На час тривалого Різдвяного посту припадає святкування Нового року, і так хочеться порадувати свою рідню чимось смачненьким. Приємна різноманітність у досить убогий раціон привнесе улюблене російського блюдо – ароматні пельмені, але приготовані за «пісному» рецептом, без м’яса. Наші рекомендації допоможуть отримати еластичне і смачне тісто, а наповнити його можна і грибами, і редькою, і картопелькою – включаємо фантазію!
Пельмені з грибами-вешенками
Складові
Досить оригінальний спосіб приготувати одне з найпопулярніших страв неповторною російської кухні – пельмені, тільки пісні. Гурмани його оцінять!
- Борошно пшеничне твердих сортів – 150 г + –
- Борошно і пшениці м’яких сортів – 150 г + –
- Вода – 150 мл + –
- Гливи свіжі – 300-400 г + –
- Цибуля зелена – великий пучок + –
- Соняшникова олія – 2 ст. л. + –
- Сіль – 1/2. ч. л. + –
- Чорний перець мелений – 1/4. ч. л. + –
Приготування
- Займемося спочатку пісним тестом для пельменів, оскільки йому потрібен час, щоб дозріти. У мисці глибше з’єднуємо обидва види борошна, перемішуємо.
- Потихеньку вливаємо воду (її бажано злегка підігріти) і гарненько вимішуємо, поки не народиться тісто – однорідне і еластичне.
- Кладемо нашу корж в тарілку або скляний контейнер, накриваємо плівкою харчової і – в тепле містечко без протягів десь на півгодини.
- Тепер приділимо увагу начинці. Пластинчасті грибочки моєму, мачає рушником і перетворюємо їх в кашку грубого помелу з допомогою м’ясорубки з крупними гратами.
- Не забудемо посолити.
- Сіль витягне з грибочків сік, який неодмінно потрібно буде віджати.
- Лушпиння зелень також потрібно помити, а потім дрібненько порізати.
- Тепер з’єднуємо начинку з грибочків і цибулька, перчимо.
- Справа за малим: зробити пельменні заготовки і наповнити їх «фаршем». Для цього катаємо дуже тонкий шар тіста. Щоб не липнуло до поверхні, притрусити її борошном.
- Поки будемо ліпити наші пельменні вироби, в каструльці нехай закипає водичка, яку слід трохи присолити.
- Форма пельмешек може бути різна: якщо порізати тісто квадратиками і, поклавши начинку, ліпити, поєднуючи в кожному виробі два протилежних краю, вийдуть смачні трикутнички.
Можна скористатися «бабусиним» способом і нарізати за допомогою склянки кружечки. Всередину – начинку, ліпимо, як вареники, а потім з’єднуємо краю.Якщо є пельменниця (будь-яких видів), можна скористатися нею.
- Готові пельмені кидаємо в окріп – нехай варяться, поки не спливуть.
- Виймаємо їх шумівкою, кладемо в глибоку тарілку, заправляємо 1 столовою ложкою маслечка.
Перед тим, як пригощати гостей пісними пельменями, приготованими за цим рецептом, їх прісиплем жменею свіжого зеленого цибульки, якщо залишився, або ж іншою зеленню.
Кундюми з сушеними боровиками
Саме так, то є кундюми, в російській кулінарної традиції називали в старовину пельмені з сушеними білими грибочками (боровиками). Згідно з цим стародавнім рецептом пісних пельменів вони не варяться, а запікаються, причому двічі.
Складові
- Борошно – всього 2 склянки;
- Окріп – ¼ склянки;
- Олія – 8 стіл. л .;
- Сухі білі грибочки – до 70 г;
- Гречана каша або рис – 1 склянка;
- Лук-ріпка – 1 штука;
- Листя лавра – 3 штучки;
- Чорний перець – 3-5 горошин;
- Часник – 2-3 невеликих зубки;
- Петрушка рубана – 1 стол. л.
Приготування
- В масло (не навпаки!) Ллємо окріп, а потім – борошно.
- Вимішуємо і розгортає тісто, яке не буде прилипати до столу і рукам, в тонкий млинець.
- З нашого пісного тіста формуємо пельменні заготовки будь-якої форми.
- Тепер – увага начинці. Варимо наші запашні грибочки, поки не стануть м’якими.
- Зливаємо відвар в посудину.
- Ріжемо гриби, додаємо в них рубану і просмажене цибулину.
- Додаємо кашу, перемішуємо.
- Ліпимо наші пісні пельмені і відразу ж викладаємо їх в сотейник одним шаром або на залізний лист, змастивши форму маслом.
- Печемо їх в духовці не більше 20 хвилин.
- Далі перекладаємо їх в глиняний горщик або, якщо такого немає, сотейник, заливає бульйончиком, що залишився після варіння грибів, присаливаем, присмачуємо прянощами і – на 15 хвилин назад в духовочку.
Подаємо цю ароматну смакоту так само, в горщику, або в глибокій тарілці. Прикраса зеленню обов’язково!
Пельмені з начинкою з чорної редьки
Це теж – блюдо з давнини, яке, втім, актуально і зараз. Особливо в пісні дні як добавка до мізерного раціону. Пісне тісто для пельменів беремо з попереднього рецепта. Інший у нас буде тільки начинка.
Складові
- Редька чорна свіжа – 600 г;
- Цибулина – 2 шт .;
- Масло соняшнику – 2 стол. л .;
- Сіль і перчик – за смаком.
приготування
- Чистимо цибулю і редьку.
- Дрібніше на м’ясорубці.
- Видаляємо сік, який виділиться, солимо майбутню начинку, перчимо (за бажанням).
- Робимо пельмені, як звичайні, м’ясні, і варимо 4-5 хвилин в киплячій воді (можна замінити овочевим бульйоном).
- Заправляємо наше пісне блюдо пасеровані цибулею, при бажання на гарнір можна подати відварну брюссельську капусту.
картопляні пельмені
А як же без самої що ні є пісної начинки – картопельки? .. Такі пельмені готують при монастирях і в селах. Але, без сумніву, сподобаються вони всім! Тестову основу беремо будь-який із запропонованих.
Складові
- Картопля – 700 г;
- Сіль – 1 чайн. л .;
- Перчик мелений,
- Масло соняшнику нерафінована – 4-5 стіл. л .;
- Часник – 3 зубки.
Приготування
- Картоплю чистимо, розрізаємо часточками і – в м’ясорубку.
- Прибираємо сік, солимо, приперчує і заважаємо.
- Катаємо тісто завтовшки не більше 2 мм, робимо пельменні заготовки.
- У них кладемо картоплю, формуємо класичні круглі пельмені.
- Кидаємо в окріп і тримаємо в ньому, поки не піднімуться вгору.
- Відбираємо їх шумівкою, присмачуємо пахучим соняшниковою олією.
- Чистимо часник, дрібніше його і додаємо в пельмені перед тим, як відправити на стіл. Зелень вітається.
Ось такі вони, пісні пельмені – хоч і без м’яса робляться, але виходять не менш смачними і ароматними. Їх не соромно буде і на стіл поставити святковий, і гостей дорогих почастувати! ..