Коли часу зовсім немає, а треба терміново перекусити, звичайно, ми думаємо про їжу, яка не тільки швидко готується, але і втамовує рік. Для сухого сніданку в цьому випадку незамінні злакові суміші і мюслі – корисні і ситні, вони не потребують будь б то не було кулінарних хитрощів. Але так чи так хороші покупні суміші або може бути варто витратити один раз трохи більше часу, але зробити таку їжу вдома.
Найбільше ми цінуємо свій час, тому величезна популярність розсипчастих кілець, залитих йогуртом або рум’яних карамельних мюслі не дивна! Голод втамовує, але от користь такої їжі вельми сумнівна.
Види покупних сухих сніданків
Давайте для початку розберемося, що саме ми називаємо «сухими сніданками» і які їх види існують в природі. Незважаючи на те, що виробниками все їх види позиціонуються, як дієтичний і надзвичайно корисний продукт, це не так. Чого варті одні підсилювачі смаку та ароматизатори, не кажучи вже про пшеничній муці в складі, крохмалі і величезній кількості цукру.
Снеки
Це палички, зірочки, колечка і т.п. Вони виробляються за допомогою технології екструзії, і крім заявленої кукурудзяної муки в складі виявиться маса побічних інгредієнтів на зразок манної крупи і шоколадної начинки усередині.
Само собою користі від рафінованого продукту з всеразлічнимі добавками, підсилювачами смаку і, дуже часто, сахарозаменителями буде вельми сумнівна. Ними краще не зловживати.
Пластівці
по своїй суті і складу практично збігаються зі снеками, з тією лише різницею, що начинки (шоколадної, вершкової або фруктової) ми в них не знайдемо. Однак цукор і добавки залишилися на своїх місцях, так що поставимося до них, як до солодкого, не дуже корисного десерту, але не більше.
мюслі
Бувають двох видів – обсмажені і немає. Різниця між ними величезна.
обсмажені мюслі
У першому випадку під видом дієтичного, багатого клітковиною і мікроелементами продукту ми отримуємо надзвичайно калорійне ласощі, в якому харчових волокон не більше, ніж в шоколадному печиво.
Як так виходить? Дуже просто: щоб мюслі були хрусткими і апетитними, пластівці обсмажують з цукром і маслом. Звідси надлишок насичених жирів і вуглеводів, і зруйнована клітковина.
Карамелізований цукор не тільки красиво виглядає, але також надзвичайно апетитно і солодко хрумтить, проте додамо до цього додані до складу шоколад, горіхи або сухофрукти і отримаємо те ж саме покупне печиво з коробки, про яке точно знаємо, яке воно калорійне і некорисне.
Залишимо ці мюслі для рідкісних випадків ранкового пустощів, яке, звичайно ж, теж треба собі дозволяти, але будемо пам’ятати, що на кожен день такий сніданок – не варіант, навіть якщо зовсім не бояться поправитися, забувати про печінки, підшлункової та т.п. все ж не варто.
необсмажені мюслі
Цей вид мюслів зовсім інша історія. У них немає і близько того кількості жиру, що спостерігається в термообробленому варіанті, а й того смаку, відповідно, теж.
Клітковини в них у декілька разів більше, мінеральні речовини і вітаміни збережені, але є їх сирими, просто затоку молоком або йогуртом стає проблематично. По-перше, заважає смак борошна, яка неминуча – її додають, щоб пластівці не склеюються, по-друге, вони досить складно і довго пережовується.
Такі мюслі краще заливати киплячим молоком наполягати хоча б протягом 3 – 5 хвилин. Або поварити цей же час на маленькому вогні.
Вибираючи необсмажені мюслі, дивимося, щоб вівсяні пластівці в складі були товстими і щільними – в них більше користі, ніж в зовсім тоненьких «паперових». Останні означають, що зерна проходили так багато різних обробок, що нічого крім швидких вуглеводів в них вже не залишилося, а для підтримки сил потрібні, як ми пам’ятаємо, повільні.
Готуються такі пластівці набагато швидше саме через відсутність оболонок.
Тепер, знаючи про те, що таке сухі сніданки насправді, спробуємо приготувати суміш мюслі самостійно, адже при правильній обробці і сировину продукт вийде дійсно дуже корисний і смачний.
класичні мюслі
Це базовий рецепт, інгредієнти якого можуть варіюватися до безкінечності залежно від ваших смакових уподобань.
Складові
- Геркулесові пластівці – 2 склянки
- Горіхи (волоські або лісові) – ½ ст.
- Ізюм – 1/3 ст.
- Чорнослив – 1/3 ст.
- Курага – 1/3 ст.
- Мед – 2 ст.л
- Сіль за смаком
- Рослинна олія – 2 ст.л
- Кориця, ванілін – за бажанням
Приготування
- Мед розтоплюємо, додаємо до нього масло, спеції, якщо є і акуратно вливаємо в пластівці. Як випливає все перемішуємо – повинна вийти розсипчаста маса.
- Застеляємо деко пекарської папером і ставимо в розігріту духовку. Прогріваємо при 150 градусах не менше 20 хвилин, помішуючи через кожні 5 – 7.
- Поки пластівці запікаються, горіхи дрібно рубаємо, нарізаємо сухофрукти, висипаємо всі на деко до пластівців і перемішуємо.
Сухофрукти повинні готуватися не довше 10 хвилин, інакше вони просто згорять.
Готові мюслі дістаємо, знову заважаємо і даємо охолонути. Прибираємо в герметично закривається банку і зберігаємо в холодильнику.
Звичайно, приготування такого сухого сніданку надає масу можливостей для творчості! Замість вівсяних пластівців можна взяти гречані, рисові, пшеничні або злакову суміш. Так смак мюслі вийде більш насиченим і цікавим навіть без додавання горіхів.
Мюслі з кокосовою стружкою
Дуже незвичайними і ніжними будуть мюслі в поєднанні з кокосовою стружкою.
- Для неї нам знадобиться м’якоть свіжого горіха. На вказаний в рецепті обсяг беремо ½ середнього кокоса і або подрібнюємо в блендері або трьом на тертці, або ріжемо дрібними тонкими брусочками 2 см на 2 мм, або робимо стружку ножем для чищення картоплі.
- Підсушуємо в розігрітій до 80 градусах духовці годину і змішуємо з сухими пластівцями.
- Якщо додати туди ж 2 ст.л цукатів з ананаса або ківі, рубаний кумкват або сушену маракуйю, вийде сніданок «тропічний мікс».
Мюслі з яблучним соком
Є мюслі також можна по-різному. Про те, що вони гарні зі свіжими або розмороженими ягодами або фруктами, з йогуртом або молоком, знають всі. Але крім того їх можна наполягти з соком.
Для цього 4 ст.л вівсяних пластівців змішуємо з 2 ст.л пшеничних проростків, заливаємо на палець натуральним яблучним соком і даємо постояти мюслі кілька годин.
Можна залишити на ніч. Вранці за бажанням злагодити вийшла кашу медом і насолоджуємося полезнейшим дієтичним сніданком.
Якщо ви не любитель яблучного соку і проростків, наполягаємо сухий сніданок на молоці або на кефірі. Виходить каша без варіння, в якій в повному обсязі збережені всі вітаміни і мікроелементи.
І в першому і в другому випадку перед подачею приправляємо її ягодами або фруктами.
Отже, мюслі можна їсти на сніданок сухими або у вигляді каші, але як же настільки популярний сьогодні вид перекусу, як батончик? Розповімо і про них!
Батончики-мюслі
Приготувати вдома батончики-мюслі нітрохи не складніше, ніж суху суміш для сніданку.
- Змішуємо 1 стакан вівсяних пластівців, додаємо до нього розім’яту в пюре банан, ½ дрібно порізаного яблука або не дуже соковитою груші.
- Отриману суміш розкладаємо товщиною в 1 см на застеленому деку і відправляємо в духовку. Печемо при 180 градусах хвилин 15 – 20. Головне не пересушити наші батончики, щоб він не стали жорсткими.
- Діставши деко відразу ж нарізаємо масу на порційні шматочки, поки вона не охолола і не «схопилася».
- Утворені батончики за бажанням можна обмазати кулінарної пензлем розтопленим білим або темним шоколадом.
До основного складу добре додавати горіхи, сухофрукти тощо Але пам’ятаємо, що зроблені «по повній програмі» і политі шоколадом такі батончики мюслі ніяк не можуть вважатися легким дієтичним блюдом – тобто їх можна і потрібно, але в розумних кількостях і, звичайно ж, краще всього на сніданок.
Крім усього перерахованого з сухих сніданком можна приготувати надзвичайно смачний десерт. Починати так кожен день не вийде, але у вихідні спробувати варто!
Печиво «Кульки»
Печеньки вийдуть не тільки ароматними і смачними, але і дуже симпатичними. Особливо вони повинні сподобатися дітям.
Складові
- Пшеничні пластівці (швидкого приготування) – ¾ склянки
- Яйце – 2 шт.
- Борошно – 350 г
- Вершкове масло – ½ пачки
- Цукор – ½ склянки
- Розпушувач – 1 ч.л.
- Ванілін або кориця – за бажанням
- Снеки (найкраще шоколадні кульки) – 1 ст.
Приготування
- Заливаємо окропом пластівці. Вони повинні постояти 3 – 4 хвилини.
- Масло до білого збиваємо з цукром. Потім по черзі додаємо яйця, борошно, сіль, розпушувач і, нарешті, акуратно, вже без міксера, просто ложкою втручаємося пластівці.
- Якщо тісто виходить дуже рідким, підсипає ще борошна, скочується в кулю, загортаємо у плівку і даємо відпочити в холодильнику приблизно півгодини.
- З плином часу дістаємо його, скочується в кульки розміром з волоський горіх і обвалюють кожен в снеків. Зірочки або кульки пристане, і печиво вийде дуже цікавим. Замість них можна використовувати будь-які подрібнені горіхи або насіння.
- Випікаємо його при 180 градусах близько півгодини. І в гарячому, і в охолодженому вигляді печиво з сухим сніданком буде дуже смачним!
Смачного!
Отже, перед вами маса рецептів, які дадуть можливість попрактикуватися не тільки у виготовленні домашніх мюслі і сухих сніданків, а й в приготуванні цікавих десертів!