У сучасному виробництві алкоголю стільки нюансів, що для правильного вибору гідного напою необхідно розбиратися в його маркуванні. В першу чергу потрібно знати, чим відрізняється вино від винного напою, адже різниця між ними досить істотна як в технології, так і в смаку з ціною.
Але якщо це не зовсім дешевий продукт, то смак може бути навіть дуже приємним, хоч і не таким, як в натуральному продукті.
Чим винний напій відрізняється від натурального вина
Для початку слід зрозуміти, що таке натуральне вино. Це алкогольний напій, який має різний відсоток фортеці (в залежності від кількості спирту і цукру) і виготовляється тільки з ягід винограду шляхом бродіння соку.
Якщо ж алкогольний напій зроблений з інших продуктів, наприклад, ягід, овочів або трав, то і назва у нього інше – наливка, настоянка, бренді, вермут і т.д.
А ось винний напій теж на 50% складається з виноградного вина. Але зазвичай для нього беруть той матеріал, який з якихось причин не може стати повноцінним натуральним вином (сік перебродить більше, ніж потрібно і т.д.).
Чим відрізняється винний напій у виробництві
Чим відрізняється винний напій від вина в процесі виготовлення? Перебродило сусло змішують з питною водою або спиртом, додають в нього ароматизатори (фруктові або ягідні), барвники. Всі ці добавки в класичному виноградне вино неприпустимі.
Є сегмент серед таких напоїв, які газовані двоокисом вуглецю. Готовий продукт – це щось на зразок ігристого вина з легким приємним смаком. Але тільки в разі, якщо під час виготовлення продукту були дотримані всі правила, і не було економії на сировину.
Деякі фахівці в області вина вважають, що винний напій – це продукт чесного виробника, який не намагається приховати, що матеріал вийшов невдалим. Розбавивши його спиртом або водою, а також ароматизовані, в продаж надходить продукт, який має ціну набагато нижче, ніж виноградне вино.
На жаль, деякі компанії-виробники заради вигоди видають за повноцінне виноградне вино звичайний винний напій.
Чим відрізняється вино від винного напою Массандра
Слід зазначити, що найбільш популярною маркою вина на українському ринку завжди вважалася "Массандра". Ця компанія півострова Крим виробляє кожен рік не менше десяти мільйонів пляшок різних вин.
Ще кілька років тому виникло питання про ввезення цих вин в РФ, але за законодавством на той момент вони могли називатися тільки винним напоєм. Чому так сталося?
Справа в тому, що масандрівські кріплені вина виготовляються на основі бурякового або хлібного спирту. Це йшло врозріз з прийнятими з цього приводу законами в країні (коли кріплення повинно йти тільки за допомогою виноградного спирту), хоча виробництво вина компанії йшло тільки за класичними технологіями.
Але, незважаючи на все це, відміну вина від винного напою "Массандра" досить велике (все ж сировину для цього використовують незіпсоване). Любителі цього вина як купували його, так і купують, незважаючи на деякі зміни на етикетці, адже технологія виготовлення зовсім не змінилася.
Відомі винні напої
Звичайно, цього продукту виробляють досить багато, так як на нього є попит. Адже не всі люди можуть придбати хороше виноградне вино. Перерахуємо деякі з них.
- Боска Анніверсарі, Боска Шардоне, Боска Роза (Литва);
- Сангрія Еста (Росія);
- Адзі Слива Біла (Болгарія);
- Слива (Німеччина).
Слід зазначити, що існує досить багато винних напоїв, що не розливають в пляшки, а готують прямо в келиху. Щоб зробити таку смакоту, необхідно вино (червоне або біле), питна вода (газовану або звичайну), різні фрукти, трави.
Наприклад, в Іспанії в жарку погоду популярні Тіно де Бера, Сангрия, Ребухіто, які подають з льодом. Вони дуже нагадують звичайні коктейлі, але тільки їх основа – вино. А один з найпростіших і практично всім відомих винних напоїв – сидр.
У виборі потрібно керуватися перевіреним якістю і репутацією виробника, адже саме в цьому сегменті алкогольної продукції якомога більшу кількість неякісного продукту. Знаючи, чим відрізняється вино від винного напою, буде дуже просто визначитися у виборі виходячи зі своїх фінансових можливостей.