Гаряче друга страва – обов’язкова складова щоденного меню в холодну пору року, але традиційні щі і борщі часто набридають. Гарячим на обід, яке стане прекрасною альтернативою згаданим вище страв, стане чучвара шурпа – суп з пельменями (рецепт по-узбецьки). Незважаючи на те, що в ньому мінімум інгредієнтів, бульончик виходить дуже наваристим і смачним, тому можна назвати його повноцінним стравою.
Особливості узбецького супу з пельменями
Узбецька кухня сама по собі дуже цікава. Взагалі-то слово «чучвара» – це і є пельмені.
Але на відміну від традиційних напівфабрикатів, начинка в яких робиться з фаршу, узбецькі пельмені завжди готують з рубаного м’яса.
Це може бути баранина, яловичина або суміш двох видів м’яса, а, іноді, можна зустріти і дивовижні пельмені з начинкою з курдючного сала, цибулі та великої кількості зелені.
Єдине, чого в Узбекистані ви не знайдете, так це пельменів зі свининою – їх там просто не готують.
Узбецький суп з пельменями: рецепт з яловичиною та бараниною
Складові
Для тесту
- Борошно пшеничне – 3-4 ст. + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Вода – 200 мл + –
- Сіль – за смаком + –
Для начинки
- Яловича вирізка – 700 г + –
- Баранина (жирна, без кісток) – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Часник – 3 зубки + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
- Мелений коріандр – 1 ч.л. + –
для бульйону
- Яловичина на кістці – 500 г + –
- Баранина на кісточці – 500 г + –
- Цибуля ріпчаста – 5 шт. + –
- Помідори – 3 шт. + –
- Часник – 7 зубків + –
- Свіжа зелень (кріп, петрушка, базилік) – 1 пучок + –
- Коріандр мелений – 1 ч.л. + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
для супу
- Цибуля ріпчаста – 3 шт. + –
- Помідори – 1 шт. + –
- Часник – 3 зубки + –
- Листя свіжої зелені (кріп, петрушка, базилік) – 1 пучок + –
Як приготувати суп з пельменями по-узбецьки
Пельмені для такого супу обов’язково потрібно готувати самостійно. На крайній випадок підійдуть готові пельмені, на упаковці яких зазначено слово «чучвара».
Такі, іноді, зустрічаються у великих супермаркетах. Але ми розповімо, як можна зробити їх самостійно з баранини і яловичини.
Приготуємо бульйон для супу
- Для цього в холодну воду кладемо м’ясо, ставимо каструлю на плиту на середній вогонь, а коли з’явиться пінка – знімаємо її і зменшуємо вогонь до мінімуму.
В принципі, можна готувати суповий бульйон і з одного виду м’яса або використовувати просто кісточки, але оскільки ми робимо справжню узбецьку шурпу, то намагаємося, щоб вона вийшла жирної і наваристою. Якщо у вас є казан – краще варити в ньому, а не в каструлі.
Готуємо овочі для бульйону
- Цибулини очищаємо від лушпиння і розрізаємо на четвертинки, помідори – навпіл, часник просто чистимо від лушпиння. Так-так, не дивуйтеся, що овочі ріжемо так крупно – в сьогоденні узбецькому рецепті саме так все і робиться.
- Кидаємо томати, часник і цибулю в м’ясний бульйон після того, як зняли пінку.
- Продовжуємо варити суп. Шурпа готується досить довго: м’ясо з овочами має проваритися близько півтора-двох годин.
Ліпимо пельмені для узбецького супу
- В принципі, рецепт приготування узбецьких пельменів нічим не відрізняється від російського: борошно, яйця, воду і трохи солі з’єднуємо і добре вимішуємо руками, поки не вийде щільне однорідне тісто.
- Компоненти для начинки (два види м’яса, цибуля і часник) дрібно рубаємо ножем, додаємо сіль і спеції.
- Тепер ліпимо самі пельмені. Якщо ми хочемо отримати таку форму, як прийнято в Узбекистані, то розкатаний пласт тесту ріжемо на невеликі квадратики, в центр кожного кладемо трохи начинки, з’єднуємо куточки квадрата, розташовані по діагоналі, потім скріплюємо залишилися, вільні між собою, – отримуємо трикутник.
- Тепер беремо пельмені і кути підстави трикутника з’єднуємо між собою, пропустивши їх через палець, – отримуємо цікавий пельмень з дірочкою посередині.
- Втім, якщо вам не хочеться возитися зі складною формою, то ви можете додати їм класичний вид, але намагайтеся, щоб за розміром пельмені були максимум 3-4 сантиметрів.
Зверніть увагу, що із зазначеної кількості інгредієнтів ви отримаєте більше пельменів, ніж потрібно для супу, тому частина відразу можете кинути в морозилку до наступного приготування.
Додаємо в бульйон овочі
- Коли ми закінчимо з ліпленням (з моменту закидання в бульйон овочів має пройти близько півтора години) – додаємо в бульйон сіль і спеції, а потім готуємо овочі, які виявляться в готовому супі. Так як бульйон ми будемо проціджувати, то ті овочі, які варилися в ньому, нам уже не знадобляться.
- Отже, на цьому етапі ми нарізаємо промінь тонкими півкільцями, помідор і часник – тонкими пластинками, а листя зелені – просто крупно.
- З каструлі виймаємо м’ясо і відкладаємо його в сторону. Поки воно буде остигати – ми процідити через сито (або марлю) наш бульйон і Переллємося його в окрему каструлю, потім поставимо на вогонь і доведемо до кипіння, якщо за цей час він охолов.
Відокремлюємо зварене м’ясо від кістки
- Поки бульончик гріється – відокремлюємо зварене м’ясо від кістки, ріжемо його на невеликі шматочки і кидаємо в каструлю з бульйоном. Коли він закипить – додаємо туди ж підготовлені овочі.
Закладаємо пельмені в бульйон з м’ясом і овочами
- Тепер кидаємо в бульйон підготовлені пельмені. Їх має бути стільки, скільки знадобиться для того, щоб суп можна було легко перемішувати. Якщо пельменів буде занадто багато – вони злипнуться, і ми отримаємо кашу замість супу, тому краще не доповісти, ніж перекласти.
Варимо суп по-узбецьки до готовності
- Коли пельмені спливуть – варимо супчик ще п’ять хвилин, після чого знімаємо каструлю з вогню. Залишається тільки подати його зі сметаною і зеленню (за бажанням).
Вітаємо, рецепт супу з пельменями по-узбецьки освоєний! Тепер ви можете радувати цією стравою своїх гостей, якщо, звичайно, перед їх приходом у вас буде час, як мінімум дві години, на підготовку.