Вітаю Вас пекарі.
Сьогодні ми будемо готувати хліб з житнього борошна.
Для приготування житнього хліба в хлібопічці нам знадобиться:
- вода 190-200 мл,
- оцет яблучний або виноградний 0,5 чайної ложки,
- житнє борошно 210 грам,
- пшеничне борошно 60 грам,
- манна крупа 25 грам,
- дріжджі швидкі 1 чайна ложка,
- сіль 1 чайна ложка,
- цукор 0,5 столової ложки
- кунжут.
Рецепт приготування житнього хліба в хлібопічці.
Можливо, Ви запитаєте, чому це житній хліб, якщо там є пшеничне борошно і манна крупа?
Хліб не дбає 100% з житнього борошна, оскільки в ній немає клейковини, яка сприяє підйому хліба, забезпечує більш рівномірне пористість. Тому ми додаємо пшеничне борошно і манку.
Досить зайвих слів, почнемо готувати житній хліб в хлібопічці.
У відерце хлібопічки наливаємо воду, оцет. (Спочатку налийте 190 мл води і подивіться на формування колобка, якщо здасться, що житній колобок дуже сухе, тоді можна ще додавати води, але не більше ніж по 10 мл за раз.) Зверху просіваємо житнє борошно, потім пшеничне. Додаємо манку. У будь-який кут відерця кладемо сіль і цукор. Зверху на борошно насипаємо дріжджі.
Ставимо відерце в хлібопіч, вибираємо режим “Житній”. Незважаючи на те, що в моїй печі є такий режим, але механізм його роботи не правильний. Хліб з житнього борошна не потребує тривалому вимішування, зате потребує більш тривалої расстойке. Тому, після другого замісу тіста, виймаємо лопатку з відерця. (Це можна зробити навіть після першого замісу, якщо тісто добре промісити.)
Формуємо гарний колобок (житнє тісто дуже липке, тому брати його треба руками, змоченими у воді). Посипаємо зверху насінням кунжуту. Закриваємо кришку хлібопічки, далі вона впорається сама :).
Після того як пролунає звуковий сигнал про закінчення режиму, виймаємо готовий хліб. Житній хліб перед вживанням необхідно повністю остудити.
Смачного!