Рубані котлети з курячої грудки: 3 популярних рецепта

Рубані котлети з курячої грудки 3 популярних рецепта
Котлетне майстерність полягає в тому, щоб битки вийшли соковитими, з вираженим м’ясним, трохи пряним смаком, а головне – дуже апетитними.

Кулінарії, як і будь-якого мистецтва, потрібно навчатися, пізнаючи всі тонкощі і особливості приготування страв, і сьогодні ми будемо освоювати рубані котлети з курячої грудки. Хтось може сказати: «Ну що там такого особливого, все перекрутив через м’ясорубку та насмажив грудочок», але з курячим філе такий номер не пройде.

Особливості котлет з ніжною курячої грудки

Напевно, багато хто знає, що курка, зокрема грудка, є одним з найбільш маложирних видів м’яса, тому без належного вміння вироби з такого фаршу загрожують вийти сухими і пріснуватими. Однак при грамотному підході курячі котлети здатні стати межею мрій будь-якого гурмана.

Для початку слід розглянути, стосовно до курки, три основних правила фаршу:

  • Введення додаткових компонентів, покликаних облагородити смак і текстуру котлет, а також підвищити їх харчову цінність. Цибуля, часник, кабачок і інші овочі, різні прянощі, трави та спеції, вершки, сметана або майонез додадуть котлет соковитості, а смак їх стане більш насичений.

rublenye-kotlety-iz-kurinoj-grudki-3-populyarnyx-recepta5

  • Додавання загущающих компонентів в м’ясну масу необхідно для того, щоб котлетки зберігали форму, не розвалювалися і мали естетичний вигляд. Для таких цілей зазвичай беруть отмоченной в молоці або воді пшеничну булку, борошно, крохмаль або терту картоплю, злаки або збиті білки (рідше – жовтки).

У випадку з курячими котлетами від яєць варто відмовитися, адже цей інгредієнт позбавляє котлетку ніжності, роблячи фарш після термообробки більш жорстким. Більш того, яйця пригнічують м’ясної аромат, тому курячий биток буде більш схожим на щільний омлет.

  • Створення бар’єру між котлетою і сковородою дозволить зберегти всередині вироби при обсмажуванні оптимальну температуру. Так, биточки вийдуть соковитіше, м’ясний смак буде ідеальним, а користь продукту збережеться більше. Як «бар’єру» використовують паніровці, тестову оболонку, різні види клярі або метод приготування котлет в соусі або навіть з гарніром.

Як зробити сухі курячі котлети соковитими

Щоб надати котлет соковитості, багато кухаря застосовують такі прийоми:

  1. Додають в фарш наструганное на тертці міцно мерзле вершкове масло.
  2. Кладуть всередину котлет, наприклад зраз, начинку з вершкового масла.
  3. Також в фарш часто додають крижану крихту. Це дозволяє домогтися соковитості вироби без зайвих витрат.
  4. Традиційний рецепт сибірських котлет «шепоче» рада про використання в фарші замороженого молока, що дає відмінний результат.

Але не варто забувати, що в усьому має бути міра, а тому додавати масло, лід і молоко слід зовсім трохи.

Рубані котлети по-київськи з курячої грудки

Складові

  • Куряча грудка – 2 шт. + –
  • Масло вершкове 82,5% – 60-80 г + –
  • Борошно «екстра» – 40 г + –
  • Яйця курячі – 2 шт. + –
  • Панірувальні сухарі – 60 г + –
  • Кріп (свіжа зелень) – 20 г + –
  • Лимонний сік (свіжовичавлений) – 1-2 ст. л. + –
  • Рослинна олія неароматно – 0,1 л + –
  • Сіль дрібна – 1 ч. Л. без верху + –
  • Чорний перець (порошок) – 3 г + –

Як посмажити рубані курячі котлети в паніровці з сухарів

Щоб зануритися в радянську епоху, можна переглянути відео / фото тих часів або взяти наш покроковий рецепт класичних котлет по-київськи і зануритися в ностальгію зі смаком.

Котлетки з курки по-радянськи були улюбленими ласощами іноземних гостей, правда, зіпсували вони своєю начинкою чимало імпортних сорочок і дорогих костюмів.

  • Починати готувати рубані котлетки необхідно з підготовки курки. З курячих грудок слід зняти шкіру, після чого відокремлюємо від кістки велике і мале філе, потім перемелює їх в блендері до однорідності, не забувши посолити і приправити перцем за смаком.

В середньому, на півкіло фаршу слід брати 0,5 ч. Л. солі.

  • Готуємо начинку. У злегка підтале натуральне «Вологодське» масло домішувати дрібно рубаний кріп, лимонний сік, перцеву приправу і сіль.
  • Все ретельно змішуємо і на плівці формуємо з цієї маси ковбаску, яку потім слід звернути і прибрати в морозилку до замерзання.
  • Через годину застигле масло нарізаємо на 4 шматочки. Фарш розділяємо на 4 частини і кожну з них розминаємо в коржик. У центр кожного коржика кладемо по шматочку масла, з’єднуємо краю фаршу зверху і формуємо 4 великі подовжені котлети з «сюрпризом».
  • В одну тарілку насипаємо борошно, в другу – панірувальні сухарі, а в третій тарілці виделкою збиваємо яйця з дрібкою солі. Обвалюють котлети, по черзі, спочатку в борошні, потім занурюємо їх в яйце, а після цього в сухарі.
  • Розклавши запаніровані котлети на дощечці, прибираємо їх на 20 хвилин в холодильник.

rublenye-kotlety-iz-kurinoj-grudki-3-populyarnyx-recepta4

  • Через третину години прогреваем на середньому полум’я сковорідку, заливаємо в неї жарильне масло і готуємо котлети до утворення щільного рум’яного «панцира» по 2-4 хвилини з різних сторін, після чого перекладаємо їх на деко і відправляємо в духовку на 10 хвилин при 170-градусної температурі.

Готові гарячі котлетки слід подавати разом зі шпажками, щоб перед початком трапези їх проткнути, інакше начинка загрожує вилитися на ваш костюм.

Рецепт смачних рубаних котлет з курки в клярі

Для приготування цих ніжних, немов суфле, котлет з курки з грибами необхідно брати не покупної фарш, а приготований в домашніх умовах, і не за допомогою м’ясорубок і блендерів, а рубаний своїми руками.

Складові

  • Курячі грудки – 300 г;
  • Цибуля ріпчаста – 1 невелика головка;
  • Часник сушений – 1/2 ч. Л .;
  • Перцева суміш – 1/3 ч. Л .;
  • Сіль морська – 1 / 3-1 / 2 ч. Л .;
  • Гриби свіжі – 120-150 г;
  • Яйце відбірне – 1 шт .;
  • Майонез легкий – 20 г;
  • Сметана будь-якої жирності – 15-20 г;
  • Борошно вівсяне – 1-2 ст. л .;
  • Масло для смаження неароматно – 30 мл.

Як зробити рубані котлети з грудки курки з грибною начинкою

  1. Куряче філе нарізаємо досить великими кубиками, приблизно 1х1 або 1,5х1,5 см.
  2. Лук шаткуємо дрібними кубиками і відправляємо в заздалегідь розігріту сковороду з маслом на обжарку на середньому вогні.
  3. Тим часом нарізаємо невеликими скибочками гриби і пересипаємо їх до цибулі. Обсмажувати печериці слід хвилин 5-7 до випаровування виділився соку і легкого ступеня піджареної, а перед самим виключенням їх слід зовсім небагато підсолити.
  4. Для приготування клярі слід збити віночком яйце з майонезом, сметаною, перцем, часником і сіллю за смаком.
  5. В отриманий кляр перекладаємо курячу нарізку, підсмажені гриби і все добре перемішуємо. Суміш повинна вийти досить рідкою.
  6. У розігріту на середньому вогні сковороду вливаємо олію, і як тільки воно зашипить, викладаємо столовою ложкою в неї курку з грибами в клярі.
  7. Обсмажувати котлети слід по обидва боки до появи рум’яної скоринки і видимої пропечений клярі.
  8. Після цього перекладаємо все котлетки назад в сковорідку, плескатися в неї зовсім трошки води (1 стопку), накриваємо ємність кришкою і на невеликому вогні паримо котлетки ще 10-15 хвилин.

rublenye-kotlety-iz-kurinoj-grudki-3-populyarnyx-recepta3

Якщо ж вам більше подобаються хрусткі котлетки, то можна обійтися без гасіння, а всього лише посмажити їх трохи довше: смажимо спочатку з одного боку хвилин 5-7, потім перевертаємо на інший бік і засікаємо ще стільки ж часу.

Дитячі котлети, рубані з курячої грудки

Для дітей пропонуємо приготувати ці оригінальні котлетки з рубаною грудки курки в вершково-сирному соусі. Рецепт простий, приготування досить швидка, так що вже через півгодини смачні биточки будуть диміти на столі.

Складові

  • Грудка куряча – 400 г;
  • Цибуля ріпчаста дрібний – 1 шт .;
  • Сіль кухонна – за смаком;
  • Олія соняшникова без запаху – 30 мл;
  • Вершки 20% – 0,1 л;
  • Сир чеддер – 100 г.

Як робити вдома м’які соковиті котлети з рубаною грудки птиці

  • Куряче м’ясо перемелює в блендері, додаємо до нього 3 г солі і, при бажанні, ваші улюблені спеції або зелень.
  • Цибуля ріпчаста кришимо дуже-дуже дрібними кубиками і змішуємо з фаршем.
  • Тепер з підготовленої маси формуємо маленькі круглі котлетки і гарненько підсмажуємо їх в розпеченому маслі з обох сторін по парі-трійці хвилин до впевненого рум’янцю.
  • Тим часом готуємо швидкий соус. Вершки вливаємо в сотейник і доводимо до закипання, після чого відразу засипаємо в ємність натертий дрібною стружкою сир. При постійному помішуванні варимо соус стільки часу, скільки буде потрібно на розпалювання сиру – приблизно 3-4 хвилини.

В ідеалі соус повинен придбати однорідну текстуру. Якщо ви готуєте не для дітей, то для пікантності в соус можна додати 1 ст. л. гірчиці. Сіль регулюємо за смаком.

  • Підсмажені котлетки заливаємо гарячим соусом, зменшуємо температуру готування і Томім під кришкою биточки ще 10 хвилин.

rublenye-kotlety-iz-kurinoj-grudki-3-populyarnyx-recepta1

Рубані котлети з курячої грудки за допомогою одного з наведених сьогодні рецептів виходять дуже соковитими і смачними, але що особливо важливо – різноманітними. Готуйте зі смаком кожен день щось новеньке!