Сьогодні ми розповімо про те, як приготувати незвичайний, але дуже смачний легкий алкоголь в домашніх умовах. Будемо робити вино їх ревеню, яке завдяки своєму приємному кисло-солодкому смаку і невеликої фортеці стане приємним доповненням до вечері або недільного обіду.
При приготуванні використовується мінімум інгредієнтів, що, погодьтеся, робить такий рецепт надзвичайно корисним в господарстві.
Рецепт класичного ревеневого вина
Складові
- Ревінь (стебла) – 2 кг + –
- Цукор – 350 г + –
- Вода – 400 мл + –
Приготування
Інгредієнти вказані з розрахунку отримання приблизно 2 літрів вина. У цьому рецепті ревінь проходить термічну обробку – це необхідно для того, щоб відбити у вина трав’янистий присмак, який неминуче з’являється, якщо готувати з сирих стебел.
- Стебла ревеню очищаємо від шкірки і ріжемо на бруски. Складаємо в каструлю і заливаємо водою так, щоб вона повністю закривала черешки. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо, поки стебла не стануть м’якими. Знімаємо і охолоджуємо.
- Зливаємо відвар в окрему ємність – він нам знадобиться, а ревінь подрібнюємо в блендері і протираємо через сито. Всі з’єднуємо і доливаємо 400 мл води.
- Прибираємо вийшла сусло на 5-6 днів настоюватися.
- З плином часу всипаємо цукор, перемішуємо і закриваємо кришкою з трубочкою для відводу вуглекислого газу. Ставимо в тепле місце подалі від прямих променів на 2 тижні для бродіння. Коли вуглекислий газ перестане виділятися, вино можна розливати по пляшках і щільно закривати.
Вино з ревеню може зберігатися до 2-х років. При бажанні, якщо воно вийшло занадто сухим, до нього можна додати цукор в тому випадку, якщо воно вже освітлити і повністю вибродівшєє. Повторно процес не почнеться, більш того, цукор додасть додаткові консервуючі властивості.
Для того щоб вийшов інший напій, приготуємо його з малиною.
Як приготувати вино на малиновою заквасці
Всі продукти вказані з розрахунку на вихід 3 літрів кінцевого продукту.
Інгредієнти для закваски
- Малина – ½ склянка;
- Цукор – 2 ст.л.
Інгредієнти для вина
- Ревінь – 1,7 кг;
- Вода – 1 л;
- Цукор – 450 г;
Приготування
- Для початку займемося закваскою: малину засипаємо 2 ст.л цукру, додатково тиснемо ложкою і залишаємо на сонечку на пару днів заграти.
- Поки готується наша закваска, робимо з ревеню сік. Віджимати його через соковижималку не найкраща ідея через трав’яного запаху, та й звичайний побутовий прилад з великою кількістю макухи не справляється.
Зробимо так, як описано в першому рецепті (приварюють ревінь), але подрібнювати ревінь в блендері не будемо – просто відіжміть його через друшляк. З’єднуємо відвар з рідиною з віджатих черешків. Наш сік готовий! - Коли малина заграє і закваска буде готова, змішуємо її в 3-х літровій банці з соком ревеню, додавши 1 л води і 200 г цукру. Все добре перемішуємо, ставимо водний затвор, надягаємо рукавичку і встановлюємо в тепле місце.
- Коли рукавичка надуется занадто сильно, проколюємо її голкою – це дозволить вуглекислого газу виходити, а повітрю всередину не потрапляти. Тримаємо так банку з вином 3 тижні.
- Після закінчення часу рукавичка опаде. Тоді знімаємо її, відкриваємо вино і додаємо ще 150 г цукру. Знову закриваємо і ставимо на такий же час, (3 тижні плюс мінус пара днів).
- Знову відкриваємо після опадання рукавички, додаємо вже 100 г цукру і знову залишаємо бродити.
Коли вино перебродить в 3-ий раз, проціджуємо його через марлю і розливаємо по пляшках. При необхідності проціджуємо його через тиждень ще 1 раз, щоб остаточно позбутися від осаду.
Якщо хочеться додати столового вина з ревеню фортеці, додаємо в нього на вказану кількість інгредієнтів 60 – 80 г горілки. Пам’ятаємо, що процес бродіння горілка припиняє.
Не менш привабливим для любителів незвичайних некрепких напоїв стане і наступний рецепт.
Рецептура вина з ревеню з цитрусовими
- Беремо 1 кг рожевих черешків ревеню, промиваємо, нарізаємо на бруски і заливаємо 1,75 л води.
- Ми залишаємо на 4 дні, а потім проціджуємо.
- Тепер розводимо 1 ч.л. винних дріжджів теплою водою, перемішуємо до утворення піни і вливаємо в ревеневий відвар.
- Вичавлюємо з ¼ лимона і ¼ апельсина сік, перемішуємо з відваром, закриваємо гідрозатворів і залишаємо бродити.
- Коли закінчиться бродіння і бульбашки вуглекислоти перестануть виходити (приблизно через 3 дні), перемішуємо вино і залишаємо ще на 3 дня.
Потім знімаємо вино з осаду і переливаємо в пляшки для зберігання або, якщо є можливість, витримуємо його додатково в дубовому діжці, так воно краще розкриється. Наполягати в ньому вино потрібно близько 6 місяців, а потім розлити по пляшках і закрити пробками.
Ось і готово наше чудове вино з ревеню. Як бачите, навіть недосвідчений винороб впорається з таким рецептом, а смак у напою виходить чудовий, так що пробуйте, друзі і угощайтесь самі і балуйте друзів!