Формуємо милий і забавний торт «Порося в городі» для зустрічі Нового 2019 року, символом якого є Жовта Земляна Свиня. Присвячуємо цікавий майстер-клас ліплення з пластичної горіхової маси – марципану, яким ми і прикрасимо наш домашній десерт. Для творчої роботи підключаємо молодше покоління кулінарів, одночасно розвиваючи моторику і фантазію юних пекарів. Насолоджуємося творчим процесом і радісними хвилинами єднання!
Рецепт демонструє лише загальний принцип ліплення фігурок і приблизну схему оформлення. Звичайно, і колір вихідного матеріалу, і розмір деталей, і конфігурація виробів вибираються самостійно і залежать тільки від особистих побажань. У нашому прикладі за основу взято коржі на кефірі, змащені темним заварним кремом. Але можна зробити базою для оформлення і будь-який інший шоколадний десерт. Дуже добре підходять «Прага», «Ферреро Роше», «Снікерс», «Трюфельний», пісний торт і т.д.
Складові:
Для бісквіта:
- яйця – 2 шт .;
- цукор – 200 г;
- какао-порошок – 40 г;
- борошно – 300 г;
- кефір – 250 мл;
- вершкове масло – 80 г;
- сода – 1 ч. ложка;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка.
Для просочення:
- вода – 100 мл;
- цукор – 2 ч. ложки.
Для крему:
- молоко – 500 мл;
- цукор – 100 г;
- яєчні жовтки – 3 шт .;
- темний шоколад – 100 г;
- вершкове масло – 100 г;
- какао-порошок – 2 ст. ложки;
- крохмаль картопляний – 20 г;
- сіль – пучку.
Для декору:
- марципан – близько 200 г;
- гелеві харчові барвники;
- шоколад KitKat – 1 плитка.
Торт «Порося в городі» на Новий рік 2019 рецепт
- Заздалегідь робимо бісквіт. Спосіб його приготування описаний в рецепті торта «Чорний принц» (діаметр форми 20 см). З остигнула випічки зрізаємо опуклу верхівку – пізніше ми її розкришимо і будемо використовувати для обсипання готового виробу. Частину розрізаємо на три коржа.
- Готуємо крем. У робочій мисці з’єднуємо яєчні жовтки, цукор, крохмаль, какао-порошок і сіль. Додаємо приблизно четверту частину молока і ретельно розмішуємо.
- Час, що залишився молоко доводимо до кипіння. Потім тонкою цівкою при безперервному перемішуванні додаємо в посуд з пофарбованої в шоколадний колір цукрово-желтковой сумішшю. Переливаємо весь вміст миски назад в каструлю, ставимо на помірний вогонь.
- Варимо крем, активно перемішуючи віночком, особливо на дні каструлі. Тримаємо на вогні до загусання (майже до кипіння).
- На «водяній бані» розтоплюємо шоколад. Для цього ламаємо плитку на дольки і додаємо нарізане довільними шматочками масло. Ставимо миску на каструлю з киплячою водою і при постійному перемішуванні доводимо склад до однорідної текстури. Стежимо, щоб рідина в нижній ємності не стосувалася дна верхньої посуду і працюємо на повільному вогні, щоб уникнути перегріву і згортання шоколаду.
- Додаємо розплавлену олійно-шоколадну суміш до заварному крему, розмішуємо. Обидві маси – і кремова, і шоколадна, повинні бути гарячими. Тоді вони з’єднаються легко і швидко. Ми залишаємо готовий крем до повного охолодження.
- Приступимо до збірки десерту. Корж поливаємо просоченням (розчиненим у воді цукром), наносимо рясний шар остиглого крему.
- Повторюючи дії, збираємо весь торт. Сформовану заготовку густо змащуємо залишками крему з усіх боків.
- Зрізану верхівку бісквіта кришимо вручну або подрібнюємо за допомогою блендера. Обсипаємо торт, з бічних сторін притискаючи розсипчасту масу долонею. Ставимо десерт на ніч в холодильник для ретельного просочення і закріплення форми.
Оформлення торта «Порося» на Новий рік 2019
- Приступимо до декору. Почнемо з найголовнішої фігурки – порося. Для цього беремо порцію марципану (приблизно 130 г) і фарбуємо в рожевий колір. Наносимо пару крапель гелевого барвника і ретельно вимішуємо пластичну масу до рівномірного розподілу кольору. Працюємо в рукавичках, щоб не забарвити долоні. В процесі регулюємо колір – якщо відтінок виходить слабким, додаємо ще трохи барвника. У нашому прикладі використовується марципан домашнього приготування, рецепт тут.
- Для створення «порося» будуть потрібні наступні деталі – «тулуб», «голова», «п’ятачок», пара «вух» і чотири кінцівки. Відповідно ділимо пофарбований марципан на 9 частин. Для «тулуба» беремо найбільшу порцію, для «голови» трохи менше і т.д. Розмір деталей визначається інтуїтивно – тут все залежить від фантазії, строгості немає.
- Скачує колобки для «тулуба» і «голови», формуємо загострені «вушка». Для «кінцівок» витягуємо довгасті заготовки, а в якості «п’ятачка» злегка приплющує маленький кульку марципану. Дерев’яною шпажкою проробляємо «ніздрі», зубочисткою або іншим загостреним предметом окреслюємо «копитця». Зліплена фігурку акуратно поміщаємо в пакет і прибираємо в холодильник, щоб марципан НЕ підсихали при кімнатній температурі, поки будуть формуватися наступні деталі.
- Щоб наш торт став схожий на город, зробимо «морквину» і «капусту». Для останньої офарблюємо марципан (30-40 г) в зелений колір. Спочатку формуємо невелику кульку – основу «качана». Потім робимо тонкі коржі – «листя». Обертаємо «листочки» навколо зеленого кулі і отримуємо фігурку, що нагадує бутон троянди. Один качан готовий, можна зробити ще 2-3. Ці та всі наступні фігурки теж прибираємо в холодильник.
- «Морква» буде складатися з двох частин – оранжевого підстави і зеленої «бадилля» (всього буде потрібно 10-12 г марципану). Формуємо маленькі брусочки – загострений кінчик «моркви» робити необов’язково, нижню частину «овоча» не буде видно. З зеленого марципану формуємо маленькі пучки – подобу бадилля.
- Для повноти картини зробимо «паркан» і «каченяти». Пофарбувавши порцію марципану (близько 10 г) в жовтий колір, формуємо витягнуте «тулуб» і круглу «голову». Загострений «дзьоб» робимо помаранчевим. Розтоплюємо пару часточок темного шоколаду і за допомогою зубочистки малюємо «каченяті» і сформованому раніше «поросяті» очі. Для «забору» застосуємо KitKat – розламуємо плитку на смужки, одну з яких маємо горизонтально. Як «клею» використовуємо знову ж розтоплений шоколад. «Забір» теж прибираємо в холодильник – розплавлена шоколадна маса повинна повністю застигнути, тоді кріплення буде надійним.
- Залишилося розташувати всі підготовлені деталі на торті. У центр садимо «порося», навколо викладаємо «капусту» і встромляє «морквини», як ніби вони стирчать з грядки. «Забір» не просто ставимо, а акуратно засаджуємо в м’якуш верхнього коржа, щоб він не хитався і не впав при подачі десерту на стіл. Для зручності можна попередньо виконати ножем маленькі виїмки на місці розташування KitKat. І завершальним штрихом маємо каченяти, для підстраховки можна закріпити його на «паркані» розтопленим шоколадом.
- Усе! Торт «Порося в городі» готовий! дегустуємо!
Веселої зустрічі Нового 2019 року і приємного творчості!