Гарячі м’ясні страви є найпопулярнішими на святкових столах, так само як і на сімейних обідах або вечерях. Наш рецепт – свинина з овочами в духовці – підкорить вас простотою приготування, а всім присутнім за столом – надзвичайним смаком і ароматом! Додані до м’яса трави і прянощі надають страві ту неповторність, якою добиваються все, без винятку, домашні кулінари.
Перед тим, як приготувати свинину з овочами, визначитеся, чи хочете ви отримати виключно м’ясну страву, або ж разом з гарніром, наприклад, з картоплею. Більш практичний варіант – перший, а менш клопіткий – другий. Вибирайте!
Свинина з картоплею, грибами і овочами в духовці
Складові
- Рослинна олія – 1 ст. л. + –
- Свинина (окіст) – 1 кг + –
- Гриби печериці – 500 г + –
- Морква – 5 коренеплодів + –
- Цибуля ріпчаста – 4 головки + –
- Сіль – за смаком + –
- Лавровий лист – 5-6 листочків + –
- Чорний перець свіжозмелений – за смаком + –
- Пряні трави – на вибір + –
- Петрушка – для прикраси + –
- Вода очищена, окріп – 2 склянки + –
Приготування
Для цього запеченого в духовці м’ясної страви найбільше підійде свинячий окіст – тоді м’ясо вийде дуже соковитим, а гриби додадуть йому аромат, який ні з чим сплутати неможливо!
1. Свиняче м’ясо промиваємо, мачає воду кулінарним рушником і нарізаємо великими шматочками поперек м’ясних волокон. Кожен шматочок посипаємо сіллю і перцем свіжомеленим. Наливаємо в розігрітий сотейник маслечко і на сильному вогні обсмажуємо шматочки свинини – до золотистих бочків. Викладаємо м’ясо в окремий посуд.
2. Гриби очищаємо від землі і міцелію, якщо необхідно, і швидко промиваємо під струменем води. Викладаємо на паперовий рушник і даємо час їм обсохнути. Нарізаємо великими пластинами.
3. Морква очищаємо і нарізаємо кружечками завтовшки 5 мм. У цибулі знімаємо лушпиння і теж нарізаємо кільцями товщиною 5 мм.
4. Починаємо по черзі викладати в глибоку форму для запікання (або глибоку сковороду) всі підготовлені інгредієнти.
Спочатку дно форми покриваємо шматочками підсмаженого окосту в один шар, посипаємо пряними травами і кладемо пару листочків лавра. Далі вкриваємо м’ясо шаром цибулевих кілець, зверху лягають гриби (їх посипаємо сіллю і перчиком), а потім моркву.
Повторюємо черговість ще раз. У нас кожен шар повинен повторюватися двічі.
5. Виливаємо збоку 2 склянки окропу (при кип’ятінні відміряє наші 2 склянки), закриваємо форму кришкою. Якщо немає кришки, то щільно прикрийте форму фольгою. Ставимо в гарячу (180-200 град.) Духовку і запікаємо протягом 60 хвилин. В результаті у нас виходить свинина тушкована з овочами і шампіньйонами, яка нікого не розчарує!
6. Свинину разом з овочами викладаємо на блюдо сервіровки, краї якого прикрашаємо шматочками помідор або перцю болгарського (за бажанням), а верх буде віроломно апетитним з цілими (НЕ рубаними) листочками петрушки.
З таким чудовим букетом ароматів і смаків ваш апетит буде тільки приємним!
Печеня зі свининою, картоплею і помідорами, приготоване в духовці
Це гаряче блюдо по праву можна назвати народним, оскільки це класичне блюдо доречно як для святкового частування, так і для обіду-вечері в сімейному колі. Готується швидко, а з’їдається ще швидше!
Інгредієнти: свиняча корейка, картопля, помідори, цибуля, часник, приправи, сіль і пару ложок сметани. Кількість заявлених інгредієнтів – по вашим перевагам.
1. Картопля варимо в мундирах в підсоленій воді – до напівготовності. Остуджують і очищаємо. Розрізаємо на кільця товщиною до 1 см або великими часточками.
2. Корейку нарізаємо пластинами поперек волокон товщиною 1,5-2 см, солимо і посипаємо приправами з двох сторін. Укладаємо м’ясну нарізку на дно глибокої сковороди або форми для запікання, змащену рослинним маслом. Зверху викладаємо картоплю і посипаємо все травами.
3. Цибулю нарізаємо тонкими кільцями і швидко обсмажуємо на сильному вогні до золотистого. Покриваємо цим луком свинячу піджарку і картопля.
4. Помідори опускаємо в окріп на хвилину, після охолодження очищаємо шкірку і нарізаємо їх часточками. Солимо, посипаємо перцем, додаємо сметанку, рубаний ножем часник і перемішуємо. Викладаємо зверху цибулі.
5. Ставимо свинину з овочами в гарячий (200 градусів) духовку на 30 хвилин. Якщо є сир в холодильнику, то можна грам 100 натерти на терочке і за 10 хвилин до готовності страви посипати його подрібненим сиром. Це додати страві привабливості і аромату.
6. Подаємо до столу прямо в формі для випікання, навіть якщо це святковий стіл. Якщо зовнішній вигляд форми вас бентежить, покрийте його краю фольгою. Зате ви збережете зовнішній вигляд свинини з овочами і підійміть свій рейтинг знатного кулінара до небес!
Наш рецепт – свинина з овочами в духовці, вірніше обидва рецепта, – прості у виконанні, вдаються навіть початківцям кулінарам, а варіацій приготування у цієї страви – безліч!
Живіть смачно!