Уже давно багато господинь перейшли на домашню продукцію, і не ту, що можна купити у бабусь на ринку, а ту, яку легко зробити своїми руками.
Безглуздо порівнювати, зроблене вами і чужим людиною; взяти той же зернений сир: в домашніх умовах приготований і куплений в магазині – колосальна різниця, яку відчують навіть діти. І така відмінність стосується не тільки сирної маси, а й сирів, йогуртів, сметани, кефіру, ряжанки та інших кисломолочних продуктів.
Якщо ви хочете убезпечити свою родину від споживання неякісного продукту і всмак насолодитися ніжним смаком перерахованих вище молочно-кислих страв, тоді скористайтеся нашою добіркою, вже наявних на сайті статей.
- Вершковий сир в домашніх умовах
- Грецький сир фета: рецепт приготування на дому
- Ніжний сир з кислого молока в домашніх умовах
- Корисний кальцинований сир своїми руками
- Червоний сир: рецепт на сметані, топленому молоці, звичайному сирі
Ми ж в статті детально поговоримо про зернистому сирі. Все, що стосується його отримання (рецепти, секрети і особливості приготування), а також користі і шкоди – ми детально розглянемо, не загубивши жодної деталі.
Зерновий сир: користь і шкода
Всі ми прекрасно знаємо, що таке сир і як він виглядає. Але поняття «зернистий сир» трохи відрізняється від звичного нами розуміння.
Під такою незвичайною назвою розуміють одну з різновидів класичного кисломолочного продукту, який виглядає, як сирне зерно. Однак, крім відмінностей в назві і зовнішній вигляд, є відмінності і в складі продукту, його смак, а головне – способі приготування.
Саме завдяки особливому способу отримання зернового сиру в домашніх умовах, він може зберігатися довше звичайного, без погіршення смаку і якості продукту. Але про технології приготування зернового сиру в домашніх умовах ми поговоримо трохи пізніше.
Користь зернового сиру
Корисні властивості даного кисломолочного продукту очевидні і сумніву не піддаються. Більш того, зернисту масу вважають корисніше звичайної, адже в її складі немає пуринів, вона малокалорійні і знежирена, а це дозволяє включати продукт в дієтичне меню.
Вживати такий сир можуть все: як дорослі, так і діти. Він зміцнює хрящові, кісткові структури, позитивно впливає на нервову систему (роблячи організм менш сприйнятливим до стресів), та й в цілому сприяє повноцінному розвитку організму (це властивість особливо важливо для зростаючого дитячого організму).
Домашній зернений сир також рекомендують вживати вагітним жінкам, літнім людям, тим, у кого ослаблений імунітет і всім, хто має проблеми з печінкою, шлунково-кишкового тракту і жовчним міхуром.
Хорошим профілактичним засобом зернистий сир є в боротьбі з атеросклерозом.
Кисломолочний продукт радять вживати і спортсменам, особливо, бодібілдер, яким потрібно наростити м’язову масу. У зерновому сирі міститься казеїновий білок, який є прекрасною заміною тваринного білка, який так необхідний при нарощуванні м’язової маси тіла.
Шкода зернистого сиру
Що стосується побічних ефектів і протипоказань до вживання кисломолочного продукту, то їх немає. Це говорить про те, що сир в зернах з підсоленими вершками – не просто ніжний дієтичний продукт, а й те частування, яке без побоювань можуть їсти абсолютно все, так як він нешкідливий і не викликає алергії.
Застереження: єдині, кому не радять вживати зернений продукт – люди з індивідуальною непереносимістю елементів, що містяться в кисломолочних продуктах.
Також не рекомендується їсти сир в занадто великих кількостях, а при помірному вживанні побічних явищ не виникне.
Як приготувати зернистий сир в домашніх умовах
Складові
- Молоко знежирене – 1 л + –
- Вершки молочні (свіжі) – за смаком + –
- Сіль – за смаком (але майте на увазі, що її має бути небагато) + –
- Хлорид кальцію – 1,5 ст.л. + –
Домашній зернистий сир: рецепт з кальцій хлоридом
Щоб зробити зерновий сир будинку своїми руками вам знадобиться молоко (знежирене або з мінімальним відсотком жирності), хлорид кальцію і підсолені вершки.
Цього мінімального набору цілком вистачить, щоб отримати ніжний, злегка солоний, зернений сир з приємним вершковим смаком.
- Нагріваємо молоко до 40-50 градусів, всипаємо кальцій хлорид.
- Заважаємо молоко постійно, поки воно гріється на плиті. Як правило, створаживание маси починається практично з перших її хвилин на включеній плиті.
- Коли в каструлі з’являться сирні зерна – знімаємо її з вогню і ставимо в будь-яку ємність з прохолодною водою.
- Поки зерновий сир буде остигати, не припиняйте його заважати, так ви прискорите процес охолодження, а заодно активізуєте відділення сироватки від основної маси.
- Остигнула масу проціджуємо через сито, застелене багатошарової марлею, а потім акуратно віджимаємо її руками в процесі проціджування.
- Те, що залишиться в марлі, – і є домашній кальцинований сир в зернах.
- Наостанок додайте в нього злегка підсолені молочні вершки, все перемішайте – і можна подавати до столу.
З чим подавати зерновий сир: ідеї на сніданок
Якщо ви не знаєте, з чим подати зернений сир, тоді пропонуємо вам кілька ідей простий і швидкої подачі кисломолочного продукту, як в самостійному вигляді, так і в якості становить інгредієнта в інших стравах.
Зерновий сир прекрасно поєднується з фруктами, овочами, родзинками, горіхами, вершковими соусами та іншими несолодкими компонентами. Не забувайте, що сир цей солонковатий, тому солодкі заправки будуть недоречні.
Вибираючи фрукти, намагайтеся, щоб вони були більш-менш нейтральними до смаку або ж кисло-солодкими.
Також додають зернений сир в салати, в багато гарячі страви, роблять з нього смачні сирники, запіканки, загортають його в млинці, кладуть в якості начинки в будь-яку випічку або просто подають з турецької коржем.
Як зробити зернистий сир будинку з лимонним соком
Не тільки кальцій хлорид використовують для створаживания свіжого молока. Для цього також, нерідко, використовують свіжовичавлений лимонний сік. Для приготування смачного кисломолочного продукту нам знадобляться майже всі ті ж інгредієнти, що і в рецепті вище, іншим буде тільки їх кількість.
Складові
- Молоко свіже (незбиране) – 1 л (жирність повинна бути невелика);
- Сіль – ½ ч.л .;
- Вершки жирні – 6 ст.л .;
- Сік лимона або лимонна кислота – ½ ч.л.
Рецепт приготування домашнього зернистого сиру з соком лимона
- Наливаємо молоко в каструлю, добре нагріваємо його, але до кипіння не доводити.
- Додаємо вказану кількість лимонного соку (або лимонної кислоти) і протягом 2-3 хвилин все перемішуємо.
- Накриваємо каструлю з молоком звичайним рушником і залишаємо накритим в теплі на 1 годину, щоб сироватка відокремилася від сиру.
- Проціджуємо, відокремлений від сироватки, зерновий сир через багатошарову марлю.
- Зцідженим сирну масу промиваємо під холодною проточною водою, потім акуратно все віджимаємо, щоб сир став сухим.
6. Додаємо в кінці приготування вершки і сіль (не обов’язково їх брати в тому співвідношенні, в якому вони вказані в рецепті, можна додавати за смаком), ретельно все перемішуємо і подаємо до столу.
Як зробити зернений сир в домашніх умовах: поради на замітку
Як ви встигли помітити з наведених вище рецептів, приготувати сир в зернах будинку своїми руками неймовірно просто. Для цього не потрібно ніяких особливих навичок, спеціальних продуктів і приладів. Все робиться за допомогою ваших умілих рук і виключно з недорогих доступних продуктів.
Але щоб зі спокійною душею поставити в цій темі жирну крапку, ми б хотіли вас все-таки ознайомити з деякими секретами приготування.
Молоко для зернистого сиру: яке краще
Молоко – основний продукт, адже саме з нього роблять улюблений багатьма кисломолочний продукт. Щоб зернений сир дійсно вийшов низькокалорійним, використовувати потрібно знежирене пастеризоване молоко або цільне з низьким відсотком жирності.
Чим сквасіть молоко для зернового сиру
Якщо ви хочете отримати кальцинований сир, то сквашувати молоко потрібно за допомогою хлориду кальцію. Якщо ж вам потрібен звичайний сир в зернах, то використовуйте свіжий сік лимона, білий оцет або сичужний фермент.
Використовуючи хлорид кальцію, пам’ятайте, що багато його додавати не можна, інакше сир буде гірчити. Ідеальні пропорції для смаку – 1,5 ст.л. на 1 літр молока.
Немає нічого простішого, ніж приготувати зернений сир в домашніх умовах, і ви переконаєтеся в цьому, коли спробуєте зробити його самі. Трохи докладених зусиль – і корисний смачний сніданок для всієї родини готовий!
Смачного!