Сироваріння – процес в більшості своїй непростій, але тільки не у випадку з приготуванням продукту з ніжних сметанних вершків.
Щоб зробити вершковий сир в домашніх умовах – вам потрібно мінімум продуктів і ще менше зусиль, оскільки готується він неймовірно швидко і просто. Якщо ви тільки освоюєте ази сирної справи, то цей рецепт доведеться вам дуже до речі, дійте покроково – і все вийде.
Як приготувати домашній сир з вершків
Складові
- Сливки (20%) – 500 мл + –
- Сметана (20%) – 400 мл + –
- Молоко (3,2%) – 1 л + –
Приготування м’якого вершкового сиру своїми руками
В даному рецепті, для приготування домашнього сиру з вершків нам знадобиться молоко, сметана і вершки. Таке поєднання забезпечить отримання м’якої консистенції сирного продукту і вишуканості в смаку, що не може не тішити прихильників нетвердих сирів.
Жирність основних інгредієнтів вибирайте самі, але майте на увазі: чим вони жирніше, тим більше жирним вийде ваш сир.
- Всі підготовлені інгредієнти перекладаємо в глибоку каструлю з товстим дном.
- Перемішуємо ретельно всі компоненти, поки у нас не вийде рідка однорідна маса, без грудочок.
- Накриваємо каструлю кришкою і залишаємо ємність з вмістом в теплі мінімум на 6-7 годин (максимум сквашивание за часом може зайняти 8 годин).
Як теплого місця для закваски молочно-сметанною суміші підійде кухонний стіл біля нехолодной батареї або вимкнена плита, на якій недавно щось готували. Також можна ставити каструлю з молочною сумішшю в таз з теплою водою і періодично міняти її, коли та охолоне. Тільки не перегрівайте, наша мета – не нагріти сметану і молоко, а створити сприятливі умови для сквашування.
- Поки маса буде сквашуватися – заважати її не можна, так само, як і перетримувати за часом. Це загрожує перекисання продукту, і відповідно, отриманням несмачного кислого сиру.
- Після простою в теплі, у вас утворюється цілісний пластичний згусток, який при натисканні, до того ж, має пружину. Але, незважаючи на все це, більшість як і залишиться м’якою і легко руйнується, тому будьте обережні.
- Цілий сирний згусток прийме форму каструлі, але врахуйте, що перемішувати його не можна, це порушить структуру ніжного продукту.
- Ставимо ємність з вмістом на дуже маленький вогонь і злегка прогріваємо сирну крем-масу. Поки каструля буде на плиті, не зводьте з неї очей, і стежте за тим, щоб сирна суміш не перегрілася і вже, тим більше, не закипіла.
Якщо вершкової маси виявиться багато – просто зробіть акуратні розрізи ножем, але не перемішуйте майбутній крем-сир.
- В процесі прогрівання, потроху почне відділятися сироватка. Слідкуйте за нею, вона повинна добре нагрітися, словом, доведіть її до кипіння, але не кип’ятіть (не плутайте сир і сироватку: рідина повинна почати закипати, сирна маса – немає). Як тільки ви побачите, що сироватка стала «булькати» – знімайте каструлю з плити.
- Після закипання сироватки, нагріту каструлю з вмістом накриваємо кришкою і знову прибираємо в тепле місце, мінімум на 12 годин, щоб продукт дозрів. Прослідкуйте, щоб в приміщенні, де зріє ніжний крем-сир, не було протягів.
- Через півдня, відстояну масу перекладаємо в чисту багатошарову марлю (3-5 шарів) або вафельний рушник.
- Підвішуємо марлю (або рушник) з сирною масою над мискою, щоб туди могла стікати сироватка.
- За часом, процес стікання сироватки може зайняти від 6 до 7 годин, це досить довго, але воно того варте.
- Як тільки сироватка перестане капати в миску – сир з вершків в домашніх умовах можна вважати готовим.
В середньому, з тієї кількості інгредієнтів, що вказані в рецепті, можна отримати до 1 кг м’якого вершкового сиру. А вже як знайти застосування такого ніжного продукту – ви вирішите самі.
З чим подати сир з вершків до столу
Вершковий домашній продукт можна їсти, як самостійне частування, а можна його використовувати, як начинку для ролів, млинців, рулетів, пирогів, тортів та іншої випічки.
З солоної і пряної (тобто несолодкої) начинкою м’який вершковий сир також прекрасно поєднується в будь-якій страві.
Крім цього, ніжний крем-сир зі сметани і вершків можна включати до складу всіляких десертів, салатів, мусів, паст для бутербродів та інших смаколиків.
Тут, хто на що здатний, обмежити політ вашої кулінарної фантазії в даному питанні не зможе ніхто.
Як приготувати вдома вершковий сир зі сметани
Вершковий сир в домашніх умовах готують з різної кількості інгредієнтів: хтось поєднує молоко з вершками і сметаною – так, як зробили ми в попередньому рецепті, хтось робить ніжний крем-сир з одних тільки вершків, комусь подобається смак сиру, зробленого на основі кефіру, а для кого-то найкращий смак виходить зі сметани.
Саме такий варіант приготування ми і розглянемо покроково нижче.
Складові
- Сметана (15-21% жирності) – 500 г.
Як зробити сир вершковий: домашній рецепт на сметані
- Складаємо чисту марлю в 4 шари, викладаємо її на дно піали і виливаємо сметану.
- Піднімаємо марлю за краї, пов’язуючи їх в міцний вузлик, так легше буде повісити.
- Підвішуємо отриманий мішечок над мискою, в яку, власне, сироватка і буде стікати.
- У такому «підвішеному» стані залишаємо ніжний вершковий продукт на 1 добу.
- Через день дістаємо вийшла сирну головку з марлі і подаємо її самостійно або з будь-яким додатком (фрукти, овочі, зелень) до столу.
Калорійність м’якого вершкового сиру становить 246 ккал на 100 г продукту.
Незважаючи на це, домашній сир з вершків цілком заслужено вважають вегетаріанським частуванням, адже в ньому немає ніяких спеціальних заквасок, особливо сичужного ферменту, що отримується з останнього шлунка корови.
Процес закваски в нашому випадку відбувається природним шляхом. Якщо при сквашивании у вас виникнуть проблеми або просто не буде часу чекати, коли сметана сама закваситься, то додайте в неї трохи лимонного соку (1 ст.л. свіжого соку лимона на 800 мл сметани).
Як бачите, отримати сир вершковий (домашній) простіше простого. Не варто переказувати гроші на неякісний і несмачний магазинний продукт, краще потратьте трохи часу і зробіть вершковий сир в домашніх умовах своїми руками – вийде і смачніше, і дешевше.
Відчути себе сироваром нескладно, головне – захотіти їм бути, і строго слідувати рецептом, тоді ваші зусилля обов’язково увінчаються успіхом.
Смачного!