Ваш малюк підріс, овочеві пюре, кашки і супчики йому вже приїлися, та й вам набридло за кілька місяців готувати одне і те ж. Якщо вже пора залучати його потихеньку до дорослого кухні через нову цікаву страву – гарбузове суфле для дітей те, що вам потрібно! Напевно малюк вже знайомий зі смаком цього овоча, але тепер відчує його в нових незвичних відтінках і поєднаннях і полюбить ще більше.
Ні для кого не секрет, що гарбуз – один з корисних плодів, як для дорослих, так і для дітлахів. Досвідчені мами знають, що саме цей продукт педіатри рекомендують включати в меню грудничка, ледь починається прикорм. І не дивно! Корисно, поживно, а ніжна клітковина швидко і легко засвоюється. Додамо до цього, що тане в роті консистенцію пюре і природний солодкий смак, і зрозуміємо, за що гарбуз так любима малюками різного віку.
Але, як завжди, бувають і винятки. Якщо дитина ні в яку не хоче їсти пюре або суп з гарбуза, не впадайте у відчай. Зовсім не обов’язково позбавляти його такого корисного, багатого мікроелементами і мінералами овоча. Досить просто змінити рецепт приготування і подачу.
Одним з найважливіших переваг гарбузового суфле для дитини в тому, що, раз навчившись готувати основу, ви зможете додавати і вмішувати в гарбузову м’якоть всеразлічние фрукти – від бананів до ківі і кураги, в залежності від переносимості їх малюком і його переваг.
Вибирайте сорти гарбуза з найяскравішою м’якоттю – вони мають найбільш глибоким, насиченим солодкістю смаком і збуджує апетит кавуновим ароматом.
Суфле з гарбуза для дітей
Складові
- Гарбуз очищена – 200 г + –
- Яйця – 2 шт. + –
- Цукор пісок – 50 г + –
- Молоко 2.5% жирності – 150 мл + –
- Манна крупа – 1 ст. л. + –
- Ванілін або кориця (за бажанням) – на кінчику ножа + –
Приготування
Якщо вашій дитині вже виповнився рік, то класичний варіант приготування суфле з гарбуза з додаванням манної крупи підійде як не можна краще. На все про все у нас піде близько півтори години і вийде 4 порції.
- Чищену гарбуз ріжемо невеликими брусочками і кладемо в кухлик або каструльку. Заливаємо молоком і варимо, поки вона не стане м’якою.
- За кілька хвилин до того, як знімемо каструлю з вогню, додаємо туди манку невеликими порціями, не перестаючи заважати віночком, щоб крупа не збилася в грудки. Засипаємо ванілін, доводимо до кипіння, вимикаємо.
- Поки гарбузова суміш остигає, збиваємо жовтки і білки з цукром в окремому посуді.
- Коли наша гарбуз охолола, збиваємо і її, а потім обережно втручаємося туди ж піну з яєць і цукру.
- Підготовлені формочки для випічки можемо посипати зсередини корицею і наповнити їх пишною гарбузової масою.
- Випікаємо при температурі 180 градусів протягом 20 – 30 хвилин. Чим менше об’єм ваших формочок, тим менший час потрібно суфле, щоб приготуватися.
- Виймаємо – верх повинен підрум’янитися, і даємо охолонути.
Суфле з гарбуза для дітей і дорослих готово! Подавати можна, прикрасивши посипкою з цукрової пудри.
Як бачите, цей рецепт є благодатний грунт для будь-яких варіацій. Наприклад, ми можемо розрахувати пропорції так, щоб на 1 частину гарбузового пюре припадала 1 частина бананового і 1 частина яблучного. Головне, потрібно стежити за тим, щоб фрукти не були занадто соковитими, щоб не порушувати баланс рідини в суфле, інакше воно не застигне.
Також можна додавати іншу крупу, а не тільки манку. Прекрасно поєднуються з гарбузовим смаком ячна крупа і коричневий рис. Для того, щоб приготувати страву з ними, потрібно буде зробити все те ж саме, тільки крупу брати вже відварену окремо. Її зовсім не обов’язково подрібнювати блендером – ваш малюк напевно оцінить можливість що-небудь пожувати.
Суфле з гарбуза в мультиварці з сиром
Коль скоро ми вже навчилися готувати суфле з гарбуза для дітей в духовці, випробувати трішки інший рецепт в мультиварці не складе ніяких труднощів! Ця страва ще простіше в приготуванні і також підійде малюкові від року.
Складові
- Дитячий солодкий сирний сирок – 100 г (1 пачка)
- Гарбуз почищена – 50 г
- Манна крупа – ½ ст.л
- Перепелине яйце – 1 шт.
- Вершкове масло – 1 ч.л.
- Вода – 700 мл
Приготування
Дитячий сирок можна замінити на таку ж по вазі порцію звичайного сиру, але трохи досладіте його на смак малюка.
- Гарбуз ріжемо і відварюємо у воді до повної готовності – вона повинна стати зовсім м’якою. Воду зливаємо і залишаємо остигати.
- Розміщуємо гарбуз в блендер, додаємо до неї інші інгредієнти – сирок, манка, перепелине яйце і вершкове масло.
- Розкладаємо суміш в силіконові формочки і розміщуємо їх в чаші мультиварки.
- Акуратно наливаємо в неї 2 склянки гарячої води, уважно стежачи, щоб її не було занадто багато, і вона не дістала до країв формочок. Готуємо в режимі «Варка на пару» всього 10-15 хвилин. Акуратно, щоб не обпектися парою, дістаємо наші формочки.
Суфле з гарбуза в мультиварці готово!
Ці прості рецепти суфле з гарбуза порадують не тільки вашого маленького гурмана, але і напевно не залишать байдужими інших членів сім’ї! Адже це не тільки смачно, але і корисно!