Якщо вам пощастило народитися в сезон достатку овочів і фруктів, то гріх не скористатися багатством при підготовці святкового столу для домашнього торжества. Рецепти з вишні і черешні – невичерпне джерело натхнення для корисного, барвистого і соковитого меню на день народження, яке запам’ятається всім гостям! Ми зібрали тут не тільки літні страви, а й ті варіанти, які можна використовувати взимку, замінивши свіжі компоненти на консервовані або заморожені.
Вишня і черешня з’являються приблизно в один час і в чому схожі в кулінарній обробці. Однак вишню відрізняє кислий смак, тому в поєднанні з м’ясом ми частіше зустрінемо саме її.
Зате з черешні виходять самі барвисті салати! Наприклад, якщо просто з’єднати черешню різних кольорів і шинкованную капусту або крупно порізану листову зелень. Перед подачею посипте салат солодкими сухариками або крихтою печива. Загальну увагу салату гарантовано!
Тому що для дня народження ефектна подача – найлегший спосіб здивувати гостей. Тим більше, коли вона поєднується з появою на столі соковитих фруктів, за якими ми так скучили за зиму.
Крім того, черешня здавна улюблена в зимової консервації. Цілий рік до наших послуг улюблені з дитинства різнокольорові черешневі компоти.
Варто відзначити і те, що черешню вигідно вибрати для дитячого свята – за рахунок її солодкого смаку і широких можливостей до вживання тими дітьми, для яких вишня занадто агресивна і кисла.
Разом з тим, вишня – відмінний фрукт для заморозки! Вона добре зберігає смак, колір і аромат. І тому всі рецепти, де вишня проходить кулінарну обробку, нескладно адаптувати для зимового сезону.
Усвідомлюємо і те, що вишня на дні народження може з’являтися в кожній подачі! У напоях, в супроводі для тушкованого і запеченого м’яса, в начинці для випічки, в сирних десертах, желе і морозиві.
Як швидко очистити вишню від кісточок
Для легкого приготування домашніх рецептів з вишні і черешні необхідно знайти зручний спосіб швидкого очищення ягід від кісточок. Можна вдатися до допомоги шпильки. Або купити спеціальний кухонне пристосування.
Або пристосуватися до швидкісного методу з пляшкою. Ознайомтеся з ним в короткому відео:
Не будемо винаходити велосипед і розподілимо прості цікаві рецепти з вишні і черешні за звичними розділах меню на день народження – закуски, салати, основне блюдо і десерти.
Закуска: пиріжки з вишнею як в Макдональдсі
Фірмові пиріжки з вишнею з McDonalds – улюблені ласощі дітей. Та що там – діти! Світовий гігант вміє підкорювати і дорослих. Так зробимо пиріжки самі – на день народження! Одного разу освоївши рецепт, ми отримаємо економну, смачну, корисну та знайому навіть дітям закуску для будь-якого сезону.
Складові
- Листкове тісто без дріжджів – 500 г;
- Заморожена вишня – 500 г;
- Цукор – 5-7 ст. ложок за смаком, залежить від вишні;
- Крохмаль – 1-3 ст. ложки за смаком, залежить від побажань до густоті начинки;
- Яйце – 1 шт.
Приготування
- Розморожуємо вишню, або миємо й чистимо свіжу, ріжемо на шматочки і перемішуємо з цукром і крохмалем.
- Суміш з вишні варимо на повільному вогні, постійно помішуючи, не даючи закипати! Якщо вишня свіжа – додаємо трохи води.
- Як тільки суміш загусне, прибираємо з вогню і залишаємо остигати.
- Листкове тісто розгортаємо і ріжемо на квадрати. Викладаємо на папір для випікання.
- Яйце збовтуємо з 1-2 ст.л. води і змащуємо краю майбутніх слоек.
- Викладаємо в центр квадратів начинку.
- Скріплюємо краю і притискаємо виделкою, щоб тісто зчепилося по периметру пиріжка. Змащуємо верх кожної слойки яєчної сумішшю.
- Випікаємо в розігрітій до 210 ° C духовці, поки тісто не підрум’яниться – близько 15 хвилин.
Закуска: млинці з сирно-вишневою начинкою
Чудова ідея для фуршетного столу на день народження – різноманітні млинці з фруктовою начинкою. Придивіться до рецептів солодких начинок, серед яких сирно-вишнева, в нашій статті «З якою начинкою приготувати млинці».
І не пропустіть натхнення використовувати млинці на фуршеті, адже вони ідеальна закуска і на дитяче свято!
Салат: вишневий вінегрет з горіхами
Крім літнього свята, цей універсальний рецепт вдало впишеться в зимовий день народження, якщо використовувати заморожену вишню. На будь-якому торжестві його можна давати дітям, особливо якщо використовувати більш солодкі композиції в складі.
Для базового варіанти нам знадобиться
- Вишня без кісточок – 200 гр;
- Морква – 3 шт .;
- Буряк – 1 шт середнього розміру;
- Горіхи волоські – 80-100 гр;
- Часник – 1-2 зубчик;
- Петрушка – 1 невеликий пучок;
- Сметана або майонез – 75-80 гр;
- Сіль і червоний мелений перець – за смаком.
Як приготувати
- Морква і буряк моєму, відварюємо, чистимо і ріжемо дрібними кубиками
- Петрушку моєму в проточній воді і дрібно рубаємо.
- Горіхи рубаємо ножем або в блендері до стану великої крихти.
- Часник чистимо і тиснемо в чеснокодавилке.
- Вишню звільняємо від кісточок, ріжемо на шматочки (кожну на 2-3 частини).
- З’єднуємо варені овочі і горіхи в мисці, перемішуємо. Потім додаємо часник, вишню і заправку. Солимо, перчимо до смаку, знову заважаємо.
Даємо постояти в холодильнику не менше 30 хвилин. Перед подачею зверху посипаємо петрушкою.
Рада кухарчука
Для базового рецепта вінегрету соусом може стати суміш легкої гірчиці з медом – в пропорції 1: 1.
Як варіювати склад вишневого вінегрету
- Можна додавати порізані кубиком молочні продукти – плавлений сирок, тверді сорти сиру, малосольну овечу бринзу.
- Або додати яйце і картоплю.
- Можна прибрати волоські горіхи або замінити на інший вид.
- Ще один смачний варіант – зробити вишневий вінегрет більш фруктовим, додавши влітку свіжий банан або солодкий нектарин, а взимку – курагу або чорнослив.
При будь-якому варіанті пам’ятайте, що кислинку забезпечує вишня, тому варіюйте її кількість або пограйте з кислотою соусу.
Салат: вишневий з цибулею для дорослих
Цікавий салат до м’ясних жирних страв. Він ідеально простий у виконанні! А замінивши вишню черешнею, а білий лук на солодкий (кримський), ми отримуємо універсальний рецепт для будь-якого сезону.
Складові
- Вишня свіжа-300 гр;
- Цибуля ріпчаста білий – 1 шт середньої величини.
Приготування
- Вишню моєму, сушимо, очищаємо від кісточок і злегка і дрібніє в блендері. Можна порізати половинками.
- Цибулю чистимо і дрібно рубаємо. Або використовуємо тертку «Бернер», де підійдуть 2 нарізки – найдрібніша або тонкою соломкою.
Солимо, перчимо і заправляємо салат до смаку, вибравши соус зі сметани з медом або пряного рослинного масла з лимонним соком.
Основна страва: курка, запечена з вишнями
Приблизно для 5 порцій нам знадобляться
- Курка – 1 шт .;
- Рослинна олія – 1 ст. л .;
- Сіль – 3 щіпки;
- Спеції – 2 щіпки;
- Вишня – 300 гр .;
- Цукор – 1-3 ст. л. за смаком.
Готуємо курку для запікання за звичайною схемою:
- моєму, потрошимо, солимо, обмазуємо улюбленими спеціями і рослинним маслом.
Готуємо вишневий соус:
- якщо необхідно, чистимо звинувачую від кісточок. З’єднуємо цукор і 100 гр вишні і перемелює в блендері.
Зауважте, що можна використовувати заморожену вишню, а зимовий вибір на користь курки – це завжди економія бюджету на основне блюдо для дня народження.
- Курку поливаємо солодким соусом.
- Залишилася вишнею фаршируємо курку, але трошки ягід залишимо для прикраси.
- Запікаємо курку в розігрітій духовці при 200 градусах.
- Для отримання апетитною скоринки, скористаємося грилем 15 хвилин до завершення випічки.
- Якщо гриля в духовці немає, змащуємо курку невеликою кількістю меду або сметани. Утримайтеся від майонезу! Він може надавати м’ясу неприємний запах оцту.
Як визначити готовність запеченої курки
- При температурі близько 200 градусів на кожний кілограм ваги тушки необхідно близько 40 хвилин запікання.
- Готовність курки перевіряємо, встромивши сірник або зубочистку в районі грудки. Якщо з’явився сік прозорий і безбарвний, значить, курка готова.
- І пам’ятайте! Не можна перетримувати курку в духовці, щоб її м’ясо не стало сухим і не набуло запах перетопленого жиру.
Основна страва: свинина, тушкована з вишнями
Це більш дорослий рецепт, проте його можна використовувати на дні народження школяра, тому що алкоголь, який входить до складу інгредієнтів, встигаємо випаруватися за час гасіння.
Складові
- Свинина – 400 гр;
- Цибуля ріпчаста білий або кримський – 2 шт .;
- Імбир (корінь) – 2 см;
- Вишня свіжа – 150-200 гр;
- Гострий червоний перець – ½ середнього стручка;
- Винний оцет (червоний) – 50 мл;
- Сухе вино (червоне) – 50 мл;
- Мед – 1-2 ст.л.
Приготування
- Своїм та чистимо овочі. Увага! З перцю видалити все насіння! Дрібно рубаємо цибулю, а імбир і червоний перець ріжемо тонкою соломкою.
- Свинину нарізаємо великим кубиком.
- Сотейник з рослинним маслом ставимо на вогонь і відразу завантажуємо цибулю, щоб обсмажити до золотистого кольору, після чого дістаємо його в окремий посуд.
- В цей же масло кладемо шматочки свинини і обсмажуємо з усіх боків.
- Додаємо в м’ясо цибулю, імбир, червоний перець, солимо і перемішуємо.
- Додаємо мед, оцет, вино і уварюємо наполовину.
- Вливаємо склянку води і готуємо на малому вогні до м’якості свинини – близько 25 хвилин.
- Кладемо в сотейник вишню і тушкуємо ще 10 хвилин, періодично помішуючи.
Подаємо м’ясо, рясно полив вишневим соусом і прикрасивши парочкою цілих вишень і гілочкою зелені.
Для тушкованою свинини можна використовувати заморожену і сушену вишню, тому рецепт прикрасить святковий стіл і на зимовий день народження
Десерт: пиріг з вишнею «Хитрий»
Родзинка пирога – у його формі! Цей рецепт з вишні нескладний, але зажадає фото, щоб ви швидко вловили всі хитрощі його приготування.
інгредієнти тесту
- Вершкове масло – 200 гр;
- Борошно – 3 склянки;
- Кефір – 1 склянка;
- Розпушувач – 1 ч.л .;
- Сіль – 1 щіпка;
- Ваніль або ванільний цукор – за смаком, від 1 щіпки.
інгредієнти начинки
- Вишня без кісточок – 500 гр;
- Цукор – 100 гр.
Як приготувати
- Просіваємо борошно, додаємо сіль, розпушувач і перемішуємо.
- Додаємо масло і перетираємо з борошном. Вливаємо кефір і замішуємо тісто. При необхідності потроху додаємо борошна.
- Розкачати тісто тонким шаром близько 3 мм і розрізати на смужки шириною близько 8 см, по довжині близько 25 см.
- На середину кожної смуги викладаємо вишні без кісточки і посипаємо цукром, як показано на фото.
- Формуємо закриті ковбаски.
- Викладаємо ковбаски в спіраллю в змащену маслом роз’ємну форму для випікання. Випікаємо до рум’янцю при 200 Граус приблизно 40 хвилин. Для апетитною скоринки за 10 хвилин до кінця можна змастити яєчної сумішшю з водою (пропорція 1: 1).
Подаємо пиріг на блюді – після присипки цукровою пудрою, просіяного через сито.
Соуси з вишні: класичний і часниковий
Пікантний вітамінізований соус в двох варіаціях вже описаний у всіх подробицях на нашому сайті в статті «Соус з вишні».
Соус: фруктова гірчиця
Навіть якщо ви вирішили не ризикувати з абсолютно новими рецептами, або обмежилися фуршетних столом на день народження, ви зможете знайти у нас цікаві способи використання вишні в святковому меню.
Один з них – фруктова гірчиця за італійським рецептом, приготування якої описано в статті «Фруктова гірчиця».
Напої: компот з вишні і полуниці
Легкий вітамінний напій, придатний для дитячого свята, за умови, що у гостей немає алергії на полуницю.
Нагадаємо важливе правило: завжди запам’ятовуйте, з чого ви готуєте на дитячий день народження вдома, щоб легко відповідати на запитання дітей-алергіків і їх батьків.
Нам знадобиться
- Вишня – 300 гр;
- Полуниці (або малина) – 200 гр;
- Чорна (або червона) смородина – 100 гр;
- Цукор – від 200 гр за смаком;
- Вода – 4 л.
Приготування
У киплячу воду засипаємо ягоди і цукор. Дочекаємося закипання і проварити компот не більше 5 хвилин. Подаємо компот охолодженим.
Напої: вишневий крюшон
Цей алкогольний коктейль здатний прикрасити тільки дорослий день народження.
Складові
- Цукор 100 г;
- Ром 100 мл;
- Горілка 40 мл;
- Вишні 400 гр;
- Червоне вино 1,5-2 л;
- Шампанське – 1 пляшка.
Як приготувати
- Вишні проколюємо, засипаємо цукром, заливаємо ромом, горілкою, червоним вином і ставимо в холодильник на 3 години.
- Для подачі розливаємо напій в келихи і додаємо шампанське і лід.
Всі вишні з рідини видаляти не треба, кілька ягідок красиво виглядають на дні прозорих келихів.
Вишня і черешня – феноменально зручні для кулінара ягоди! Можна навіть не намагатися охопити в одній збірці все багатство рецептів, куди вони входять. Зауважте, мова йде не тільки про вареники і випічці, знайомих нам з дитинства.
Хоча саме в солодких стравах чудово розкривається смак і аромат соковитих ягід. Можна сміливо пірнути в фантазійну вишневу тему і швидко знайти легкі вишневі чизкейки без випікання, манника і сирні запіканки, желейні десерти і коктейлі, корисні дитячі смузі і компоти, варення і морозиво, заготовки на зиму, вишуканий віденський вишневий суп і мегапопулярний французький десерт – клафути з вишнею або черешнею.
Так будемо ж відкриті новим ідеям для вишневого меню – на день народження і по буднях!