Є страви в нашій кухні, які настільки популярні, що постійно обростають новими ідеями в приготуванні і подачі. Таким блюдом є запечені фаршировані помідори, технологія приготування яких нехитра і проста, а варіантів начинок – безліч! Ці характеристики зроблять це ефектне блюдо частим гостем на вашому столі, до того ж воно завжди стає центральним частуванням застілля!
Томати вважаються дуже зручними овочами для фарширування, оскільки:
1) вони – готова ємність для наповнення її начинкою;
2) плоди зберігають стійкість і форму при запіканні.
Головний навик, який потрібно придбати – це навчитися акуратно витягувати м’якоть зсередини, не пошкоджуючи м’ясистих стінок плоду. Це найпростіше дійство!
Для цього простого блюда також важливо правильно вибирати основний інгредієнт – томати. Вони повинні бути стиглими, але міцними, з щільною м’якоттю і стінками. Бажано, щоб відібрані для фарширування плоди були приблизно однакового розміру.
Розглянемо з вами базовий рецепт запечених фаршированих помідорів, а також кілька найпопулярніших начинок. Одним з найбільш затребуваних варіантів є начинка з грибами – вона ж вважається класичною начинкою фаршированих помідорів. Отже, розглядаємо варіанти, утримуючи про себе зміст рідного холодильника!
Запечені фаршировані помідори «Грибна класика»
Складові
- Томати – 6-7 штук + –
- Яйця курячі, варені круто – 2 шт. + –
- Гриби свіжі (будь-які) – 300 г + –
- Цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 головки + –
- Сметана жирн. 20% – 2 ст. л. + –
- Масло вершкове розтоплене – половина ст. л. + –
- Чорний перець свіжозмелений – за смаковими уподобаннями + –
- Сіль – за смаком + –
- Зелень – будь-яка + –
Приготування
- Зрізаємо верхівки томатів гострим ножем, виймаємо чайною ложечкою м’якоть, трохи присолюємо і приправляємо перцем утворену порожнину.
- Ріпчасту цибулю нарізаємо дрібними кубиками, гриби теж подрібнюємо на невеликі шматочки. Можна взяти шампіньйони, гливу або білі гриби. Розігріваємо сотейник, кладемо масло і підсмажуємо цибулю до золотистого, потім додаємо грибочки і продовжуємо обсмажувати. Далі зменшуємо вогонь і тушкуємо продукти хвилин 30-40, помішуючи і періодично підливаючи воду.
- Тушковані з цибулею гриби охолоджуємо, доповнюємо їх подрібненими на крупну тертку яйцями. Суміш солимо, приправляємо чорним перцем (за смаком) і перемішуємо.
- Заповнюємо порожнини томатів приготованим фаршем, укладаємо їх в глибоку форму або сковороду. У кожну помідоріну зверху начинки кладемо сметану і краплю олії і закриваємо помідорним «кришечками». Ставимо наші вироби в розігріту духову шафу плити на 15-20 хвилин (в залежності від щільності м’якоті томатів). Підливаємо періодично воду в форму, щоб помідорчики не пригоріли.
* Рада кухарчуком
Щоб грибний фарш не ставав занадто водянистим в процесі запікання, додайте в нього панірувальні сухарі. Пропорції: на кожні 100 г грибів – 10 г сухарів.
- Готові вироби виймаємо, прикрашаємо зеленню і подаємо до трапези. Смачного!
Ми з вами розглянули класичний рецепт запечених фаршированих помідорів. Але, як ви розумієте, начинка може бути найрізноманітнішою! Головна умова, якому повинні ця начинка відповідати, це її готовність до вживання до запікання. Адже томати не можуть довго бути під впливом високої температури – вони перестануть тримати форму і елементарно згорять або втратять свою вологу і форму. Тому-то фарш повинен бути вже готовим.
Ідеї начинок для фаршированих помідорів
М’ясо, цибулю і сир
М’ясний фарш підсмажуємо з цибулею, після охолодження додаємо твердий сир.
М’ясо, рис, яйце, цибуля
Свіжий м’ясний фарш підсмажуємо з цибулею, додаємо варений рис і порубані варені яйця. Доречна буде зелень і трохи часнику для аромату. Свіжий м’ясний фарш можна замінити фаршем з вареної яловичини або курятини.
Сир, рис і цибулю
Рис варимо, змішуємо з тертим сиром твердих сортів, додаємо підсмажену цибульку, зелень і вийняту з помідорів м’якоть. Перемішуємо і отримуємо смачну начинку.
Рис, цибулю, сосиски і часник
У вершковому маслі обсмажуємо порізані дрібно сосиски, цибулю і часник. Змішуємо з вареним рисом. Як варіант, можна додати моркву і зелень.
Шинка і сир
Прекрасна начинка для запікання в помідорових чашечках! Шинку (соломкою), сир (стружкою), помідорову м’якоть і зелень змішуємо і використовуємо як фарш.
Рис, креветки, лук і петрушка
Рис відварюємо, цибулю пасеруємо, креветки обдаємо окропом, чистимо і ріжемо (креветки готуються до готовності в процесі випікання). Змішуємо і фаршируємо помідорчики.
Як ви можете бачити, варіантів може бути дуже багато: гриби можна змішувати з м’ясом і сиром, морепродукти з рисом і сиром, овочі з сиром і яйцями, і т.д. Відкриваємо холодильник і думаємо: «Чим же сьогодні начинити запечені фаршировані помідори?»
Впевнені, ви неодмінно знайдете свій варіант!