Суп з консервованої сайри – це страва «на швидку руку», інгредієнти для якого є в будинку практично завжди. Готується просто і швидко, виходить смачно і вносить різноманітність в повсякденне меню.
Цей рибний суп зі шматочками сайри, як здається багатьом з нас, може, і поступиться злегка по смаку супів з свіжої риби, зате заощадить вам масу часу на приготування.
Зверніть увагу при покупці консервованої сайри на наступне: у назві банки може значитися «Сайра атлантична натуральна» (це те, що вам потрібно) або «Сайра атлантична натуральна з додаванням олії» (а ось це для супу не дуже добре), купуйте без додавання олії.
Потрібно:
- Консерви «Сайра атлантична натуральна» – 1 банку (маса нетто – 250 грамів)
- Рис – 0,5 склянки (крупи до варіння)
- Морква – 1 штука середнього розміру, можна використовувати заморожений напівфабрикат (подивіться про це тут)
- Цибуля ріпчаста – 1 цибулина середнього розміру
- Сіль – 0,5 столової ложки
- Лавровий лист – 1-2 листочка
- Перець чорний горошком – 6-8 горошин
- Картопля – 5-6 штук середнього розміру
- Кріп сушений подрібнений – 2 чайні ложки
- Петрушка сушена подрібнена — 2 чайні ложки
З цієї кількості продуктів виходить трилітрова каструля супу.
Приготування:
Покладіть рис в каструлю і промийте холодною водою 3-4 рази, кожен раз акуратно зливаючи стала каламутною воду. Потім залийте рис холодною водою приблизно до половини каструлі і поставте на плиту на сильний рівень нагріву.
Поки вода з рисом закипає, чистимо картоплю і ріжемо її на кубики невеликого розміру. Морква (якщо ви не використовуєте заморожений напівфабрикат, перегляньте тут) теж чистимо і подрібнюємо (можна на крупній тертці, можна дрібно нарізати ножем кружечками, полукружиями або соломкою). Чистимо цибулину (але не ріжемо її!).
Коли вода в каструлі закипить, додаємо сіль, викладаємо в каструлю нарізану картоплю, моркву, очищену цибулину цілком, лавровий лист, перець горошком. Все перемішуємо, щоб рис під вагою картоплі не прилип до дна каструлі.
Знову доводимо до кипіння. Після моменту закипання зменшуємо рівень нагріву і варимо при слабкому кипінні 30 хвилин (не закриваємо каструлю кришкою, що утворюється невелика кількість піни акуратно знімаємо ложкою). До речі, закип’ятіть воду в чайнику, вона може знадобитися нам трохи пізніше.
Коли пройде 30 хвилин, цибулину з каструлі виймаємо і викидаємо, відкриваємо банку консервованої сайри і викладаємо в каструлю весь вміст банки.
Додаємо в каструлю сушені кріп і петрушку, все перемішуємо.
Якщо каструля вийшла неповною, а ви хочете повну – на цьому етапі можна долити в каструлю кип’яченої гарячої води з чайника. Пробуємо, чи достатньо солі.
Знову доводимо до кипіння, зменшуємо рівень нагріву і варимо при слабкому кипінні ще 10 хвилин (кришкою не накриваємо). Коли 10 хвилин пройдуть, суп з консервованої сайри готовий. Вимикаємо плиту, розливаємо по тарілках і подаємо на стіл.