Видів страв з кабачків сила-силенна, адже цей овоч настільки універсальний, що з ним можна готувати все, починаючи від супу, і закінчуючи десертом.
Але у нас сьогодні на порядку денному запечені кабачки з сиром, які теж мають сто варіантів приготування – це можуть бути запіканки, закуски, овочеві рагу або фаршировані човники. З усіма цими вкусняшками ми познайомимося в цій статті, і з нашими порадами і покроковими рецептами свої кулінарні здібності зростуть багаторазово.
Кабачки запечені з сиром і помідорами
Рецепт запечених в духовці кабачків з адигейським сиром і часником відомий на Кавказі з давніх-давен. Сьогодні прийшов час і нам познайомитися з цим традиційним закусочним стравою горян. Воно дуже смачне, ситне і дієтичне, адже калорійність такої закуски не перевищує і 74 ккал на 100 г.
Складові
- Кабачки молоді – 1 кг;
- Томати свіжі – ½ кг;
- Сир адигейський – 0,2 кг;
- Часник – 3-4 зубки;
- Масло соняшнику – 1 стопка;
- Сіль за смаком.
Як приготувати запечені кабачки з сиром
- Кабачки нарізаємо кружальцями завтовшки в 1 см, а помідори трохи тонше – 0,7 см. Кабачки злегка присаливаем.
- У розігріту на середньому вогні сковороду вливаємо олію, а потім відправляємо в неї на обжарку кабачки. Смажити овочі слід з двох боків до утворення хрусткої рум’яної скоринки.
- Обсмажені кабачкові гуртки розкладаємо на деку, попередньо застелене пергаментним папером.
- Часник товчемо дерев’яним товкачем до стану кашки. Щоб часточки добре перемелювалися, можна підсипати до них маленьку дрібку крупної солі.
- Тепер кожен кабачковий гурток змащуємо часниковою кашкою, зверху укладаємо помідорні гуртки і посипаємо все натертим адигейським сиром.
- У прогрітій до 200 ° С духовці закуска буде готова вже через 20 хвилин.
При подачі кабачки можна посипати подрібненою зеленню і прикрасити оливками.
Запечені рулетики з кабачків з сиром
Класична закуска у вигляді рулетів зазвичай готується з смажених баклажанів. Ми ж приготуємо таке популярне застільне блюдо трохи інакше. Але ви можете бути впевнені, таке блюдо сподобаються вам ще більше.
Складові
- Цукіні – 2 плоду;
- Грудка куряча – 0,4 кг;
- Часник – 2 зубчики;
- Сир «Пармезан» – 100 г;
- Майонез – 3 ст.л .;
- Кріп – 5 гілочок;
- Сіль за смаком;
- Приправа куряча – ½-1 ч.л.
Як зробити запечені кабачки з сиром
- Кабачки чистимо від шкірки і нарізаємо тонкими поздовжніми стрічками. Для такої нарізки найкраще підійде терка шинкування. Після цього кабачкові пласти подсаливаем, промазуємо оливковою олією, викладаємо на пергамент і на деку прибираємо в духовку буквально на 5 хвилин, щоб при температурі 180-190 ° С пластинки стали м’якими і гнучкими.
- Займемося начинкою. Курку нарізаємо тонкими пластинками, трохи відбиваємо кожен шматочок, солимо, умащали приправою і пропущеним через прес часником. У такому вигляді м’ясо повинно промаринуватися в холодильнику 20-30 хвилин.
- Минуло півгодини, і ми можемо переходити до формування рулетів. На кабачкові стрічки викладаємо пласти курки, змащуємо їх майонезом, поверх насипаємо тертий сир, змішаний з подрібненим кропом. Загортаємо рулетики, закріплюємо їх зубочистками і перекладаємо на деко з пергаментом.
- На випікання рулетів потрібно 20-25 хвилин при температурному режимі печі 190 градусів.
Кабачки і баклажани з сиром в мультиварці
Складові
- Баклажан – 2 шт + –
- Кабачки – 2 шт + –
- Помідори – 2 шт + –
- Морква – 1 шт + –
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт + –
- Сир «Массдам» – 80 г + –
- Рослинна олія – 30 мл + –
- Кінза – 1 пучок + –
- Чорний перець – 0,5 ч.л. + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
Як робити запечені кабачки з сиром
- Укладати овочі в чашу ми будемо пошарово і відразу в процесі їх подрібнення, тому в першу чергу змащуємо чашу мультиварки маслом і відставляємо в сторону.
- Перший шар даного овочевого рагу – це цибуля і морква. Подрібнюємо цибулю дрібненькими кубиками, моркву просто трьом на тертці і викладаємо суміш цих овочів на дно ємності.
- Наступним шаром ми будемо розкладати кабачки. Для рагу ми взяли дрібні, молоді плоди з тонкою шкіркою, тому чистити їх не потрібно, але після нарізки кружками, присаливаем овоч і залишаємо відлежатися в тарілці 10-15 хвилин, щоб виділився зайвий сік, який потрібно злити. І вже після цього рівномірно розкладаємо кабачкові кружечки поверх цибулі та моркви.
- З баклажанами чинимо так само, як і з кабачками: ріжемо овочі кружками досить тонко, присаливаем і залишаємо на 20 хвилин випустити сік. В даному випадку ми позбавляємося від баклажанної рідини не через її надлишку, а щоб підстрахуватися від можливої гіркоти, властивої цим синім овочам. Як тільки баклажани виділять темний сік, промиваємо їх під проточною водою, залишаємо в друшляку, щоб стекла вода, а потім розкладаємо поверх кабачків.
- Томати моєму, ріжемо кружальцями і розподіляємо поверх баклажанів, не забувши трошки присолити і поперчити.
- Як завершальний шару рясно посипаємо блюдо тертим на крупній тертці сиром.
- Тепер заповнену чашу ставимо всередину, закриваємо мультиварку кришкою і в режимі «випічка» готуємо рагу 40 хвилин.
- У цей час дрібненько нарізаємо зелень, і як тільки таймер закінчить свій відлік і прозвучить сигнал про готовність страви, засипаємо всю кінзу в чашу, знову закриваємо мультиварку кришкою і Томім рагу ще хвилин 5-10 або без програми, або можете запустити режим «підігрів» .
Кабачки запечені з сиром і сметаною
Хочемо запропонувати вам для приготування в домашніх умовах ще одне традиційне літнє блюдо, дуже смачне і ароматне – кабачки з сиром в заливці зі сметани з яйцем. У готуванні дане частування досить просте і відносно швидке, а на смак – просто смакота.
Складові
- Молоденькі кабачки – 0,7 кг;
- Сметана жирна від 20% – 80 г;
- Гірчиця гостра – 20 г;
- Сир твёрдосортний – 0,1 кг;
- Добірне куряче яйце – 2 шт;
- Цибулинка ріпчаста невелика – 1 шт;
- Часникові зубчики – 3 шт;
- Кропова зелень – 5 гілочок;
- Петрушка свіжа – 5 гілочок;
- Сіль за смаком.
Як запекти кабачки з сиром в духовці
- Оскільки для рецепта ми беремо саме молоденькі кабачки, то зчищати з них шкірку не потрібно. Та й насіння в таких плодах практично не помітні, тому відразу після миття нарізаємо кабачки дрібними кубиками.
- Лушпиння головку кришимо дуже дрібно на кубики і також рубаємо ножем всю зелень якомога дрібніше. З часниковим часточок знімаємо лушпиння. Це простіше зробити, якщо злегка придавити часточки долонею до стільниці. Потім просто трьом часничок на дуже дрібній тертці, або пропускаємо через Часничниці.
- Подрібнену зелень з цибулею і часником змішуємо з кабачками і також отриманий салат подсаливаем за смаком.
- Тепер приготуємо заливку. Яйця збиваємо вінчиком в глибокій чаші, після чого додаємо до них сметану, гірчицю і дрібно натертий сир (половину всього обсягу). Всі компоненти ретельно перемішуємо виделкою.
- На даному етапі нашої готування слід уже включити духову піч нагріватися в температурному режимі 185 ° C.
- Збираємо запіканку. Беремо термоустойчивую форму для випікання. Зливаємо з кабачкової суміші виділився сік, після чого всі овочеві компоненти перекладаємо в форму, зверху поливаємо все заливкою і верхній шар кабачків акуратно лопаткою перемішуємо з сиром, після чого розрівнюємо лопаткою запіканку. Тепер висипаємо поверх страви залишки тертого сиру (другу половину) і відправляємо форму в піч.
- Через 40 хвилин можна виймати готову рум’яну запіканку і насолоджуватися цим незрівнянним смаком.
Човники з кабачків з фаршем та сиром
Щоб здивувати гостей оригінальним частуванням, не потрібно мати статус шеф-кухаря. Сьогодні ми крок за кроком розповімо, як приготувати своїми руками красиві і головне смачні кабачки – човники, запечені під сиром в духовці.
Складові
- Яловичий фарш – 0,4 кг;
- Кабачки невеликі – 3 шт;
- Майонез оливковий – 0,1 кг;
- Сир «Російський» – 120 г;
- Томат свіжий – 1 шт;
- Ріпчаста цибулина – 1 шт;
- Олія – 35 мл;
- Сіль кухонна – за смаком;
- Перець мелкомолотий – 1 ч.л.
Як готувати запечені кабачки з сиром
- У невеликих кабачків, як правило, шкірка тонка, і це нам на руку, оскільки для човників шкірку кабачків потрібно буде залишити. Отже, кабачки обполіскувати, розрізаємо навпіл уздовж і з використанням ложки виколупуємо м’якоть з середини, формуючи таким чином човник. Залишити потрібно лише м’якоть товщиною в 1 см, щоб човники тримали форму.
- Приготуємо начинку. Цибуля ріпчаста дуже дрібно кришимо і обсмажуємо в сковороді на рослинному маслі до рум’янцю. Потім додаємо до нього фарш і смажимо його на середньому вогні 10 хвилин при постійному помішуванні.
- Тим часом дрібненько кубиками нарізаємо м’якоть кабачка і томат, після чого викладаємо овочі до фаршу, все перемішуємо, солимо і перчимо до смаку, Томім все разом ще 2-3 хвилини і знімаємо сковороду з начинкою з вогню.
- Кабачкові човники укладаємо на деко, наповнюємо фаршем, змащуємо майонезом і присипаємо тертим сиром.
- На випічку такого блюда буде потрібно не більше 30 хвилин при температурі готування 175-190 ° C.
Подавати запечені кабачки – човники з сиром потрібно так: на роздавальні тарілки вистилає пару листя салату, зверху кладемо човник, а по краю можна укласти будь-які свіжі овочі, горошок, кукурудзу, оливки або зелень.