Дуже смачна добавка до багатьох страв. У сезон, коли помідори коштують недорого, можна поповнювати запас, що не змушуючи сім’ю мучиться від спеки, яка неминуча, якщо ваша духовка працює по 4-6 годин, щоб приготувати в’ялені томати традиційним способом.
Так як я неодноразово готувала в’ялені томати, то скажу вам так – якщо врахуєте всі мої рекомендації, то відмінності від в’ялених в духовці несуттєві, а економія часу – дуже помітна. Вдумайтеся в зміст процесу приготування і все у вас вийде відмінно. Я для себе вирішила, що такий спосіб мені підходить.
необхідно:
Кількість інгредієнтів за вашим бажанням, подробиці зрозумієте з докладного опису.
Для банки 0,5 л знадобиться близько 1,5-2 кг томатів, залежить від щільності укладання. Чим більше порожнеч, тим більше масла потрібно для заливки. Для зберігання без холодильника потрібно залишити більше місця між шматочками томатів для гарячого масла.
- Томати (м’ясисті, ідеально – не дуже великі «вершки»)
- сіль
- Спеції – всякі сушені «прованські» трави – орегано, чебрець, базилік, розмарин …
- часник
- Рослинна олія
приготування:
Отже, для початку відкиньте думка про одночасну закладці великої кількості помідорів і збільшення часу.
Час приготування в СВЧ безпосередньо залежить від ваги продукту. Якщо покласти відразу багато, то ви отримаєте на виході просто варені помідори.
Одна закладка – близько 200 г (У мене 4 помидорчика по 50 г).
Наочно про розмір – помідор в столовій ложці.
Я робила конвеєрним способом, щоб справа йшла швидко. Тому беремо три невеликі тарілки.
На кожну укладаємо розрізані навпіл помідори, пам’ятайте – 4 шт.
Найкраще укласти так, як на фото, для рівномірного прогріву. Насіння не виймаю, бо жаба душить – помідорчики сильно всихають, че є щось!)).
Присипаємо сіллю, спеціями і різаним часником, злегка поливаємо рослинним маслом без запаху (у мене йшла 1 чайна ложка на одну закладку). Кількість солі і спецій за бажанням, завжди можна додатково підсипати прямо в банку (але не додавайте в банку свіжий часник).
Я використовувала зелений і фіолетовий базилік.
Можна зробити їх гострими і більш пряними, додавайте спеції на свій смак.
Тарілку ставимо в мікрохвильову піч на 10 хвилин при повній потужності (у мене 800 W). Слідкуйте за мікрохвильовкою, поки не пристосуєтеся, адже все грубки різні!
Виймаємо тарілку з печі і залишаємо на 10 хвилин. В цей час ставимо в мікрохвильовку другу тарілку з томатами. Ви зрозуміли, час не втрачаємо – одна вистоюється, друга готується. Під час вистоювання помідори продовжують всихати.
Після відстоювання протягом 10 хвилин зливаємо рідину, якщо така є (не виливайте, а зберіть в мисочку), у мене не буває. Повертаємо в СВЧ ще на 2 хвилини при повному нагріванні. Якщо вам здається, що помідори на фото лежать в рідини, то це тільки здається, вся рідина випарувалася.
Повторю схему:
10 хвилин нагрів + 10 хвилин вистоювання + 2 хвилини нагрівання
Чергуючи тарілки, швиденько вялім томати і ще теплими складаємо в чисту і суху банку.
Ось так зменшується обсяг помідорів.
Помідорчики злегка придавлюємо, але не сильно.
Є суттєва відмінність від в’ялених томатів, приготовлених в духовці, в СВЧ вони прогріваються рівномірно по всій м’якоті. У духовці зверху утворюється суха скориночка, яка іноді може навіть підгоріти. Мікрохвильовка зберігає більш натуральний колір помідорів.
Заливаємо в’ялені помідори маслом.
У холодильнику такі томати зберігаються довго. Важливо, щоб вони були повністю залиті маслом. Але у мене з’їдаються швидко.
Якщо хочете зберігати без холодильника, то потрібно банки з в’яленими помідорами залити киплячим маслом. Після чого закрити стерильною кришкою і закатати.
Я б ще й хвилинку в мікрохвильовці прогрілася, щоб напевно.
Смачного!