Зернений сир в домашніх умовах

Зернений сир в домашніх умовах
Уже давно багато господинь перейшли на домашню продукцію, і не ту, що можна купити у бабусь на ринку, а ту, яку легко зробити своїми руками.

Безглуздо порівнювати, зроблене вами і чужим людиною; взяти той же зернений сир: в домашніх умовах приготований і куплений в магазині – колосальна різниця, яку відчують навіть діти. І така відмінність стосується не тільки сирної маси, а й сирів, йогуртів, сметани, кефіру, ряжанки та інших кисломолочних продуктів.

Якщо ви хочете убезпечити свою родину від споживання неякісного продукту і всмак насолодитися ніжним смаком перерахованих вище молочно-кислих страв, тоді скористайтеся нашою добіркою, вже наявних на сайті статей.

  • Вершковий сир в домашніх умовах
  • Грецький сир фета: рецепт приготування на дому
  • Ніжний сир з кислого молока в домашніх умовах  
  • Корисний кальцинований сир своїми руками 
  • Червоний сир: рецепт на сметані, топленому молоці, звичайному сирі

 

Ми ж в статті детально поговоримо про зернистому сирі. Все, що стосується його отримання (рецепти, секрети і особливості приготування), а також користі і шкоди – ми детально розглянемо, не загубивши жодної деталі.

Зерновий сир: користь і шкода

Всі ми прекрасно знаємо, що таке сир і як він виглядає. Але поняття «зернистий сир» трохи відрізняється від звичного нами розуміння.

Під такою незвичайною назвою розуміють одну з різновидів класичного кисломолочного продукту, який виглядає, як сирне зерно. Однак, крім відмінностей в назві і зовнішній вигляд, є відмінності і в складі продукту, його смак, а головне – способі приготування.

zernenyj-tvorog-v-domashnix-usloviyax

Саме завдяки особливому способу отримання зернового сиру в домашніх умовах, він може зберігатися довше звичайного, без погіршення смаку і якості продукту. Але про технології приготування зернового сиру в домашніх умовах ми поговоримо трохи пізніше.

Користь зернового сиру

Корисні властивості даного кисломолочного продукту очевидні і сумніву не піддаються. Більш того, зернисту масу вважають корисніше звичайної, адже в її складі немає пуринів, вона малокалорійні і знежирена, а це дозволяє включати продукт в дієтичне меню.

Вживати такий сир можуть все: як дорослі, так і діти. Він зміцнює хрящові, кісткові структури, позитивно впливає на нервову систему (роблячи організм менш сприйнятливим до стресів), та й в цілому сприяє повноцінному розвитку організму (це властивість особливо важливо для зростаючого дитячого організму).

Домашній зернений сир також рекомендують вживати вагітним жінкам, літнім людям, тим, у кого ослаблений імунітет і всім, хто має проблеми з печінкою, шлунково-кишкового тракту і жовчним міхуром.

Хорошим профілактичним засобом зернистий сир є в боротьбі з атеросклерозом.

Кисломолочний продукт радять вживати і спортсменам, особливо, бодібілдер, яким потрібно наростити м’язову масу. У зерновому сирі міститься казеїновий білок, який є прекрасною заміною тваринного білка, який так необхідний при нарощуванні м’язової маси тіла.

zernenyj-tvorog-v-domashnix-usloviyax.5jpg

Шкода зернистого сиру

Що стосується побічних ефектів і протипоказань до вживання кисломолочного продукту, то їх немає. Це говорить про те, що сир в зернах з підсоленими вершками – не просто ніжний дієтичний продукт, а й те частування, яке без побоювань можуть їсти абсолютно все, так як він нешкідливий і не викликає алергії.

Застереження: єдині, кому не радять вживати зернений продукт – люди з індивідуальною непереносимістю елементів, що містяться в кисломолочних продуктах.

Також не рекомендується їсти сир в занадто великих кількостях, а при помірному вживанні побічних явищ не виникне.

Як приготувати зернистий сир в домашніх умовах

Складові

  • Молоко знежирене – 1 л + –
  • Вершки молочні (свіжі) – за смаком + –
  • Сіль – за смаком (але майте на увазі, що її має бути небагато) + –
  • Хлорид кальцію – 1,5 ст.л. + –

Домашній зернистий сир: рецепт з кальцій хлоридом

Щоб зробити зерновий сир будинку своїми руками вам знадобиться молоко (знежирене або з мінімальним відсотком жирності), хлорид кальцію і підсолені вершки.

Цього мінімального набору цілком вистачить, щоб отримати ніжний, злегка солоний, зернений сир з приємним вершковим смаком.

  1. Нагріваємо молоко до 40-50 градусів, всипаємо кальцій хлорид.
  2. Заважаємо молоко постійно, поки воно гріється на плиті. Як правило, створаживание маси починається практично з перших її хвилин на включеній плиті.
  3. Коли в каструлі з’являться сирні зерна – знімаємо її з вогню і ставимо в будь-яку ємність з прохолодною водою.
  4. Поки зерновий сир буде остигати, не припиняйте його заважати, так ви прискорите процес охолодження, а заодно активізуєте відділення сироватки від основної маси.
  5. Остигнула масу проціджуємо через сито, застелене багатошарової марлею, а потім акуратно віджимаємо її руками в процесі проціджування.
  6. Те, що залишиться в марлі, – і є домашній кальцинований сир в зернах.
  7. Наостанок додайте в нього злегка підсолені молочні вершки, все перемішайте – і можна подавати до столу.

З чим подавати зерновий сир: ідеї на сніданок

Якщо ви не знаєте, з чим подати зернений сир, тоді пропонуємо вам кілька ідей простий і швидкої подачі кисломолочного продукту, як в самостійному вигляді, так і в якості становить інгредієнта в інших стравах.

Зерновий сир прекрасно поєднується з фруктами, овочами, родзинками, горіхами, вершковими соусами та іншими несолодкими компонентами. Не забувайте, що сир цей солонковатий, тому солодкі заправки будуть недоречні.

Вибираючи фрукти, намагайтеся, щоб вони були більш-менш нейтральними до смаку або ж кисло-солодкими.

zernenyj-tvorog-v-domashnix-usloviyax.2jpg

Також додають зернений сир в салати, в багато гарячі страви, роблять з нього смачні сирники, запіканки, загортають його в млинці, кладуть в якості начинки в будь-яку випічку або просто подають з турецької коржем.

Як зробити зернистий сир будинку з лимонним соком

Не тільки кальцій хлорид використовують для створаживания свіжого молока. Для цього також, нерідко, використовують свіжовичавлений лимонний сік. Для приготування смачного кисломолочного продукту нам знадобляться майже всі ті ж інгредієнти, що і в рецепті вище, іншим буде тільки їх кількість.

Складові

  • Молоко свіже (незбиране) – 1 л (жирність повинна бути невелика);
  • Сіль – ½ ч.л .;
  • Вершки жирні – 6 ст.л .;
  • Сік лимона або лимонна кислота – ½ ч.л.

Рецепт приготування домашнього зернистого сиру з соком лимона

  1. Наливаємо молоко в каструлю, добре нагріваємо його, але до кипіння не доводити.
  2. Додаємо вказану кількість лимонного соку (або лимонної кислоти) і протягом 2-3 хвилин все перемішуємо.
  3. Накриваємо каструлю з молоком звичайним рушником і залишаємо накритим в теплі на 1 годину, щоб сироватка відокремилася від сиру.
  4. Проціджуємо, відокремлений від сироватки, зерновий сир через багатошарову марлю.
  5. Зцідженим сирну масу промиваємо під холодною проточною водою, потім акуратно все віджимаємо, щоб сир став сухим.

zernenyj-tvorog-v-domashnix-usloviyax.6jpg

6. Додаємо в кінці приготування вершки і сіль (не обов’язково їх брати в тому співвідношенні, в якому вони вказані в рецепті, можна додавати за смаком), ретельно все перемішуємо і подаємо до столу.

Як зробити зернений сир в домашніх умовах: поради на замітку

Як ви встигли помітити з наведених вище рецептів, приготувати сир в зернах будинку своїми руками неймовірно просто. Для цього не потрібно ніяких особливих навичок, спеціальних продуктів і приладів. Все робиться за допомогою ваших умілих рук і виключно з недорогих доступних продуктів.

Але щоб зі спокійною душею поставити в цій темі жирну крапку, ми б хотіли вас все-таки ознайомити з деякими секретами приготування.

Молоко для зернистого сиру: яке краще

Молоко – основний продукт, адже саме з нього роблять улюблений багатьма кисломолочний продукт. Щоб зернений сир дійсно вийшов низькокалорійним, використовувати потрібно знежирене пастеризоване молоко або цільне з низьким відсотком жирності.

Чим сквасіть молоко для зернового сиру

Якщо ви хочете отримати кальцинований сир, то сквашувати молоко потрібно за допомогою хлориду кальцію. Якщо ж вам потрібен звичайний сир в зернах, то використовуйте свіжий сік лимона, білий оцет або сичужний фермент.

zernenyj-tvorog-v-domashnix-usloviyax.3jpg

Використовуючи хлорид кальцію, пам’ятайте, що багато його додавати не можна, інакше сир буде гірчити. Ідеальні пропорції для смаку – 1,5 ст.л. на 1 літр молока.

Немає нічого простішого, ніж приготувати зернений сир в домашніх умовах, і ви переконаєтеся в цьому, коли спробуєте зробити його самі. Трохи докладених зусиль – і корисний смачний сніданок для всієї родини готовий!

Смачного!