Для легкого смачного і дуже корисного напою, приготувати який не складе труднощів літнього дня, потрібно зовсім небагато. Смузі з журавлини робиться з найпростіших інгредієнтів за лічені хвилини, а вітамінів, в ньому вистачить на добову норму. Крім того журавлина має бактерицидні, антивірусними і антиоксидантними властивостями, що роблять кожну порцію справжнім еліксиром здоров’я.
Необхідні інгредієнти для приготування журавлинного смузі, такі:
- блендер погружний або чаша
- журавлина свіжа, сушена, консервована або заморожена
- цукор, стевія, фруктоза або мед
Інші компоненти додаємо за бажанням.
Отже, якщо під руками все є, саме час приготувати чашку вітамінів!
Журавлинний смузі простий
Зробимо для початку напій з мінімумом продуктів, щоб розібратися, як краще грати з таким смаком далі, додаючи до нього додаткові інгредієнти.
Збиваємо блендером 100 г свіжої або замороженої журавлини з 3 ч.л. цукру і 100 г льоду. Можна зробити напій однорідним, а можна залишити крижані крупинки для більшої соковитості.
Розливаємо смузі в маленькі чашечки або чарки, обсягом не більше 30 – 60 мл, так як смак вийде досить концентрованим. Прикрашаємо листком м’яти і подаємо.
Журавлинний смузі з молоком
Щоб приготувати напій в більшій кількості і не таким насиченим, розбавимо його молоком, вершками або морозивом.
- Закладаємо в блендер 200 г свіжих або заморожених ягід і збиваємо до повної однорідності.
- Потім кладемо 1 ст.л. цукру або меду, вливаємо 100 мл молока або вершків і знову перемішуємо.
- Як тільки текстура стане гомогенною, додаємо на 1 – 1,5 пальця води з газом, один раз перемішуємо і розливаємо по келихах.
Мінеральну воду краще не брати, так як вона володіє власним солонуватим присмаком, який може перешкодити відчувати журавлину.
Якщо робимо смузі з морозивом, його знадобиться на це кількість ягід також 100 м Кладемо його в блендер столовою ложкою або рубаємо ножем. Збивши масу, додаємо до смаку молоко, щоб зробити коктейль рідині, або залишаємо так.
Також розбавити його можна, додавши на це кількість 5-6 кубиків льоду. Дробимо його в блендері і розливаємо по високих келихах.
Смузі з журавлини з йогуртом
Складові
- Цукор або мед – 1 ч.л. + –
- Сік (будь-який) – 1 стакан + –
- Йогурт або кисле молоко – 1 стакан + –
- Журавлина – 100 г свіжа / заморожена + –
Приготування
- Наливаємо в стакан спочатку йогурт, потім кладемо мед. Неважливо свіжа ягода або заморожена, відтавати їй не потрібно – викладаємо її прямо так. Збиваємо блендером все інгредієнти до однорідності.
- Залежно від потрібної нам консистенції наливаємо сік. Вибрати можна будь-який – ананасовий, апельсиновий або персиковий. Головне, пам’ятаємо, чим солодший сік, тим менше треба додавати підсолоджувача. Особливо це стосується ананасового сиропу з банки з консервованими фруктами.
Збивши смузі, розливаємо його по келихах. Прикрасити пишну піну можна тертим шоколадом, корицею або цукровою пудрою.
Смузі з сушеної журавлини
Заливаємо окропом 50 – 60 г сухої ягоди так, щоб рідини було з ними нарівні, прикриваємо кришкою і залишаємо до повного охолодження.
В цей же час відправляємо в морозилку 100 г свіжої малини і стільки ж полуниці. Тепер 40 хвилин можна займатися своїми справами.
З плином часу дістаємо ягоди з морозилки – вони повинні прихопити, але не повністю замерзнути – це оптимальна консистенція для збивання. Відправляємо їх в блендер і збиваємо до однорідності.
Сушену журавлину разом з відваром відправляємо до крижаних ягодам, додаємо 1 ст.л цукру або меду і знову перемішуємо. Тепер за бажанням можна додати на цей обсяг 4-5 кубиків льоду – подрібнюємо до зернистості або гомогенності, або залишаємо так. В останньому випадок напій вийде більш концентрованим, а в першому – більш холодним!
Журавлинний смузі з бананом
Пом’якшимо різкуватий журавлинний смак, зробивши м’який оксамитовий десерт. Готуємо його зі свіжої ягоди або замороженої.
- Зсипають в блендер 80 г журавлини, додаємо до неї 1 стиглий рубаний на кільця банан і 2/3 стакан соку – найкраще апельсинового, смак коктейлю вийде найбільш збалансований.
- Все збиваємо, пробуємо на цукор, при необхідності підсипає 1 – 2 ст.л. і знову перемішуємо.
- Для охолодження на цей обсяг кладемо 3-4 кубика льоду. Найкраще їх також подрібнити.
Приправити такий коктейль добре корицею на кінчику ножа або гвоздикою. Також підійде і ванілін або ванільний цукор.
Ось і готовий наш смузі з журавлини! Ка бачите, він робиться швидко, просто і надзвичайно різноманітний по своїх смаках. Пробуйте, друзі, напевно з усіх рецептів ви зможете вибрати свій.