Вершковий торт з вишнею без випічки готується близько 1,5 годин, проте особливої складності в приготуванні немає, а результат – ніжний, легкий, нежирний, не дуже солодкий торт – безсумнівно, порадує ласунів.
На тонкому хрусткому коржі з додаванням шоколаду товстий шар вершково-сирного крему з легким присмаком і ароматом лимона та з «захованими» в кремі кисленькими вишнями – справжня насолода для гурманів! Крім перерахованих нижче інгредієнтів, вам знадобиться форма для випічки діаметром 24-26 см (зручніше використовувати роз’ємну форму) і папір для випічки. До речі, якщо у вас форми для випічки немає, то можна взяти (оскільки піч-то нічого реально не потрібно!) будь відповідного розміру коробку з плоским дном, круглу або прямокутну (з-під печива, наприклад).
Потрібно:
- Масло вершкове – 100 г
- Шоколад (гіркий, не менше 46 % какао – до 80 %) – 150 г
- Кукурудзяні пластівці (не солодкі, вони ж корнфлекс, вони ж «сухий сніданок») – 4 склянки (приблизно 200 грамів)
- листової Желатин (пластинами) – 12 грамів (можна замінити гранульованим желатином, але його брати трохи більше, 15-18 грамів)
- Цукровий пісок – 100 грамів (приблизно півсклянки)
- Яйця курячі – 2 штуки (точніше, нам знадобляться тільки 2 жовтки, а з білків потім робіть що хочете, хоч яєчню білкову зажарте!)
- Лимон – 1 штука
- Сир (знежирений, мякий) – 250 г
- Вершків (з жирністю не менше 33 %, можна більше) – 400 мл
- Загущувач для вершків (при необхідності: вершки, навіть жирні, іноді погано збиваються) – 1-2 пакетика по 8 грамів (мати-то краще 2, а класти по ситуації, може бути, і один)
- Вишня (можна заморожену, можна черешню без кісточок – 300-350 грамів (у нас, коли ми робили фотографії до цього рецепту, було 300 г замороженої вишні без кісточок)
- Розчинний шоколад (або какао) – 2 столові ложки з гіркою»
Приготування:
Вершкове масло кладемо в об’ємну металеву миску і розрізаємо на невеликі шматочки. Шоколадні плитки теж ламаємо на шматочки. Миску з маслом ставимо на плиту на мінімальний рівень нагріву і, постійно помішуючи, розтоплюємо масло до рідкого стану (не давайте маслу закипіти!). Як тільки масло розтопилося, всипаємо в миску поламаний на шматочки шоколад, продовжуємо перемішувати до тих пір, поки шоколад теж повністю не розтане.
В отриману шоколадно-масляну масу всипаємо розчинний шоколад або какао, перемішуємо до повного розчинення і знімаємо готову шоколадну глазур з плити.
Всипаємо в миску з глазур’ю кукурудзяні пластівці і перемішуємо так, щоб всі пластівці вкрилися глазур’ю і забарвилися в шоколадний колір.
Невеликий піднос або плоску тарілку застеляємо папером для випічки і викладаємо на неї чайною ложкою 12 «гірок» отриманої суміші (ними ми потім будемо прикрашати наш торт). Ці «гірки» не повинні торкатися один одного. Подносик з «гірками» ставимо в холодильник.
вистилаємо Форму папером для випічки (і дно і бічні стінки). Викладаємо туди всю суміш, що залишилася кукурудзяних пластівців з шоколадною глазур’ю, рівномірно розподіляємо по дну і щільно спрессовываем, злегка розчавлюючи пластівці, це зручно робити «толкушкой для пюре (перегляньте наш відео-рецепт!). Ставимо форму в холодильник.
Віджимаємо сік з лимона. Це можна зробити вручну, розрізавши лимон на половинки або четвертинки.
Відокремлюємо жовтки від білків (нагадуємо: білки нам не знадобляться взагалі).
У мисці змішуємо жовтки з цукром і збиваємо їх міксером або віночком до стану світлої піни. Вливаємо туди лимонний сік, перемішуємо. Викладаємо в цю ж миску сир і перемішуємо дуже ретельно (краще міксером), щоб не було грудочок сиру.
В іншій мисці збиваємо вершки до стану стійкої піни (вершки для збивання повинні бути дуже холодними). Якщо вершки з якоїсь невідомої причини збиватися «не хочуть», що іноді трапляється, додайте пакетик згущувача для вершків і спробуйте знову збити. При необхідності додайте другий пакетик згущувача.
Пластини желатину замочіть в холодній кип’яченій воді на 10-15 хвилин (склянки води достатньо). Важливо: спочатку налийте воду в посуд відповідного розміру (щоб лист желатину вільно туди лягав), потім викладайте по одному листи желатину, при необхідності притапливая їх пальцем, щоб кожен з них повністю покрився водою, перш ніж ви покладете наступний. Якщо ви використовуєте гранульований желатин, замочувати його потрібно з розрахунку 1 до 4: на одну столову ложку желатину – 4 столові ложки води.
Через 10-15 хвилин відіжміть желатин (якщо використовуєте гранульований – його не віджимаємо), складіть в невеликий кухлик і на мінімальному рівні нагрівання або на «водяній бані» (коментар для чайників: посудина з желатином приблизно до половини занурюється в киплячу в інший посуд більшого розміру воду), постійно помішуючи, розтопити желатин (перегляньте наш відео-рецепт!).
Повільно, тонкою цівкою влийте желатин в сирну суміш, перемішайте. Додайте туди ж збиті вершки і ще раз все добре перемішайте до однорідного стану. Вершковий крем готовий. Він приблизно густоти сметани, може текти – це нормально, потім застигне.
Дістаємо з холодильника нашу форму, в якій вже «схопився» і злегка затвердів шоколадно-кукурудзяний корж. Викладаємо на корж приблизно третину крему і рівномірно розмазуємо по всій площі торта.
Викладаємо на крем ягоди (у нас – вишня), розподіляючи їх рівномірно. Якщо ви, як і ми, використовуєте заморожені ягоди, їх потрібно дістати з морозильної камери заздалегідь (мінімум за 2 години), щоб вони встигли повністю відтанути при кімнатній температурі до м’якого стану. Коли ягоди відтануть, злегка відіжміть їх від зайвої рідини.
Поверх вишень викладаємо залишився крем, розрівнюємо його і відправляємо форму з тортом знову в холодильник мінімум на 1 годину, а краще години на 2-3.
Після закінчення зазначеного часу наш вершковий торт з вишнею готовий. Ми зробили торт без випічки! Дістаємо його з холодильника. У рознімної форми знімаємо бічні стінки, відгинаємо папір для випічки і, піднявши злегка торт великою плоскою лопаткою (а краще двома з чиєюсь допомогою), висмикуємо папір з-під торта. Якщо ваша форма нераз’емна, то тягнемо (краще вдвох, «в чотири руки») за верхні стирчать краю паперу і виймаємо торт з форми разом з папером на плоску поверхню, потім відгинаємо папір від боків, піднімаємо торт лопаткою і висмикуємо папір. Прикрашаємо торт заготовленими «гірками» з кукурудзяних пластівців в шоколадній глазурі, розрізаємо його на шматки і сідаємо пити чай-каву. Якщо вам подобаються тістечка без випічки, але цей рецепт видався складним, ви можете приготувати більш простий торт «Холодний конструктор», який робиться з вівсяного печива зі сметанним кремом.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: