Запечена курка з картоплею – дуже простий рецепт одночасного приготування курки і гарніру до неї. Потрібно максимум 30 хвилин на підготовку страви і ще приблизно годину в духовці без вашої безпосередньої участі і навіть без спостереження.
В результаті ви отримуєте запечені порційні шматки курки і готову картоплю (смак якої відрізняється від смаку вареної або смаженої картоплі) з невеликою кількістю рідкої підливи.
Кількість продуктів для цього рецепта залежить від вашого апетиту і кількості їдців за столом. Приблизно скажімо: скільки курки – стільки ж або трохи більше картоплі. Коли ми робили фотографії цієї статті, ми готувалися нагодувати людей 6-8. Ви можете готувати півпорції або третину. Вам знадобиться форма для запікання або глибоке деко.
Потрібно:
- Курка – приблизно 1,5-1,8 кілограма (ми використовували філе грудки, але можна і будь-які інші частини, стегенця, стегенця, ніжки, можна цілу курку розрізати на шматки)
- Картопля – близько 2 кілограмів
- Сіль поварена
- Перець чорний мелений
- Маргарин – трохи, щоб змастити форму
- Майонез – 2-3 столові ложки з гіркою» на картоплю і ще 4-5 столових ложок змастити курку зверху
- Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина
- Кріп – 40-50 грамів (за бажанням)
- Сир – близько 100 грамів
Приготування:
Спочатку миємо й чистимо картоплю. Нарізаємо її на невеликі шматочки (картоплину середньої величини ми розрізаємо на 6-8 шматків).
Форму для запікання або (для дуже великої кількості продуктів) глибоке деко, змащуємо маргарином, викладаємо туди нарізану картоплю (бажано в один шар). Солимо і перчимо (тут важко вказати кількість солі і перцю, ми рівномірно трясемо сільницею типу «баночка з дірочками» і такого ж типу перечниці або крутимо перечницю-млинок над всією поверхнею форми для запікання).
Додаємо майонез, злегка розмазуємо його по поверхні картоплі, а ще простіше перемішати картоплю дерев’яними або пластмасовими лопатками (металеві можуть пошкодити антипригарне покриття форми) так, щоб всі шматочки картоплі «обмазалися» майонезом.
Шматки курки моєму, розкладаємо на обробній дошці, солимо і перчимо (за тим же принципом, як ми солили і перчили картоплю) з одного боку і перекладаємо у форму для запікання поверх картоплі солоно-перченої стороною вниз. Після цього солимо і перчимо курку з іншого боку, яка виявилася зверху, можна ще посипати спеціальної приправою для курки, якщо ви її любите.
Цибулину очищаємо, нарізаємо півкільцями або просто дрібно кришимо і посипаємо порізаною цибулею шматки курки.
Кріп миємо, даємо йому підсохнути, дрібно нарізаємо і посипаємо поверх лука.
Змащуємо зверху майонезом.
Посипаємо сиром, натертим на крупній тертці (або трьом сир прямо над формою, тримаючи тертку на вазі і переміщаючи над всією поверхнею форми).
Ставимо форму з нашим підготовленим до запіканню стравою на середню висоту в духовку, розігріту приблизно до 2200 (увімкніть духовку хвилин за 15 до того, як ставити туди курку з картоплею). Запікаємо 1 годину на середньому рівні нагріву (якщо у вашої духовки є термометр, залиште зазначену). УВАГА! Ще раз нагадуємо, що форми з жароміцного скла і кераміки не рекомендується ставити з гарячу духовку. Якщо ви використовуєте таку форму, ставте її в холодну духовку, після цього включайте нагрівання і збільшуйте час перебування курки в духовці 15-20 хвилин.
Після закінчення зазначеного часу наша запечена курка з картоплею готова, сир зверху розплавився і злегка підрум’яниться, картопля просочилася «курячим духом». Дістаємо готову страву з духовки, розкладаємо по тарілках і подаємо на стіл.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: