Тісто для пирогів бездріжджове

Бездріжджове тісто для пирогів – один з найпростіших і безпрограшних варіантів для тих, хто любить, щоб у пирогах було тесту поменше, а начинки побільше (тобто для любителів пирогів, намагаються зберегти фігуру). Ідеально підходить для несолодких пирогів, втім, для солодких теж непогано.

Готується таке тісто просто і швидко, можна зробити тісто напередодні того дня, коли ви збираєтеся піч пиріг (погодьтеся – це важлива перевага!), розкочується добре, після випічки м’яке і ніжне, смак має нейтральний, тобто підходить практично для будь-якої начинки.

Потрібно:

  • Маргарин вершковий – 250 грамів (одна стандартна пачка)
  • Борошно пшеничне – півлітрова банка «з гіркою» (3 склянки «без гірки»)
  • Сметана – 300 г
  • Сіль – 1 чайна ложка

Приготування:

тісто для пирогів бездріжджове: натираємо заморожений маргаринЗазвичай в рецептах це формулюється так: маргарин порубати з борошном. З нашої точки зору, це процес дуже трудомісткий, тому рекомендуємо зробити наступне. Покладіть пачку маргарину в морозильну камеру за 1-2 години до передбачуваного початку процесу виготовлення тіста, щоб маргарин замерз до твердого стану. В потрібний час дістаньте маргарин, насипте в миску частину від потрібної кількості борошна, і натирайте в миску замерзлий маргарин на грубій тертці (щоб маргарин танув у ваших теплих руках повільніше, обваляйте його в борошні). В процесі натирання маргарину поступово додайте борошно і перемішуйте «маргаринову стружку» з борошном. Це набагато легше і швидше, ніж рубати маргарин ножем. В результаті у вас вийде майже однорідна маса з дрібними грудочками маргарину в борошні.

тісто для пирогів бездріжджове: додаємо сіль і сметануПосипаємо цю масу сіллю, додаємо туди сметану, ретельно перемішуємо ложкою, і потім вимішуємо руками (не забудьте перед початком цього «припудрити» руки борошном). Місимо тісто до тих пір, поки воно не почне відлипати від рук і стінок миски (це займе кілька хвилин).

тісто для пирогів бездріжджове: ділимо тісто на дві частиниДілимо тісто на дві нерівні частини, формуємо два кома, трохи присипаємо їх борошном з усіх сторін (можна ще й «розмазати» борошно по них долонею), кладемо в ту ж саму миску, в якій робили тісто. Накриваємо Миску щільно прилягає тарілкою або (що краще) затягуємо харчовою плівкою, щоб повітря не проникав і наше тісто не обвітрилося. Фактично наше тісто для пирогів вже готове. Ставимо тісто в холодильник мінімум години на 2 (а можна і до наступного дня).

тісто для пирогів бездріжджове: розкачуємо тістоКоли настав час пекти пиріг, дістаємо тісто з холодильника. Дошку для розкачування (а можна і прямо стіл, якщо у нього пластикова поверхня) присипаємо борошном. Беремо більший ком тесту і розгортаємо його для нижнього шару майбутнього пирога. Нагадуємо: розмір розкачаного шару тесту повинен бути більше розміру вашого листа (на 5-6 сантиметрів з кожного боку): адже вам потрібно буде загнути краї пирога. В процесі розкочування потрібно буде «змащувати» борошном качалку і раскатываемый пласт тіста (причому потрібно присипати борошном не тільки тісто зверху, але і стіл або дошку під тестом приблизно в середині процесу, коли розмір пласта тесту буде складати приблизно половину того, що потрібно: загніть раскатываемую корж тіста, підсипте борошна і «розмажте» долонею, якщо ви цього не зробите, тісто може прилипнути до дошки).

тісто для пирогів бездріжджове: деко застелити папером для випічкиЗастеліть деко папером для випічки або змастіть маргарином.

тісто для пирогів бездріжджове: складіть тісто до серединиЩоб перенести розкачане тісто на деко, складіть його до середині 4 рази (тобто загніть з кожного боку) або намотайте на качалку, як на валик.

тісто для пирогів бездріжджове: перенесіть лист тіста на декоПеренесіть тісто на деко і розгорніть на ньому.

Далі кладіть начинку, розгортайте другу, меншу частину тіста (за розміром пирога), накривайте начинку (не забудьте скласти розкачане тісто, щоб перенести на деко), завертывайте краю нижнього шару тесту. Обрізайте зайвий папір для випічки, якщо ви її використовували. Змащуйте пиріг яйцем, зробіть надрізи – і в духовку його! Детальніше про це можна подивитися, наприклад, тут: Пиріг з капустою і яйцем.