Зима – це час, коли гарячі перші страви набувають особливу привабливість для всіх зголоднілих і замерзлих. Закуска з буряка на зиму в першу чергу відкриває нам широкі можливості для приготування справжнього українського борщу і не тільки.
Цей смачний і корисний коренеплід можна приготувати у вигляді ікри і замаринувати з яблучним соком, про що ми і розповімо сьогодні.
Як вибрати буряк для консервування
Для приготування закуски вибираємо коренеплід столового буряка середнього розміру, з щільною червонуватою шкіркою без пошкоджень і гнилі.
Поверхня коренеплоду повинна бути рівною, без порожнин, а м’якоть по всій довжині плода мати насичений колір.
Буряк може зберігатися довго і залишається доступною до покупки навіть взимку. І все ж радимо не забувати про це коренеплоді при консервуванні тим, хто не уявляє життя без борщу.
Це оптимальне рішення для фанатів самобутнього українського супу – класична заправка, куди входять морква, цибуля, помідори і болгарський перець.
Закуска з буряка для заправки борщу
Трохи попрацювавши на зиму, ми виграємо в швидкості приготування і зможемо радувати себе і домашніх завжди однаково смачним борщем, витрачаючи на нього не більше 30 хвилин.
Складові
- Буряк – 600 г
- Помідори – 200 г
- Перець болгарський – 200 г
- Морква – 200 г
- Лук – 200 г
- Зелень (класика – кріп) – на смак
- Соняшникова олія – 50 мл
- Цукор – 1 ст.л.
- Сіль – 2 ч.л.
- Оцет 9% – 30 мл
підготовка інгредієнтів
- Вимиваємо і чистимо овочі.
- Подрібнюємо їх: морква і буряк натираємо на крупній тертці або ріжемо соломкою за допомогою терки «Бернер».
- Лук і болгарський перець дрібно шаткуємо.
- Помідори ріжемо на 4 частини і перекрутити в блендері до отримання однорідної маси.
Поради кухарчуком
Для того щоб буряк не потемніла, додамо до неї трохи оцту і добре перемішати.
Тушкуємо овочеву суміш
- Розігріваємо олію в сковороді з глибоким дном і пасеруємо в ній цибулю протягом 5-7 хвилин.
- Додаємо моркву, перець і буряк, заливаємо овочі перетерті помідорами і тушкуємо ще 15-20 хвилин під кришкою на середньому вогні.
- Після додавання солі, перцю і зелені тушкуємо ще 5-10 хвилин.
* Рада кухарчуком
Підбираючи зелень для закуски з буряком, не варто використовувати петрушку, через яку консервація часто «вибухає».
Консервація на зиму
- У стерилізовані банки розкладаємо гарячу овочеву суміш, заповнюючи обсяг на три чверті овочами і чверть соком, що утворився при гасінні. Якщо соку не вистачає, додаємо обсяг окропом.
- Щільно закочує банки металевою кришкою. Перевертаємо банку вниз шийкою, перевіряючи герметичність закачування. Закуска з буряка на зиму готова.
Зберігати її слід в помірно прохолодному темному місці. Свої смакові і поживні якості овочі зберігають до року.
* Рада кухарчуком
– Кожну банку з гарячою масою слід перевернути на бік і покатати, щоб рідина рівномірно розподілилася всередині.
– При бажанні відразу приготувати великий обсяг кількість інгредієнтів в рецепті множимо на два, а з посуду використовуємо великий товстостінний казан.
Холодна закуска з буряка за класичним рецептом борщовий заправки цікаво заграє в салаті зі свіжої тонко нашаткованої капусти. Вона сподобається і любителям бутербродів в поєднанні з бородінським хлібом і часником.
Або стане нашою паличкою-виручалочкою в ролі забавного салату зі смаком борщу, якщо ми просто приправимо овочеву масу сметаною. Є борщ – виделкою! – така гра сподобається дітям.
Розібравшись з класикою бурякових заготовок, яка забезпечить нам швидкий смачний борщ в будь-який час року, не зупинятимемося на досягнутому. Адже є й інші – досить пікантні! – ідеї для консервації витривалого коренеплоду.
Закуска з буряка під маринадом з яблучного соку
Тривіальне на перший погляд поєднання забезпечить нам потужну вітамінну підтримку в сезон застуди та грипу.
Складові
- Яблучний сік – 1 л;
- Буряк – 1,5 кг;
- Кориця, перець, гвоздика, сіль – за смаком.
Приготування
- Буряк варимо до готовності, охолоджуємо і чистимо.
- Ріжемо соломкою середньої товщини, для чого найзручніше використовувати спеціальну тертку «Бернер». Розкладаємо соломку по стерилізованих літрових банках.
- Розігріваємо до кипіння яблучний сік, заливаємо їм 0,5-літрові банки з бурякової соломкою і пастеризуємо їх по 10 хвилин, після чого закочує металевими кришками.
- Перевертаємо, добре укутують і залишаємо остигати на добу.
З чим подати
Закуска з буряка під яблучним маринадом стане чудовою сусідкою для прісних і щільних страв, звичних нам в холодну погоду.
Відварені картопля, гречка і рис, битки, стейки і котлети з яловичини і баранини – всі ці страви для ґрунтовної зимової трапези придбають легкий і соковитий присмак літа, опинившись поруч з маринованої буряком.
Ікра з буряка на зиму
Складові
- Буряк – 1 кг + –
- Цукор – 4 ст.л. + –
- Сіль – 1 ч.л. + –
- Соняшникова олія – 4 ст.л. + –
- Сік 1-го лимона + –
Приготування
Раз вже ми заговорили про вітаміни, то незамінна закуска з буряка – це ікра.
Чудовий винахід кулінарії, адже в ній залишаються багато корисні вітаміни і мінерали, а завдяки м’якій однорідній структурі ікру може їсти і старий, і малий.
- Буряк відварюємо, охолоджуємо, чистимо і ріжемо для відправки в м’ясорубку.
- Перекрутивши буряк, додаємо всі інші інгредієнти і тушкуємо 15 хвилин на повільному вогні.
- Готуємо сухі (!) Стерильні банки і розкладаємо в них гарячу ікру.
- Закочує металевими кришками, вкутуємо, даємо охолонути протягом доби.
Щоб всю зиму насолоджуватися незвичайним блюдом, нам знадобиться лише часник і хліб. Відкриваємо банку, додаємо в ікру 1-2 зубчики часнику, мажемо на хліб, відкушуємо … І ясно відчуваємо, що чергова законсервована закуска з буряка на зиму коштувала усіх витрачених зусиль.