Червона смородина водиться в нашому будинку з надлишком. Вже так сталося, що на дачі росте її багато і плодоносить вона щороку при мінімальному догляді. Єдина незручність – збирати всю цю красотень. Але і тут вона показала себе дуже терплячою – не обсипається, висить, чекає свого часу. Велика частина врожаю йде у нас на варення-желе, ще робимо компот і, природно, їмо в свіжому вигляді і в літніх фруктових пирогах.
Так як холодильник не гумовий, то желе я готую гарячим способом, якщо все добре простерилізовано, то воно прекрасно зберігається в звичайному шафі.
необхідно:
- Червона смородина – кількість за бажанням
- Цукор – на 1 л смородинового соку 1 кг цукру
приготування:
Ось вона, наша красуня :))
Отже, перш за все підготуємо банки і кришки – вони повинні бути стерильними і сухими.
Смородину промиваємо, даємо стекти воді і складаємо в каструлю.
У мене в даному випадку чаша мультиварки, вже так вийшло, що на дачі мені було зручніше готувати в ній, але це не важливо, і в каструлі, і в мультфільмі виходить однаково.
На дрібні поодинокі гілочки уваги не звертаємо – все одно все протирати.
Ставимо каструлю на середній вогонь.
Мультиварку я поставила на режим «випічка».
Накриваємо кришкою і прогріваємо майже до кипіння. Весь час доглядаємо, щоб не втекло.
Ягоди тут же віддадуть сік.
Гарячу масу протираємо через сітчастий друшляк для відділення соку.
Це робиться дуже легко, прогріті ягоди легко розминаються, макуха залишається в друшляку.
Можете його викинути або зварити на ньому компот.
Кількість соку вимірюємо на вагах або мірної ємністю.
За кількістю отриманого соку відміряє цукор. Зверніть увагу, цукор не за обсягом, а за вагою. Тобто на 2 л соку – 2 кг цукру.
Зливаємо сік назад в каструлю для нагрівання, не пропустіть – сік, що втече, особливо з під кришки, як молоко.
Коли сік почав кипіти, всипаємо цукор.
При постійному помішуванні, розчиняємо цукор в соку, нагріваємо, але не кип’ятимо, і відразу, в гарячому вигляді, розливаємо по сухим банкам, закручуємо кришками.
Щоб желе сформувало щільний згусток, не ворушився і не перевертаємо банки до їх повного охолодження.
Прозоре порічкове желе прикрасить будь-який десерт або домашню випічку.
Смачного!