Сьогодні магазини радують величезним вибором самих різних продуктів, але навіть в такому достатку старі добрі закуски також популярні.
З давніх-давен ця риба незмінно фігурує на всіх святах, а з нашими підказками і рецептами з фото нарізка оселедця на святковий стіл стане відмінним його прикрасою. Тим більше що напередодні новорічно-різдвяного марафону банкетів, застіль, корпоративів та гостей цей кулінарний урок вам точно стане в нагоді.
В будь-якій торговельній точці ви без зусиль зможете знайти вже оброблену, очищену від кісточок і навіть нарізану на цілі філе або порційні шматочки оселедця.
В принципі, можна брати і такий продукт для подачі і декору, але невідомо, скільки було років рибку за життя і скільки вона вже зберігається в маслі. Природно, такий варіант закуски значно втрачає в смаку.
А ось Жирненький бочкова оселедець, засоленная свіжої і розібраний своїми руками в домашніх умовах, – це «музика» кулінарії! З нею і працювати простіше, і смак закуски буде просто чудовим.
На нашому сайті ви знайдете докладну статтю з відео і фото, як обробити оселедець правильно, а також варіанти соусів для неї.
- Як обробити оселедець
- Оселедець в гірчичному соусі
- Оселедець пряного посолу
Нарізка оселедця на святковий стіл
Як правило, для банкетів оселедець в компанії з іншими сортами риб і морепродуктів включається до складу так званої рибної тарілки.
В цьому випадку очищену від потрухів і шкіри тушку риби з відтятою головою нарізають поперек хребта середніми (0,7-1 см) скибочками і розкладають на блюді в певній композиції.
Лимон, зелень і цибулю – це найпопулярніші варіанти декору рибних тарілок, адже всі ці інгредієнти прекрасно поєднуються з рибою.
Ще один оригінальний спосіб подачі оселедця – укладання нарізаних скибочок оселедця внахлест, по черзі, від голови до хвоста, по колу на круглому блюді або уздовж на Селедочница, створюючи на тарілці вид рибки.
Центр і краї тарілки можна декорувати нарізаними і замаринувати кільцями цибулі, зеленню, свіжими овочами, міні-закусками. Якщо стіл сервірують для зустрічі Нового року, то можна зробити оригінальну ялинку з лимона.
- Ялинка з апельсина
- Ялинка з лимона
Можна також зробити акцент на контрасті, якщо укласти оселедець разом з червоною рибою. В даному випадку краще використовувати безкісткове філе, нарізане під кутом, поперек або плазом плоскими скибочками.
Варіантів композицій може бути дуже багато – все залежить від вашої фантазії. На нашому сайті ви можете ознайомитися з правилами складання «рибних тарілок», а також з методами декоративної нарізки овочів для прикраси блюд.
- Рибна нарізка на святковий стіл: ФОТОінструкція
- Секрети і ідеї по красивому карвінгу огірка
- Як красиво порізати болгарський перець
- Як правильно нарізати томати
Просто і дуже красиво виглядає акуратно нарізана і укладена ялинкою оселедець з лимоном, оливками і шпротами.
Ви можете укласти безкостисті скибочки оселедця в формі рибки, а з лушпиння соломки зробити подобу хвоста і плавників, з оливки – око, з моркви – рот.
А як зробити таку красиву троянду з оселедця, як на фото, – вам розповість наш покроковий майстер-клас.
Нарізка оселедця «Роза» на святковий стіл
Складові
- Філе оселедця незбиране – 2 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка невелика;
- Лимон – 1 плід;
- Оливкова олія – 3 ст. л .;
- Гірчиця зернова солодка – 1/3 ч. Л .;
- Корнішони – ½ банки;
- Оливи зелені і чорні – по ½ банки;
- Кучерява петрушка – 2 гілочки;
- Цукор – ¼ ч. Л .;
- Сіль – 1 щіпка.
Як зробити красиву нарізку оселедця на святковий стіл
- Цибулю чистимо і шаткуємо тонкими кільцями або півкільцями, після чого заливаємо нарізку соком половини лимона, присипаємо сіллю, цукром і залишаємо хвилин на 10-15 промаринуватися.
- Філе оселедця нарізаємо під кутом плазом дуже гострим ножем на тонкі скибочки.
- Потім укладаємо шматочки риби внахлест тонкої стороною в один довгий ряд, як показано на фото.
- Після цього акуратно згортаємо рибний ряд в рулет, підтримуючи все шматочки, щоб «трояндочка» не розвалилася.
- Перекладаємо «розу» акуратно з гнучкою обробної дошки в центр блюда, а по краях тарілки розкладаємо цибулю, огірочки, оливки, нарізану часточками залишилася половинку лимона і зелень для краси.
- Тепер змішуємо гірчицю з маслом і поливаємо складом оселедець і цибулю. Так рибка придбає апетитний блиск і не обвітритися.
Проста нарізка оселедця на святковий стіл
Складові
- Філе оселедця – 2 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Оцет столовий або яблучний 6% – 2 ст. л .;
- Сіль велика – 1 пучку;
- Кропова зелень – 5 гілочок;
- Олія – 2 ст. л.
Як робити нарізку оселедця на святковий стіл
- Оселедцеве філе нарізаємо під кутом порційними шматочками (1-1,5 см). Обидві частини тушки потрібно різати так, щоб розрізи були дзеркальними, як ялинка.
- Перекладаємо рибку на тарілку невеликим вигином – так, щоб між двома рядами утворилося простір.
- Цибуля ріпчаста шаткуємо тонко кільцями, тиснемо не сильно руками зі пучкою солі і заливаємо оцтом. Через 5 хвилин укропчик без паличок, виключно зелень, кришимо дрібненько і змішуємо з маринованою цибулею.
- Укладаємо цибулю в центр тарілки, між двома рибними нарізками, і поливаємо оселедець маслом для блиску.
При бажанні, таку нарізку з оселедця на святковий стіл можна доповнити іншими овочами, а також лимоном або морепродуктами.