Рано чи пізно страви, що здавалися в новинку, стають частими гостями на різних застіллях, а тому не дивно, що з часом вони набридають. Щоб урізноманітнити трапезу чимось новеньким – приготуємо тушковане м’ясо з грибами – дуже смачна страва, що виділяють апетитний грибний дух. Чудово доповнюючи один одного, грибочки і свинина дають таке поєднання смаків, що від цієї страви не відмовиться навіть самий примхливий їдець.
Тушковане м’ясо з грибами: рецепт зі свининою
Складові
- Гриби будь-які – 0,5 кг + –
- Свинина без кісток – 0,5 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Сметана середньої жирності – 0,25 л + –
- Часник – 2 зубчики + –
- Лавровий лист – 4 шт. + –
- Чорний перець порошком – за смаком + –
- Рослинна олія – для смаження + –
- Запашний перець горошком – 6 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
Як згасити свинину з грибами
Купуємо охолоджену свинину, так як заморожене м’ясо, часом, виходить сухуватим. Якщо немає свіжого м’яса, то беремо заморожене і розморожуємо його спочатку в холодильнику (у відсіку для фруктів), а потім – в кімнатних умовах, щоб воно не втратило корисні властивості.
Гриби беремо будь-які, але якщо вибираємо печериці, то уникаємо покупки грибочків з капелюхами, покритими плямами, – це не інакше, як залежаний товар.
- Промиваємо свинину холодною водою і позбавляємо від жилок, плівок, хрящиків (якщо присутні) і зайвого сала.
- Промокаємо свиняче м’ясо паперовим рушником і ріжемо впоперек волокон як завгодно, лише б виходили рівні за величиною шматочки: кубики, пластики, брусочки і т.п.
Шматки різної величини проварюються нерівномірно, і після приготування виглядають неестетично. А надто дрібна нарізка після гасіння стане сухуватою, або може розваритися так, що перетвориться в однорідне місиво.
- Промиваємо грибочки (шампіньйони швидко обполіскувати, інакше, вберуть багато води) і обсушуємо паперовими рушниками. Велике сировину ріжемо на 3 частини, невеликі екземпляри не розрізаємо.
- Очищаємо цибулину і часникові часточки, промиваємо їх і подрібнюємо, надаючи ту ж форму, що надали свинячий нарізці. Добре, коли інгредієнти мають одну форму: блюдо виглядає набагато акуратніше і смачніше.
- Перш, ніж приготувати тушковане м’ясо з грибами, розігріваємо сотейник або сковорідку з будь-яким рослинним маслом, встановивши великий вогонь.
- Кладемо шматочки свинячого м’яса і, регулярно перемішуючи, обсмажуємо їх, поки не з’явиться світла золотава скоринка (сильно засмажувати не потрібно!). М’ясний сік «запечатати» в шматочках, і вони після гасіння будуть соковитими і ніжними.
- Робимо середній вогонь, після чого всипаємо лушпиння і часникову нарізку. Обсмажуємо все близько 10 хвилин, поки шматочки цибулі і часнику не стануть золотистими.
- Кладемо грибне сировину, і готуємо всі разом ще 10 хвилин.
- Додаємо сметану, лавровий лист, мускатний горіх і запашний перець – все це солимо, перчимо і ретельно перемішуємо.
- Коли суміш закипить – щільно прикриваємо сковороду кришкою (вона не повинна пропускати пар), робимо маленький вогонь, і тушкуємо протягом півгодини.
Дуже важливо не допускати бурхливого кипіння рідини в блюдо, інакше, свиняче м’ясо вийде жорстким, і не насититься грибним смаком і спеціями. У підсумку, отримуємо несмачне блюдо, від якого пропадає апетит.
Подаємо тушковане м’ясо з грибами тільки гарячим, так як свинина досить жирна, і її вживання в холодному вигляді може спровокувати печію. На гарнір до тушкованої свинини добре подавати картопляне пюре, гречку, пасту, овочі і салати.
До речі, якщо додати кубики або скибочки картоплі при гасінні цієї страви, то воно вийде ще соковитіше, м’якше і ситніше. До такого самостійного страви гарнір не знадобиться зовсім.