Масло вершкове – харчовий продукт, одержуваний способом збивання (сепарування) вершків. Вершки отримують найчастіше з коров’ячого молока, іноді з козячого, овечого та ін.
Вершкове масло містить високий відсоток молочного жиру (50-82,5%), а в топленому маслі його зміст досягає 99%. Вершкове масло відрізняється від вершків співвідношенням жиру і води.
У продукті містяться білки, вуглеводи, мінеральні речовини, водорозчинні вітаміни і вода. У складі масла є вітаміни А і D, токофероли і каротин (в літньому маслі). Воно майже повністю (до 91%) засвоюється організмом.
Цей харчовий продукт дуже рідко використовується як окрему страву. Як правило, він використовується в поєднанні з іншими продуктами: з хлібом, кашами багатьма іншими простими і складними стравами (супи, креми, м’ясні і рибні страви, тісто). Також масло часто використовують для обсмажування різних продуктів.
Має невисоку температуру плавлення (33-35 градусів) і таку ж невисоку температуру затвердіння (15-25 градусів).
калорійність
100 г продукту – 748 ккал
Як вибрати якісний продукт
Масло вершкове випускається з додаванням солі або без солі, тобто солоне і несолоне.
Залежно від виду вершків, масло поділяється: на солодко-вершкове (свіжі, пастеризовані вершки) і на кисло-вершкове (пастеризовані вершки з молочнокислої закваскою).
Масова частка молочного жиру в маслі теж різна, і від неї залежить назва масла:
- Традиційне – масова частка молочного жиру 82,5%
- Любительське – частка жиру 80,0%
- Селянське – частка жиру 72,5%
- Бутербродне – частка жиру 61,0%
- Чайне – 50%.
Колір масла зазвичай від біло-молочного до світло-жовтого. Шматок повинен бути однорідним за кольором. Насичений жовтий колір по краях шматка свідчить про природному окисленні продукту.
Взимку маслечко має бути білим або світло-жовтим, а ось влітку воно більш жовтого кольору через те, що корови харчуються свіжими травами і кормом, а не соломою або комбікормами. Якщо в зимовий період масло жовте, то це означає присутність в продукті барвників.
Ще можна перевірити якість продукту простим розколюванням замороженого масла ножем. У якісного продукту краю зламу нерівні.
Зберігання вершкового масла
Зберігати вершкове масло слід в холодильнику, пергаментному папері або в фользі. У фользі його можна зберегти свіжим до 20 днів, а в промасленим папером – до 10 днів. Якщо температуру зберігання знизити до негативної, термін зберігання можна збільшити до 90 днів.
Слід також враховувати, що молочні жири легко вбирають сторонні запахи, тому продукти з них потрібно зберігати в щільно закритій тарі або поліетилені.