Кисломолочний продукт – невід’ємний елемент нашого раціону, ще з дитинства нам втовкмачували, що є таку їжу корисно для здоров’я.
Все це так, тільки є в продукті і «зворотна сторона медалі», пов’язана вона з таким харчовим показником, як жирність домашнього сиру з коров’ячого молока. Чим вона вища, тим калорийнее виходить продукт, а зайві калорії згубно позначаються не тільки на фігурі, але і на здоров’я – про це докладніше і поговоримо в статті.
Види сиру і їх вплив на калорійність
Говорити про те, наскільки і чим корисний домашній сир з молока, ми не будемо. Про його чудодійні засоби, здатних позитивно впливати практично на всі органи і системи людського організму (особливо, на печінку, підшлункову залозу, кістки, судини, дихальну, нервову та інші системи) – знають усі.
Ми ж приділимо особливу увагу іншого фактору – калорійності домашнього сиру. Ті, хто стежить за вагою, сидить на дієті або просто обмежує себе в споживанні зайвих калорій – повинні знати, що і в якій кількості вони вживають.
Не забувайте, що з’їдені за нормою 100 г кисломолочного продукту в день кожному споживачеві можуть принести різну кількість калорій.
Жирність сиру з коров’ячого молока залежить від декількох факторів: виду сиру і жирності молока, з якого його зробили. Як вже було сказано вище: чим більш поживні (жирніше) молоко, тим калорийнее виходить домашній сир.
Виходячи з цього, виділяють 3 основних види сиру:
- Класичний (напівжирний) – 5-15% жирності.
- Жирний – 16-23% жиру.
- Знежирений – не більше 1,8% жирності.
Якщо ви купуєте продукт у магазині, то вираховувати відсоток жирності сиру вам ні до чого, він буде вказано на упаковці. Залишиться тільки підрахувати, скільки калорій в ньому міститься. Якщо ж ви робите сир з молока в домашніх умовах (самі), то жирність вираховувати доведеться самостійно.
Скажемо відразу, що точно підрахувати калорії в домашньому сирі, як і вирахувати безпомилково відсоток жирності, практично неможливо, все показники будуть приблизними.
Проте, цих цифр буде досить, щоб зорієнтуватися, яку порцію вам потрібно вжити, щоб не нашкодити своєму здоров’ю, а навпаки – зробити організм сильніше і міцніше.
Як розрахувати калорійність домашнього сиру
Щоб підрахувати, скільки калорій (ккал) в домашньому сирі, потрібно для початку з’ясувати, яка жирність коров’ячого молока, адже саме з нього (в основному) роблять улюблений багатьма кисломолочний продукт.
Якщо у вас немає спеціального приладу для точного визначення даного показника, то можна поступити наступним чином:
- Налийте в склянку молоко (воно повинно займати 10 см від загального обсягу склянки) і залиште його в холодильнику на ніч.
- На ранок – вершки відокремляться від молока, їх і потрібно буде виміряти лінійкою. На 1 мм ніжних вершків припадає 1% жиру.
- Відповідно – скільки міліметрів вершків в одній склянці вийде, таким і буде відсоток жирності вашого молока.
Далі спробуємо вирахувати жирність домашнього сиру з коров’ячого молока. Знаючи частку молочного жиру, можна приблизно підрахувати відсоток жирності в самому сирки. Показники умовні (взяті виключно для прикладу).
Приклад №1
Якщо ви готуєте сир з 1 літра коров’ячого молока, жирність якого становить 3%, то в підсумку ви отримаєте близько 300 г сиру (0,3%). Жирність такого продукту складе 10%.
Щоб результат підрахунків був вам зрозумілий – наводимо формулу, по якій вимірюється відсоток жирності сиру в домашніх умовах: ЖМ (жирність молока – 3%) × КМ (кількість молока – 1 л) ÷ КПТ (кількість отриманого сиру – 0,3%) = ЗТ (жирність сиру – 10%).
Цією формулою ви завжди можете користуватися вдома, якщо вам необхідно вирахувати жирність готового продукту. Просто підставляйте свої показники – і рахуйте.
Приклад №2
Є ще одна формула, по якій можна порахувати частку жиру в сирі – відсоток жирності молока множимо на 4. Якщо взяти показники з формули вище, то виходить, що 3% потрібно помножити на 4 – вийде 12%. Виходить, що, в середньому, частка жиру в домашньому сирі з 1 літра молока становить 10-12%.
Не забувайте, що всі показники досить умовні, оскільки заміри у нас приблизні.
Таблиця калорійності домашнього сиру
Знаючи жирність сиру, можна переходити і до підрахунку його калорійності. Щоб полегшити вам життя, пропонуємо на допомогу детальну таблицю, в якій вказані різні види домашнього сиру і їх калорійність, з розрахунку на 100 грамів продукту.
Сир домашній з молока (відсоток жирності)
Калорійність (ккал) на 100 г
2,5% 53 3,2% 55 5% 145 9% 159 18% 232 23% 311 з молока зі сметаною 209 з молока з цукром 251 знежирений 105
Ви завжди можете користуватися цими даними, і вибудовувати згідно з ними свій раціон. Далеко не кожен вид сиру підходить для дієт, деякі види досить калорійні, і захоплюватися ними особливо не варто.
Не забувайте також і про те, що в сирної маси багато білка, це корисно для тих, хто займається спортом і нарощує м’язову масу, але вельми небезпечно для людей, які страждають ожирінням, і мають проблеми з нирками.
У всьому повинна бути міра. Їжте стільки, скільки належить здоровій людині по нормі – 100-150 г в день 2-3 рази в тиждень.
Пам’ятайте також, що сирки з солодкими добавками, сухофруктами і сиропами калорийнее домашнього сиру без добавок. Враховуйте це при приготуванні продукту і правильному плануванні меню для свого здорового раціону.
Більше інформації про отримання сиру з домашнього молока і перевірки його на якісність – читайте в докладних статтях на сайті.
- Як дізнатися, скільки сиру виходить з 1 літра молока
- Як визначити якість і жирність сиру
Як бачите, вирахувати жирність домашнього сиру з коров’ячого молока вдома не так вже й складно. І нехай ці показники досить умовні, проте, зрозуміти, наскільки жирний продукт виявився в ваших руках ви зумієте.
Який би продукт ви не вирішили зробити вдома своїми руками: сир з високим відсотком жирності або домашній знежирений сир – калорійність завжди потрібно прораховувати наперед. Це убезпечить ваше здоров’я від надлишку жиру і запобіжить появу зайвих кілограмів, адже той, хто володіє інформацією – володіє світом.
Будьте здорові!