Варення-желе з червоної смородини

Варення-желе з червоної смородини

Червона смородина водиться в нашому будинку з надлишком. Вже так сталося, що на дачі росте її багато і плодоносить вона щороку при мінімальному догляді. Єдина незручність – збирати всю цю красотень. Але і тут вона показала себе дуже терплячою – не обсипається, висить, чекає свого часу. Велика частина врожаю йде у нас на варення-желе, ще робимо компот і, природно, їмо в свіжому вигляді і в літніх фруктових пирогах.

Так як холодильник не гумовий, то желе я готую гарячим способом, якщо все добре простерилізовано, то воно прекрасно зберігається в звичайному шафі.

необхідно:

  • Червона смородина – кількість за бажанням
  • Цукор – на 1 л смородинового соку 1 кг цукру

приготування:

Ось вона, наша красуня :))

Варення-желе з червоної смородини

Отже, перш за все підготуємо банки і кришки – вони повинні бути стерильними і сухими.

Смородину промиваємо, даємо стекти воді і складаємо в каструлю.

У мене в даному випадку чаша мультиварки, вже так вийшло, що на дачі мені було зручніше готувати в ній, але це не важливо, і в каструлі, і в мультфільмі виходить однаково.

На дрібні поодинокі гілочки уваги не звертаємо – все одно все протирати.

Ставимо каструлю на середній вогонь.

Мультиварку я поставила на режим «випічка».

Варення-желе з червоної смородини

Накриваємо кришкою і прогріваємо майже до кипіння. Весь час доглядаємо, щоб не втекло.

Ягоди тут же віддадуть сік.

Варення-желе з червоної смородини

Гарячу масу протираємо через сітчастий друшляк для відділення соку.

Це робиться дуже легко, прогріті ягоди легко розминаються, макуха залишається в друшляку.

Можете його викинути або зварити на ньому компот.

Варення-желе з червоної смородини

Кількість соку вимірюємо на вагах або мірної ємністю.

За кількістю отриманого соку відміряє цукор. Зверніть увагу, цукор не за обсягом, а за вагою. Тобто на 2 л соку – 2 кг цукру.

Зливаємо сік назад в каструлю для нагрівання, не пропустіть – сік, що втече, особливо з під кришки, як молоко.

Коли сік почав кипіти, всипаємо цукор.

Варення-желе з червоної смородини

Варення-желе з червоної смородини

При постійному помішуванні, розчиняємо цукор в соку, нагріваємо, але не кип’ятимо, і відразу, в гарячому вигляді, розливаємо по сухим банкам, закручуємо кришками.

Щоб желе сформувало щільний згусток, не ворушився і не перевертаємо банки до їх повного охолодження.

Варення-желе з червоної смородини

Прозоре порічкове желе прикрасить будь-який десерт або домашню випічку.

Смачного!

Варення-желе з червоної смородини

Варення-желе з червоної смородини