М’який, з делікатною скоринкою, дуже смачний домашній хлібець. Неможливо відірватися!
(Хліб ставиться з вечора, щоб піч на наступний день. Дріжджів використовується дуже мало, тому хліб не має різкого запаху дріжджів.)
Необхідно для опари:
- Вода – 150 г
- Борошно пшеничне – 250 г
- Сіль – 4 г
- Дріжджі свіжі – 1 г (якщо сухі – 0,2 г)
приготування:
Готуємо опару з вечора. Не дивуйтеся – вона виходить досить крутий, але так треба.
Борошно просіяти і змішати всі компоненти. Прикрити і залишити на столі на ніч.
Вранці спостерігаємо таку картину.
Необхідно для основного тесту:
- Вода тепла – 195 г
- Борошно цільнозернове пшеничне – 50 г
- Борошно житнє – 50 г
- Борошно пшеничне – 150 г
- Дріжджі свіжі – 3 г (якщо сухі – 0, 8 г)
- Сіль – 5 г
приготування:
Дріжджі розвести в теплій воді. Просіяти борошно, додати сіль і розведені дріжджі.
Місити до однорідності. Я це зробила в хлібопічці.
Додати опару і добре вимісити вимісити.
Тісто ліпковатим. Накрити плівкою і залишити на 1 годину.
Через годину обмять тісто і знову залишити на 1 годину.
Готове тісто розпластати і згорнути втричі.
Перевернути на 90 градусів і ще раз звернути втричі. Вийде ось такий пухкий конвертик.
Залишити хвилин на 10 відпочити.
Повторити распластиваніе і згортання ще раз, так само, як і в перший раз.
І вже з цього конвертика сформувати кулю. Укласти швом вниз.
Рясно посипати його борошном, перенести на деко і накрити плівкою.
Залишити для вистоювання на 1 годину, може трохи більше, якщо у вас в кімнаті прохолодно.
Зробити надрізи на хлібі (дуже зручно використовувати для цього лезо).
Пекти при температурі 220 градусів 10 хвилин, після зменшити температуру до 200 і залишити ще на 20 хвилин. Загальний час випічки 30 хвилин.
Охолодити на решітці.
Дуже ароматно і … хлібно!
Смачного!