Жовчогінний сніданок

жовчогінний сніданок
При будь-яких порушеннях функції жовчного міхура, печінки і жовчовивідних шляхів необхідно починати свій день з цілком конкретного прийому їжі. Щоб прокинутися, запустити метаболічні процеси і допомогти відтоку застояної жовчі, організму необхідний жовчогінний сніданок. З нашої статті ви дізнаєтеся, з яких продуктів краще починати свій ранок, щоб весь день відчувати себе комфортно і впевнено.

Навіть для здорової людини пропускати сніданок вкрай не бажано. Замість бажаного схуднення відбувається, навпаки, уповільнення обміну речовин.

Наш організм вночі спить: пульс сповільнюється, частота дихання зменшується, гальмуються обмінні процеси, і прокидається він зовсім не по дзвінку будильника або від поцілунку коханої людини, а після ранкового прийому їжі. Система травлення «розгойдується» лише через півгодини після початку мозкової діяльності, тому треба дотримуватися чітке час сніданку.

Особливо це важливо людям, що страждають різними захворюваннями жовчного міхура, жовчовивідних шляхів і печінки. Справа в тому, що застій жовчі протягом дня може викликати біль в правому боці (підребер’ї). А правильно підібрана дієта в поєднанні з призначеними лікарем медикаментами знизить дискомфорт.

Не варто впихати в себе перший-ліпший бутерброд, ледь відкривши очі, але відкладати першу трапезу до обіду не менш шкідливо!

Принципи правильного харчування

Одним з головних умов для дієти повинно бути чітке дотримання денного колоража: співвідношення між витрачається і одержуваної з їжею енергією. Дефіцит білка може стати причиною цирозу і некрозу печінки, а профіцит посилить проблему.

Їсти потрібно не менше 5 разів невеликими порціями. Вуглеводів споживати приблизно в 4 рази більше, ніж білків, а жирів в півтора рази менше, ніж білків.

На сьогоднішній день дієтологи не рекомендують виключати з раціону жири, як це було раніше. Строгий контроль потрібен лише за важкими полінасиченими жирами тваринного походження: баранячим, свинячим, качиним, гусячим.

Рослинні ж, навпаки, вживаються в помірній кількості володіють не тільки жовчогінну дію, але і відновлюють структуру печінки і її функції. Вуглеводи також необхідні на сніданок, так як завдяки їм організм забезпечується необхідною кількістю енергії.

жовчогінні продукти

Як ми бачимо, на сніданок потрібно вживати всі складові повноцінного раціону в правильному кількості, але все ж напевно існують «універсальні» жовчогінні продукти.

жовчогінні продукти

  • Гоголь Моголь.
  • Медова вода (1 ст.л на ½ ст. Теплої води).
  • Свіжовичавлений яблучний або виноградний соки.
  • Оливкова олія.
  • Сік чорної редьки з маслом.

Очевидно, що жовчогінний сніданок з цього набору, звичайно, вийде, але тільки час від часу і виключно в терапевтичних цілях перед чищенням печінки методом тюбаж.

На кожен день при всій своїй корисності ці продукти самі по собі не підходять, адже не станемо ми вранці замість чашечки кави (володіє, до речі, м’яким жовчогінну дію) випивати гоголь-моголь або оливкова олія.

Але приготувати на сніданок щось з додаванням цих інгредієнтів, додавши до них дещо не менш корисне цілком можливо.

Що приготувати на жовчогінний сніданок

Так, на сніданок, обід і вечерю усім, хто страждає захворюваннями печінки і жовчного міхура рекомендуються наступні продукти:

  • крупи;
  • нездобне тісто (краще всього черствий пшеничний хліб);
  • молочні супи;
  • фрукти і все, що з них приготовлено;
  • нежирні тваринні білки: м’ясо, риба, птиця відварні або парові;
  • молочні продукти: кефір, ряжанка, кисле молоко, сир;
  • некислі ягоди.

Разом з уже зазначеним кави і соками не так вже й погано, чи не так?

Протипоказання

Жовчогінні сніданки категорично НЕ МОЖНА вживати тим, у кого в жовчному міхурі «живуть» камені. Категорично! Адже навіть від улюбленого гастроентеролога «фруктового блоку» можна лягти на лікарняне ліжко.

Якщо ви не впевнені у відсутності таких, не ризикуйте, а обов’язково запишіться до лікаря на УЗД.

А тепер кілька варіантів жовчогінного сніданку.

варіант I

Рекомендується всім, хто хоче витрачати на ранкову готування мінімум часу.

Тости з бутербродними сумішами

Пару скибочок пшеничного хліба підсушують в тостері, їх можна намазати тоненьким шаром вершкового масла, а можна подати прямо так.

Тости з бутербродними сумішами

Потім беремо 150 г нежирного сиру, змішуємо його зі свіжими ягодами, найкраще, звичайно будуть сезонні вишня, полуниця, черешня. Якщо їх немає, скористаємося замороженими. Їх потрібно від 50 до 150 г.

Можна збити сирну масу в блендері, а можна скористатися звичайною виделкою – так і крупинки сиру і шматочки ягід будуть відчуватися краще. Цукор додаємо по смак, але не більше 2 ч.л на цю кількість.

Подаємо сирну масу окремо або намазав на тости з чашкою кави.

Крім того на тости в сніданок добре покласти скибочки авокадо або помідора. І те, і інше є хорошим жовчогінним засобом. Поєднувати такі овочеві бутерброди краще зі свіжовичавленим соками.

Каша з гречки

Також корисна буде каша з гречки або вівсянки. Її приготування не займе багато часу.

100 г гречки заливаємо на палець водою в невеликій каструльці, солимо і варимо під кришкою, поки рідина повністю не вбереться. Потім, знімаємо з вогню і додаємо в кашу 1 ч.л дрібно рубленого кропу і 1 ст.л дрібно натертого твердого сиру.

Заправити кашу можна 1 ч.л. рослинного масла, а можна подавати прямо так – сир і кріп додадуть досить соковитості.

Каша з гречки

Кріп сам по собі має жовчогінну дію, а в поєднанні з іншими продуктами воно посилюється. До того ж такий сніданок – чудове джерело вуглеводів і мікроелементів.

вівсянка

Вівсяну кашу можна готувати і в солодкому, і в солоному вигляді.

Для солодкої каші нам потрібно 3 ст.л з гіркою пластівців залити на палець водою або молоком, довести до кипіння, посолити і порізати свіже яблуко. Дати поваритися 3 – 5 хвилин, зняти з вогню і додати 1 ч.л. меду.

zhelchegonnyj-zavtrak

Для солоної заливаємо пластівці водою, варимо 7 – 8 хвилин, і кладемо рубані кріп і селера, що володіють вираженим жовчогінним ефектом. Солимо.

У готову кашу можна налити кислого молока або кефіру.

варіант II

Для цього сніданку нам знадобиться часу трохи більше, ніж для попереднього.

Молочний суп

Приготуємо молочний суп. Не думайте, що його їдять тільки діти. Насправді він корисний на сніданок дорослим теж.

Для нього нам знадобляться вода, молоко і вермішель! Сіль і цукор (або мед) за смаком.

Молочний суп, як варіант жовчогінного сніданку

  • У невеликій каструлі відварюємо 100 г вермішелі до готовності, відкидаємо її на друшляк.
  • Доводимо до кипіння 2 склянки молока, солимо його, злагодити цукром або медом і кладемо в нього зварену вермішель. Готуємо її в молоці 3 – 5 хвилин.
  • Додаємо 1 ч.л вершкового масла.

Молочний суп на сніданок готовий!

Сирна запіканка

Також добре приготувати для сніданку сирну запіканку. Вона виходить зовсім нежирної, а морква в її складі має жовчогінну дію.

складові

  • Сир нежирний – 100 г
  • Морква – 4 шт.
  • Манна крупа – 50 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль, цукор – за смаком

Сирна запіканка

приготування

  1. Почищену і порізану великими часточками моркву заливаємо невеликою кількістю води і тушкуємо до готовності. Остужаем її і подрібнюємо блендером.
  2. Потім варимо густу манну кашу: доводимо до кипіння склянку води і тоненькою цівкою всипаємо крупу, безперервно заважаючи виделкою або вінчиком, щоб консистенція була однорідною.
  3. Змішуємо сир, манку, яйце, морквяне пюре, солимо і злагодити. Суміш можна збити міксером, так вона вийде більш повітряної і ніжною після випічки.
  4. Форму застилає пекарської папером або змащуємо маслом, викладаємо в неї морквяну масу і випікаємо при 180 градусах до готовності. Приблизно 30 – 35 хвилин.

Готову запіканку можна їсти відразу ж, а можна залишити до сніданку. Подаємо з молочним соусом, медом або свіжими ягодами.

брусничний кисіль

Дуже хорошим жовчогінним дією володіє брусничний кисіль – він буде хорошим варіантом для сніданку і чудовим доповненням до запіканці.

  • Ягоди свіжої або замороженої брусниці – 400 г
  • Вода – 1 л
  • Цукор – 100 г
  • Крохмаль картопляний – 50 г

zhelchegonnyj-zavtrak7

приготування

  1. Брусницю розморожуємо і в блендері робимо пюре. Якщо ягода свіжа, пюрировать її можна після того, як обдадім окропом і дамо обсохнути.
  2. Викладаємо пюре в каструлю і заливаємо літром гарячої води з чайника. Доводимо до кипіння, а потім проціджуємо через сито або через марлю, щоб не залишилося частинок.
  3. Відвар цукру і знову доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь до мінімального.
  4. Розвівши в склянці холодної водою густий розчин крохмалю, потихеньку вливаємо його в брусничний компот, весь час перемішуючи віночком, щоб крохмаль розподілявся рівномірно. Ще раз доводимо до кипіння, дивимося на консистенцію – в залежності від якості крохмалю зазначеної кількості може не вистачить, а можливо, ви просто віддаєте перевагу кисіль погуще. Якщо все влаштовує – вимикаємо.

Брусничний кисіль для жовчогінного сніданку готовий! Пити його можна і теплим, і повністю остиглим. Скажімо, дуже зручно зварити його ввечері, а вранці випити замість кави -терапевтичне ефект буде більш помітним!

Отже, жовчогінний сніданок буває і незвичайним, і, що важливим, досить швидким у приготуванні. До того ж перелік допустимих продуктів досить широкий і можна зробити щось дійсно смачненьке!