Напередодні свят нас починає мучити питання, чим порадувати і здивувати гостей на цей раз і що б такого незвичайного подати до столу? Наш рецепт телятини з печерицями, який ми крок за кроком розглянемо, дозволить вам прикрасити звичне застілля оригінальним і смачним блюдом. Ми розповімо вам, як зробити м’ясо ще ніжніше і соковитіше, і відкриємо невеликі кулінарні секрети, запозичені у досвідчених кухарів.
Але перш, ніж почати творити кулінарне диво, нам потрібно відправитися за м’ясом в торгову точку.
Як правильно вибрати телятину
- Хоча телятиною прийнято вважати м’ясо з молодих тварин у віці до шести місяців, а це значить, що вони вже вживають не тільки материнське молоко, воно все одно залишається світліше і ніжніше яловичини.
- Жировий прошарок в м’ясі молодого бичка зовсім світла, коливаючись в колірній гамі від молочно-білого до бежевій. У більш пізній період, і з переходом тваринного з молока на підніжний корм, жир темніє і стає більш щільним.
Телятина з грибами "Весна в Парижі"
Складові
- Телятина – 0,5 кг + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка + –
- Морква – 1 плід + –
- Лук порей – 1 стебло + –
- Гвоздика – 2 шт. + –
- Лист лавровий – 2 шт. + –
- Печериці свіжі – 150 г + –
- Цукор – 1 ч. Л. + –
- Сік лимона – 1 ст. л. + –
- Борошно пшеничне – 1 ст. л. + –
- Сметана – 2 ст. л. + –
- Масло вершкове – близько 100 г + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець мелений – за бажанням + –
Приготування
Звичайно ж, цей рецепт подарувала нам найромантичніша і знає толк в їжі країна світу – Франція! Ми відкриємо вам професійні таємниці, які активно застосовують паризькі кулінари в своїй практиці. Ваше виконання рецепта неодмінно справить незабутнє враження на гостей! 1. М’ясо ретельно промиваємо і видаляємо ножем надлишки жиру і сухожилля. Після цього нарізаємо шматок на більш дрібні шматочки, розміщуючи ніж поперек волокон.
2. Обсмажуємо нарізку в сотейнику, додавши вершкове масло. Після цього з шматочків необхідно змити утворився "нагар". Для цього додаємо в сотейник трохи води. В результаті цього утворюється піна, з якої потрібно видалити м’ясо, а саму ємність промити водою під краном, після чого можна помістити м’ясо назад.
3. У сотейник з обсмаженою м’ясом додаємо стеблинка порею, дрібно порізану моркву, кладемо половинку цибулини (цілком!), Гвоздику, лавровий лист, солимо і перчимо (кому як подобається).
Якщо є можливість, додаємо будь-які запашні трави: розмарин, чебрець та ін. Якщо хтось не хоче, щоб шматочки розмоклих рослин було достатньо в страві, можете спорудити для них невеликий марлевий мішечок, в який і помістити трави. До речі, туди ж можна покласти овочі, щоб вони не зварилися при готуванні.
4. Тепер заливаємо шматочки м’яса і овочів великою кількістю води, приблизно вдвічі або втричі перевищує обсяг телятини. Щоб наше м’ясне блюдо досягло потрібного ступеня м’якості, його слід гасити близько півтори години.
5. Поки м’ясо доходить до ідеального стану, ми займемося карамелізації лука. Звичайно, цей етап можна, по суті, замінити його звичайним підсмажуванням, але саме карамелизация здатна надати готовому блюду особливий смак і цікаві специфічні нотки. А тому, що залишилася половинку цибулини нарізаємо дрібними тонкими часточками. Обсмажуємо їх у вершковому маслі, додавши цукор і сіль, до золотистого відтінку. Після цього заливаємо обсмажені шматочки овочів половиною склянки води і тушкуємо ще хвилинку.
6. Гриби, необхідні для приготування нашої телятини з печерицями, ріжемо тонкими пластинами і поміщаємо на сковороду з вершковим маслом. Збризгуємо гриби лимонним соком і обсмажуємо, поки вони не позолотою.
7. Тим часом, наша телятина з овочами, до цього нудиться в каструльці, швидше за все, вже готова, а карамелізований лук перетворився в густу апетитну підливу. Видаляємо з суміші шматочки цибулі та інших овочів, а рідку підливу зливаємо в окремий посуд.
8. Ну що ж, ми майже підійшли до завершення роботи над нашим кулінарним шедевром! Тепер прийшла пора зайнятися соусом, який ідеально підкреслить смак нашої телятини з печерицями. Для цього в сковороді змішуємо вершкове масло, борошно і підливу, яка залишилася від гасіння м’яса. Безперервно помішуючи, додаємо в суміш сметану і доводимо до кипіння.
9. Приступаємо до оформлення кожної порції. Для цього в тарілку викладаємо шматочки телятини, поливаємо м’ясо соусом, а зверху поміщаємо печериці та карамелізований лук (якщо залишили сам лук).
Телятина з печерицями, приготована за цим рецептом, виходить просто дивно ніжною і буквально тане на язиці! Блюдо в кращих традиціях високої французької кухні – у вас дома! Тепер це цілком здійсненно!
ТЕЛЯТИНА з печерицями