Чим вишуканіше і різноманітніше страви на нашому столі, тим швидше набридають всі ці надмірності, і хочеться чогось простого і затишно-домашньої.
Шоколадна шарлотка з яблуками виходить настільки смачною і ароматною, що здатна навіть підлітка-бунтаря змусити провести вечір в сімейному колі. Як і традиційний білий бісквіт, цей «мулат» робиться дуже просто і швидко, а по продуктових витрат він – один з найбільш бюджетних варіантів.
Не варто плутати це частування з шоколадним пирогом «празького» типу, який зазвичай присмачують набагато більшою кількістю какао. Наше ж завдання – зробити більш оригінальною класичну шарлотку.
Для цього ми додамо всього 2-3 ложки какао-порошку, хоча не забороняється туди покришити і трохи чорного шоколаду. Від цього улюблена випічка тільки виграє.
Шоколадна шарлотка з яблуками: рецепт з содою
Складові
- Цукор-пісок білий – 1 ст. + –
- Борошно в / с – 1 ст. + –
- Яйця курячі великі – 3 шт. + –
- Какао-порошок – 1-2 ст.л. + –
- Яблука свіжі соковиті – 4-5 шт. великого розміру + –
- Сода харчова – 0,5 ч.л. + –
- Оцет 9% – 1 ч.л. + –
- Оливкова олія – 1 ст.л. + –
- Борошно для присипки – 1 ст.л. + –
Як спекти оригінальну шоколадну шарлотку будинку
Освоївши базову рецептуру шарлоточного бісквіта, навчитися пекти його шоколадний варіант – нічого не варто. До основних продуктів просто додаємо какао і трохи содового розпушувача, щоб напевно вийшло пишно.
«Шарлотку-мулатку» піч можна як в звичайному духовій шафі, так і в мультиварці.
- Починаємо, як завжди, з яблук: їх моєму, просушуємо і ріжемо часточками, видаляючи жорстку серцевину.
- Яйця розбиваємо в ємність з високими бортами і, озброївшись міксером, збовтуємо до легкої пінки.
- Наступний крок – додавання цукру. Дуже старатися у збиванні солодкої маси не потрібно – нам просто потрібно її добре перемішати і домогтися розчинення солодких кристалів.
Борошно зазвичай рекомендують просівати – це сприяє пишності бісквіта. Але оскільки ми будемо класти в нього соду, що в класичному варіанті не передбачено, то можна класти в тісто і непросіяну борошно. А ось те, що дійсно важливо, – підмішувати її потрібно поступово.
- Какао вводимо в тісто разом з борошном, з’єднавши окремо від інших інгредієнтів ці сипучі інгредієнти.
- Останній компонент – це сода. Заливаємо її оцтом (можна навіть взяти фруктовий), щоб вивільнити розпушувальні здатності, потім додаємо в тісто і останній раз все перемішуємо.
- Беремо форму (силіконову, розсувну або цільну металеву) і змащуємо внутрішні поверхні маслом.
- Щоб бісквіт в процесі випічки не пристав, і його легко було витягти, – дно і стінки присипаємо сухий манкою (вона дешевша сухарів і завжди під рукою).
- Яблучну нарізку поміщаємо на дно форми і заливаємо готовим тестом. Можна фрукти класти і декількома шарами. Тоді шоколадний бісквіт буде насичений яблуками від дна до самого верху, що теж дуже смачно.
9. До цього часу духова шафа вже повинен грунтовно прогрітися, і ми можемо помістити в нього форму з сирим пирогом. Час випікання, при середній інтенсивності пічного спека, становить близько 40 хвилин.
Якщо ваша духовка схильна підсмажувати знизу, то (коли пиріг вже підніметься) допікати його бажано, піднявши форму на щабель вище. Тоді дно і верхівка підрум’яняться в рівній мірі.
Подавати таку шарлотку можна, присипавши цукровою пудрою – вона ще більше підкреслить благородний загар випічки, надавши їй святковий вигляд.
Якщо розтопити окремо плитку шоколаду і полити їм остигле ласощі, то воно стане ще смачнішим, але і калорій в ньому значно додасться. Так що вибираємо найбільш прийнятний для себе варіант.
Улюблена шарлотка з яблуками і шоколадом
Іноді можна відкласти на час жорсткий підрахунок калорій і насолодитися шматочком улюбленої солодощі і чашкою запашного чаю. Супер шоколадний рецепт – саме для таких особливих випадків.
Складові
- Яйце куряче велике – 5 шт .;
- Борошно (в / с) – 2 ст .;
- Масло вершкове – 200 г;
- Яблука соковиті і солодкі – близько 1 кг;
- Порошок какао – 2 ст.л .;
- Цукор білий – трохи менше 1 ст .;
- Чорний шоколад – 50 г;
- Кориця мелена – 1 ч.л .;
- Сода харчова (негашене) – 1 ч.л.
Як приготувати шарлотку з шоколадом в духовці
- Вспенивающем яйця, підсолоджувати їх цукром, ще раз збиваємо. Потім додаємо розм’якшене масло, знову працюємо міксером.
- Наступний інгредієнт – мука, яку вводити потрібно в декілька заходів, змішавши перед цим з какао і корицею.
- В кінці додаємо соду і перемішуємо вже майже готове тісто (оптимальна консистенція – як домашні вершки) силіконової лопаткою.
- У цей момент кладемо в нього, порізаний на дрібні шматочки, шоколад.
- Заздалегідь підготовлену яблучну нарізку викладаємо у форму (її змащувати не обов’язково), на них викладаємо тісто, розрівнюємо його. Час перебування форми в духовій шафі – близько 50 хвилин.
Через 40 хвилин з моменту початку випікання, дверку грубки потрібно відкрити і перевірити за допомогою сірника готовність пирога, обережно проткнув його. Якщо він вже спікся, то деревина вийде з надр випічки абсолютно чистою.
- Дістаємо пиріг з форми тільки тоді, коли він злегка охолоне. Поспішивши зробити це, можна ненароком збити його пишність, так що краще потерпіти.
Раптова поява гостей на порозі – зовсім не привід панікувати з приводу відсутності гідного частування. Поки чоловік буде сервірувати стіл і розхвалювати власні рибальські досягнення, в духовці, тим часом, швидко настигне смачна шоколадна шарлотка з яблуками.
Прикрасивши її морозивом або розтопленим шоколадом, отримаємо чудовий десерт, який порадує навіть найвибагливіших гурманів.
Смачного!