Лимони обов’язково повинні бути присутніми на будь-якому застілля, хоча б для того, щоб знизити відчуття тяжкості від жирної їжі. А при грамотній подачі нарізка лимона на святковий стіл може стати ще й прекрасним його декором, який впишеться в сервіровку і підкреслить тему свята.
На нашому сайті представлено багато майстер-класів з креативної подачі цитруса.
Наприклад, ви можете зробити з плоду симпатичну мишку, рибку або оригінальну ялинку.
- «Мишеня» з лимона
- «Ялинка» з лимона
- «Золота рибка» з лимона
Як красиво нарізати лимон на святковий стіл
Незалежно від того, як лимон буде подаватися до столу: окремо, в складі страви або якийсь композиції – цей фрукт має досить великий функціонал і для його використання в правилах етикету є свої нюанси.
Найчастіше лимони або лайми пропонуються в якості доповнення або в складі складного гарнір до м’ясних і рибних страв, а також до морепродуктів. У цих випадках лимон може бути нарізаний як гуртками, так і часточками.
Якщо лимон складається в композиції з основною стравою, то за правилами етикету скибочку слід перекласти на край тарілки і, нарізаючи ножем на дрібні шматочки, є його разом з основною стравою.
Тут можна використовувати як класичну нарізку, подрібнюючи плід поперек слайсами товщиною близько 5 мм, або вдатися до оригінального оформлення.
Наприклад, можна зробити своїми руками красиву «розу» з лимона. Майстер-клас на цю тему ви можете знайти на нашому сайті.
«Роза» з лимона
Такі «троянди» стануть чудовою прикрасою для столу або блюда.
Робимо оригінальні «пелюстки» з лимона для святкової подачі
Ще один варіант подачі лимона – це розрізані навпіл скибочки у вигляді пелюстків. Зробити такі «пелюстки» можна дуже легко і швидко.
- Просто-напросто нарізаємо лимон на кружки товщиною не більше 5 мм, а потім кожну скибочку ріжемо навпіл.
- Далі гострим ножем підрізаємо шкурку по білій прошарку, але не до кінця, а залишаємо 5-7 мм недоторканими.
- Після цього загинаємо надрізану шкурку всередину – і у нас виходять ось такі красиві «пелюстки».
Незвичайне Карбований лимона в домашніх умовах своїми руками
Найпростіший спосіб оригінальної нарізки лимона здійснюється за рахунок Карбований шкурки.
- Для Карбований можна використовувати спеціальний різак з набору з карвінгу або акуратно ножем зробити насічки по довжині шкурки на рівній відстані один від одного.
- Після того, як шкурка буде оформлена борозенками, нарізаємо лимон поперек кружками потрібної товщини (5 мм).
При мінімумі зусиль така нарізка лимона на святковий стіл буде виглядати оригінально і красиво.
З таких гуртків можна зробити красиву пірамідку, присипану цукровою пудрою і прикрашену журавлиною.
Та й полуломтікі у вигляді гребінців будуть виглядати відмінно. Ними можна прикрасити рибну, овочеву або фруктову тарілку, а також закуски і десерт.
Або зробити ось таку цікаву змійку.
Вирізаємо «Спіраль» з лимона скибочками
Лимонна «спіраль» – це простий, але досить оригінальний спосіб прикрасити будь-яку страву. А якщо перед нарізкою лимон прокарбовать, то така подача цитруса буде ще більш яскравою. Як же зробити таку «спіраль»?
- Нарізаний кружками лимон (товщина скибочки – не більше 5 мм) надрезаем від центру по радіусу, розсікаючи шкурку з одного боку.
- Потім розгортаємо краю в різні боки і встановлюємо скибочку у вигляді спіральки на тарілку.
- Для фіксації форми, а заодно і для декору, можна на згини укласти по вишеньці або пару оливок.
Як вирізати «Квіточка» з лимона своїми руками
Такий гарний «квіточку» з лимонних скибочок прекрасно підійде для оформлення десертів, фруктових, рибних і м’ясних страв, а також овочевих, сирних, м’ясних і рибних нарізок.
Головний плюс такого декору – його простота. Адже цей «квітка» можна зробити всього за пару хвилин.
- Три скибочки лимона товщиною не більше 5 мм розрізаємо навпіл поперек, але не до кінця. Один край шкурки залишаємо цілим.
- Перший скибочку ставимо спіралькою на тарілку.
- Беремо собі шматок, розкриваємо його краю в різні боки спіралькою і одягаємо поверх першого скибочки поперек.
- Трохи зрушуємо «пелюстки» ближче один до одного, щоб залишити місце для третього скибочки.
- Вставляємо зверху в третій скибочку, також розкривши його краю в різні боки, і виправляємо «пелюстки квіточки», щоб вони лежали рівно.
Цитруси можна задіяти в сервіровці столу не тільки в якості закуски або приправи до гарячих страв і салатів. Оригінальна нарізка лимона на святковий стіл цілком може служити і ефектною прикрасою.
Користуйтеся нашими майстер-класами по нарізці лимона – і нехай ваші столи завжди будуть не тільки щедрими і смачними, але і апетитно-красивими.