Судак заливний під ялинку

Судак заливний
Новий рік вашого життя бажано зустрічати за столом з вишуканою сервіровкою, делікатесними стравами і улюбленими людьми поруч. Почастуєте своїх дорогих гостей витонченим блюдом – заливним з судака порційними шматками, рецепт якого простий, а на столі виглядає по-королівськи! Новорічне частування буде виглядати елегантним бенкетом з цим красивим елітним стравою, а новий рік почнеться воістину чарівно!

Судак – риба дієтична, з дуже ніжною плоттю і мінімальним вмістом жирів. Харчова цінність цієї промислової риби складається в значному вмісті в її м’ясі (більше 18%) білків. Тобто її м’ясо містить повний ряд амінокислот, в тому числі 8 незамінних. У ньому повністю відсутні вуглеводи, а калорійність судака не перевищує 84 ккал на 100 г.

Як приготувати заливне з судака: маленькі секрети

Який би рецепт приготування заливного з судака ви не вибрали, врахуйте кілька кулінарних особливостей цієї риби перш, ніж зробити заливне.

  • Гарний прозорий бульйон виходить тільки з рибини свіжої заморозки, тобто сировини хорошої якості.
  • Судак слід варити короткий час. Важливо цю рибку не переварити, інакше вона розшаровується по волокнам, втрачає свою щільність і гарний зовнішній вигляд.
  • Судак може бути морським, а може – прісноводним. Обов’язково запитайте у продавця рибного відділу, яку рибу він пропонує. Відвар голови морської різновиди при варінні може мати неприємний післясмак, що, в кінцевому підсумку, може зіпсувати смак заливного.
  • Закладаємо нарізку сирої риби в холодну воду, доводимо на вогні середньої інтенсивності до кипіння, постійно знімаючи піну, і варимо на малому вогні не більше 15 хвилин.
  • Для кращого результату, не відходьте від бульйону: як тільки м’ясні волокна почнуть відшаровуватися від хребта, відразу виймайте рибні шматки з бульйону! Так ви збережете щільність і цілісність нарізки.

Перед тим, як варити рибу, потрібно її обробити, звичайно. Спочатку знімаємо луску, далі зрізаємо плавники, витягаємо нутрощі і виймаємо зябра. Ретельно рибину промиваємо і тільки у повністю підготовленої тушки відрізаємо голову.

Як приготувати заливне з судака

Якщо ви купили морської судак, то не ризикуйте майбутнім заливним, і не використовуйте для бульйону його голову. Замініть її головою товстолоба чи окуня. Або ж не відварюють голову зовсім!

Холодець із судака – порційними шматками

Холодець із судака - порційними шматками
складові

  • Судак – 1 рибина, 1,5 кг + –
  • Морква – 2 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Лавровий лист – 2-3 шт. + –
  • Желатин – 2 ст. л. + –
  • Чорний перець – 10-12 горошин + –
  • Перець запашний горошком – 5-6 горошин + –
  • Гвоздика – 2-3 бутончики
  • Сіль – за смаком + –
  • Яйця курячі – для прикраси + –
  • Журавлина – для дизайну

Приготування

Цей простий рецепт вразить вас тим, що ви приготуєте шикарне блюдо до святкового столу, навіть не помітивши, як ви це зробили! Ваше елітне частування порадує і тих, хто стежить за своєю фігурою і тих, хто дотримується дієтичного харчування – калорійність 100 г судака заливного становить всього 101 ккал.

  1. Підготовлену рибну тушку нарізаємо порційними стейками. Складаємо нарізку, голову, хвіст, плавники в каструлю і заливаємо холодною очищеною водою в кількості 1,5 літрів. Ставимо посуд з рибними шматками на середній вогонь.
  2. Лук очищаємо так, щоб один шар лушпиння і Донець залишився. Розрізаємо його на 4 частини, утримуючи їх на денці, додаємо до риби. Морквину чистимо і нарізаємо великими кільцями і відправляємо в каструлю слідом за цибулею.
  3. В процесі закипання бульйону знімаємо згорнувся в вигляді піни білки. Знявши всю піну, приправляємо бульйон спеціями: сіллю (близько 1 ст.л.), листочками лавра, перцем запашним і гірким, гвоздикою.
  4. Варимо приблизно 15 хвилин на дуже малому вогні, не перестаючи знімати піну, інакше відвар може вийти мутнуватим, що зіпсує зовнішній вигляд заливного судака.
  5. Поки готується бульйон, займаємося желатином. Засипаємо желатинові крупинки у велику чашку, заливаємо їх 100 мл гарячої води і відставляємо для набухання.
  6. Рибні стейки вже готові, витягаємо їх з бульйону, даємо трохи охолонути. Знімаємо філе з ребер, намагаючись не пошкодити шкіру. Викладаємо філе на окрему тарілку, а реберні кістки повертаємо в бульйон, який будемо варити ще 15 хвилин.
  7. Виймаємо з відвару морквину, залишаємо її для дизайнерських елементів при заливці філе судака жельованим бульйоном.Готуємо рибне заливне з судака
  8. Лук теж витягуємо і викидаємо. Сито вистилає чистою марлею в 3-4 шари, ставимо його над чистою каструлею і пропускаємо крізь нього наш рибний відвар.
  9. Вливаємо в бульйон желатиновий розчин, розмішуємо його в бульйоні і доводимо до кипіння. Чи не кип’ятимо, а вимикаємо.
  10. Судак заливний будемо робити в сервірувальних глибоких стравах довгастої форми. Наливаємо в страви по 2-3 ополоника процеженного відвару з желатином, викладаємо половинки філе шкірою назовні, формуючи рибу, але між ними залишаємо простір, щоб було зручно холодець нарізати апетитними порціями. Ставимо для застигання (на 40-60 хвилин) в холодильник.
  11. Поки бульйон з рибним філе застигає, варимо круто кілька яєць, чистимо їх і нарізаємо кільцями. З білкової оболонки навколо жовтка вирізаємо пелюстки квітів, з морквини – листочки. Листочки можна оформити і листям свіжої петрушки, а з кілець морквини теж вирізаємо квіточки.
  12. Викладаємо елементи дизайну на застигле заливне і невеликими порціями бульйону заливаємо. Ставимо на 4-5 годин на холод для стійкого застигання.

Як зробити холодець із судака

Всі рецепти заливний риби досить нескладно повторити! Ось і наш рецепт заливного з судака – верх простоти по виконанню і сама довершеність за смаком! Спостерігаючи на новорічному столі це вишукане блюдо, так легко мріяти і будувати плани на рік прийдешній! З наступаючим вас Новим роком!