час намагаючись придумати, чим можна замінити його в рецепті. Однак відмовлятися від такого корисного натурального продукту зовсім не варто.

Незважаючи на нейтральні смакові якості зелені, страви з неї виходять дуже ніжні і апетитні.

Тим, хто вважає, що з розетки листя нічого, крім свіжого салату не зварила, можна запропонувати список найрізноманітніших, а головне – смачних страв, до складу яких може входити шпинат:

  • батат;
  • борщ;
  • супи;
  • м’ясні і рибні страви;
  • пироги;
  • млинці;
  • пудинги;
  • котлети;
  • гарніри;
  • смузі;
  • яєчня і т. п.

Застосування шпинату в кулінарії

Приготувати всі ці страви можна з самих різних видів шпинату, починаючи з найбільш поширених і закінчуючи екзотичними його різновидами (шпинат Утеуша, морський, полуничний і т. Д.). У будь-якому випадку все приготовані частування будуть виглядати апетитно і на смак вийдуть досить незвичайними.

Про те, що таке шпинат, які шкідливі і корисні властивості він має, з чим його їдять і як зберігають – це головне, що потрібно знати кожному з нас, коли ми маємо намір в черговий раз приготувати якусь страву з цього унікального продукту.

Вживаючи регулярно настільки корисну зелень, можна надовго забути про багатьох фізичних недугах, подарувавши собі можливість сповна відчути, що таке бути здоровим.

Обов’язково включайте шпинат в свій щоденний раціон – і ви переконаєтеся, наскільки він важливий для повноцінного функціонування всіх органів і систем.

Приємного вам апетиту, і будьте здорові!