Створимо смачний Трюфельний торт за мотивами знаменитих однойменних цукерок. З’єднаємо в імпровізованому рецепті вологі темні коржі, велика кількість крему, класичний ганаш і, звичайно, обов’язковий домінуючий присмак і аромат шоколаду. Отримаємо справжній святковий виріб – апетитне, багате і презентабельне!
За основу візьмемо популярний бісквіт «Шоколад на окропі» з насиченим за кольором і смаку м’якушем з вологою текстурою. В якості крему застосуємо вершково-шоколадну суміш, характерну для приготування справжніх трюфелів. А щоб ще більше виправдати назву десерту, оформимо торт цукерками, зробленими в домашніх умовах.
Складові:
Для тіста:
- яйця – 2 шт .;
- какао-порошок – 60 г;
- молоко – 200 мл;
- вода (окріп) – 200 мл;
- цукор – 350 г;
- рослинне масло – 90 мл;
- борошно – 270 г;
- розпушувач тесту – 1,5 ч. ложки;
- сода – 1,5 ч. ложки;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка.
Для крему:
- темний шоколад (НЕ молочний) – 200 г;
- вершки 33-35% – 500 г;
- цукрова пудра – 50 г.
Для ганаша:
- темний шоколад – 150 г;
- вершки 33-35% – 150 г.
Для оформлення (за бажанням):
- шоколадні трюфелі;
- стружка шоколаду.
Трюфельний торт рецепт з фото
- Готуємо тісто. Яйця і всю порцію цукру, в тому числі і ванільного, збиваємо міксером до отримання пишної загусла білої маси.
- Додаємо до цукрово-яєчної суміші молоко і рафінована (без запаху) масло. Розмішуємо ложкою або лопаткою, з’єднуємо воєдино компоненти.
- Борошно, какао-порошок, соду і розпушувач перемішуємо в іншому посуді.
- Частинами (за 3-4 підходи) просіюємо борошняний склад до рідкої світлої суміші. Кожен раз дбайливо вимішуємо масу від низу до верху до повного розчинення всіх сухих вкраплень. В результаті отримуємо в’язке і тягуче шоколадне тісто.
- Останнім вливаємо окріп і швидко, не чекаючи охолодження рідини, перемішуємо масу до однорідності. Після додавання води тісто стає рідким – так і повинно бути!
- Піч бісквіт будемо в ємності діаметром 20 см, щоб випічка вийшла високою і без проблем розрізала на 4 коржа. Дно посуду для зручності прокладаємо пергаментним папером, стіни не змащуємо. Виливаємо в підготовлену ємність рідкуватий тісто і відправляємо в прогріту до 180 градусів духовку. Посуд має бути з високими стінками – бісквіт вийде висотою близько 7 см. Якщо немає підходящої високої форми, можна розділити тісто навпіл і випікати в два заходи, потім кожну частину розрізати на два коржі.
- Випікаємо пишний бісквіт близько години. Час може відрізнятися – залежить від особливостей духовки. Щоб переконатися в готовності, опускаємо глибоко в центр м’якушки дерев’яну шпажку. Якщо на паличці не залишається мокрого тесту і сирих крихт, бісквіт готовий!
- Дозволяємо випічці повністю охолонути. Потім проводимо ножем уздовж стінок і витягаємо бісквіт з форми. Розрізаємо на 4 приблизно однакових коржа. М’якуш виходить вологим, тому в додаткової просочення немає необхідності.
Крем для трюфельно торта
- Шоколадні плитки рубаємо ножем на дрібні «осколки», перекладаємо в робочу миску. У рецепті використовується шоколад з вмістом какао 70%.
- Відміряємо 100 мл вершків, прогріваємо до сильно гарячого стану (кип’ятити не потрібно). Заливаємо шоколадні шматочки і активно перемішуємо до розчинення всіх згустків. Якщо вершки вже охололи, а шоколад не встиг повністю розтанути, ставимо суміш на «водяну баню» і доводимо до однорідності при постійному перемішуванні. Остужаем розплавлений шоколад.
- Частину, що залишилася порцію вершків (400 мл) збиваємо з цукровою пудрою. Працюємо міксером до згущення маси – починаємо з низькою швидкості, поступово збільшуючи темп оборотів. Як тільки перестануть запливати сліди від віночків, зупиняємося. Не забуваємо, що вершки для збивання повинні бути холодними!
- До пишної вершкової маси додаємо остиглий шоколад. Збиваємо недовго – тільки до рівномірного фарбування крему.
Збірка торта «Трюфель»
- Викладаємо на тарілку перший шоколадний корж. Зверху наносимо густу прошарок крему, розподіляємо рівномірно.
- Далі повторюємо дії – накриваємо кремовий шар наступним коржем, знову густо промазуємо і т.д. Зібрану високу стопку покриваємо залишками крему з усіх боків. Прибираємо торт в холодильник мінімум на 4 години (можна залишити на ніч). За цей час коржі з’єднаються з кремом, десерт зміцніє, охолоне і буде готовий до покриття ганашем.
- Формуємо суміш для фінішного покриття. Шоколад розколюємо на дольки і заливаємо прогрітими до гарячого стану вершками.
- Активно перемішуємо до зникнення всіх згустків і отримання гладкої текстури.
- Наносимо ганаш на охолоджений Трюфельний торт – повністю промазуємо поверхню і бічні сторони.
- За бажанням оформляємо десерт шоколадною стружкою і трюфелями. У нашому прикладі використовуються цукерки домашнього приготування – рецепт тут.
- Прибираємо торт в холодильник. Як тільки ганаш застигне, можна приступати до нарізки і дегустації десерту.
Шоколадний Трюфельний торт готовий! Приємного чаювання!