При варінні і гасінні це дивовижна рослина практично не втрачає свої корисні властивості, а його терпкий пряний смак і аромат тільки посилюються.
Якщо хочеться розвантажити організм, при цьому наповнивши його вітамінами, відмінним варіантом буде суп з селери, рецепт якого і пропонуємо вашій увазі. Ця страва вийде не тільки володіє оригінальним смаком, але і вельми корисним, завдяки нежирним і дієтичних продуктів, що входять до його складу.
Селера містить безліч вітамінів і мінералів. Це: вітаміни А, В1, В12, С, D, РР; фолієва кислота; щавелева кислота; каротин; флавоноїди; залізо; магній; цинк; фосфор; кальцій; калій. Всі вони зберігаються навіть при термічній обробці. Ця рослина збагачене також ефірними маслами, які наділяють його неповторним смаком і ароматом і підтримують здоров’я внутрішніх органів.
Пропонуємо вам кілька рецептів супу з кореневої селери, вибирайте на свій смак. Але попередньо рекомендуємо ознайомитися з декількома порадами, які допоможуть зробити блюдо ще смачніше!
- Корінь селери не варто заздалегідь очищати, так як він змінює колір на повітрі і може потемніти. Якщо він вже очищений, то можна полити його м’якоть соком лимона або яблучним оцтом.
- Ріпчасту цибулю в рецептах можна замінити луком-пореєм, від цього суп стане ніжнішим.
- Можна зварити суп з селери кореневого на бульйоні або заправити його обсмаженої грудинкою і беконом. Дітям в суп можна покласти окремо зварені фрикадельки.
- Цікаво, що селера характеризується негативною калорійністю. Виявляється, на переробку селери організмом витрачається більше енергії, ніж організм отримує з продукту. Тому суп з кореня селери вважається дієтичним.
Суп з кореня селери
Складові
- Морква – 2 шт + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт + –
- Рослинна олія – 40 г + –
- Картопля – 5 шт + –
- Корінь селери – 300 г + –
- Помідори – 2 шт + –
- Болгарський перець – 1 шт + –
- Сіль і перець – за смаком + –
- Зелень – за смаком + –
Як приготувати суп з кореня селери
- У каструлю наливаємо 1,5 л води.
- Одну очищену моркву нарізаємо невеликими шматочками, кладемо в каструлю, ставимо на плиту.
- Через 7 – 10 хв кипіння кладемо нарізану картоплю.
- У сковороді обсмажуємо в маслі до прозорості нарізану цибулю.
- Другу морква дрібно натираємо, додаємо до цибулі. Обсмажуємо на невеликому вогні до зміни кольору моркви. Перекладаємо в каструлю з овочами.
- Натираємо крупно корінь селери.
- На тій же сковороді тушкуємо в олії крупно натертий селера до появи сіруватого відтінку, кладемо в суп.
- У сковороду обережно наливаємо трохи гарячої води і виливаємо в каструлю. В цей же момент додаємо в суп ще окропу, доводячи масу до потрібної густоти.
- Очищаємо помідори, дрібно нарізаємо.
- Очищаємо перець, нарізаємо соломкою.
- Кладемо нарізані помідори і перець в суп приблизно через 20 хв від початку кипіння води з картоплею.
- Додаємо за смаком сіль, чорний перець, сушений кріп і дрібку базиліка.
- Для отримання кисло-солодкого смаку присмачуємо ложкою цукру.
- Для посилення кислотності додаємо лимонний сік.
- Через 5 хв вимикаємо, загортаємо у що-небудь тепле або ставимо в текстильну грілку, щоб суп настоявся.
Одержаний смачний суп з селери за бажанням посипаємо зеленою цибулею, кладемо сметану. До цієї страви можна подати злегка підсушений хліб, натертий часником.
Суп з кореня селери на курячому бульйоні
Складові
- Вода – 1,5 л;
- Філе куряче – 300 г;
- Селера (корінь) – 200 г;
- Картопля – 3 шт;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Морква – 1 шт;
- Перець болгарський – 1 шт;
- Капуста – 100 г;
- Олія – 30 г;
- Сіль за смаком;
- Орегано, базилік – за смаком.
Як варити суп з селери на курячому бульйоні
- Корінь селери миємо й очищаємо від шкірки.
- Натираємо селера на крупній тертці, змішуємо його з лимонним соком (або розведеною у воді лимонною кислотою), щоб він не потемнів.
- Відварюємо до готовності куряче філе.
- Нарізаємо філе великими шматочками.
- Моркву чистимо, нарізаємо великими кубиками.
- Ріпчасту цибулю нарізаємо великими кубиками і замочуємо в холодній воді на 5-7 хвилин.
- Картоплю нарізаємо кубиками трохи крупніше, ніж нарізали моркву.
- Болгарський перець очищаємо від насіння, нарізаємо його тонкою соломкою.
- Курячий бульйон вливаємо в каструлю і доводимо до кипіння. У киплячий бульйон кладемо всі інгредієнти в такій послідовності: спочатку кладемо картопля з морквою і болгарським перцем, а через 4 хвилини кладемо куряче філе і корінь селери, слідом ріпчасту цибулю.
- Коли останній компонент виявиться в супі, чекаємо повторного закипання води, після чого додаємо трави (орегано, базилік) і кладемо сіль за смаком.
- Капусту нарізаємо тонкою соломкою і кладемо в суп хвилин через 5 після сушених трав. Капуста повинна до кінця приготування бути щільною, пружною, але не хрусткою.
- Після додавання капусти варимо суп до готовності картоплі. Потім вимикаємо газ, накриваємо суп кришкою і даємо настоятися не менше 20 хвилин.
Суп з селери на молоці
Складові
- Селера кореневої – 1 шт;
- Морква – 2 шт;
- Картопля – 3 шт;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Молоко – 1 л;
- Вода (кип’ячена) – 1 л;
- Оливкова олія (або рослинне) – 100 г;
- Масло вершкове – 100 г;
- Сіль за смаком;
- Лимон – за смаком;
- Борошно пшеничне – 1 ст.л .;
- Перець чорний (мелений) – за смаком;
- Зелень – за смаком.
Як зварити суп з селери на молоці
- Селера очищаємо, видаляємо прожилки.
- Цибулю, моркву, картоплю, селеру натираємо на тертці.
- Розігріваємо разом масло вершкове і оливкове (рослинна).
- По черзі прожарюємо: цибуля, морква, картопля, селера.
- Ложку борошна додаємо в сковороду в останню чергу, добре перемішуємо.
- У 3-х літрову каструлю виливаємо молоко і воду, доводимо до кипіння.
- Акуратно засипаємо вміст сковороди, ретельно перемішуємо.
- Додаємо сіль за смаком.
- Коли закипить, залишаємо на слабкому вогні 5-10 хвилин.
- Додаємо сік лимона і зелень.
Ми сподіваємося, що вам сподобається суп з селери, рецепт якого займе гідне місце у вашому домі. Тим більше що ця рослина можна купити в будь-який час року практично в будь-якому супермаркеті або на ринку.