Будь-які овочі, здатні довго зберігатися на кшталт гарбуза або кабачка популярні в наших широтах, так як ми напевно знаємо, що вони не привізні і виросли саме тут. Не є винятком і буряк – страви з неї не тільки корисні і поживні, а й добре урізноманітнюють раціон дітей і дорослих. З нашої статті ви дізнаєтеся, як смачно і просто приготувати цей коренеплід і для самих маленьких, і для старших діток.
Раніше педіатри рекомендували введення в прикорм свіжого бурякового соку буквально з 6 місяців. Сьогодні він одноголосно визнаний надзвичайно агресивним продуктом, який, при всій його корисності можна вводити в раціон після року, та й то лише в якості добавки до яблучного або морквяного соку в пропорції 1:10.
Але крім соку з буряка можна зробити багато інших цікавих страв, головним плюсом яких є можливість давати їх дітям вже з 8 місяців. Як ви повинно бути здогадалися, головною умовою для полегшення засвоєння цього продукту дитиною є термообробка. У будь-якому з усіх готуються нами страв буряк повинна бути вареної або обсмаженої.
Як правило, вона вариться в шкірці – це дозволяє зберегти максимум корисних речовин, та й смак коренеплоду робиться більш яскравим і насиченим. Саме з такою, звареної в мундирі буряка для дітей від 8 місяців можна приготувати кілька варіантів салатів.
Салат з буряка з яблуком
Беремо 50 г звареного і почищеного овоча, натираємо на дрібній тертці, додаємо до нього також дрібно натерте свіже яблуко, заправляємо за бажанням чайною ложечкою рослинного масла.
Такий салат малюк їстиме з великим задоволенням, так як до звичному смаку яблука додається цікавий і солодкий, але м’який смак буряка.
З 11 місяців дітлахам можна пропонувати цей же салат, але заправлений сметаною. Жирність вибираємо не більше 20%.
Салат з буряка з чорносливом
З півтора років маленького гурмана можна побалувати пряним пікантним смаком салату з буряка з чорносливом і волоським горіхом.
На 150 – 200 г звареного і очищеного овоча нам знадобиться порівну по 40 г чорносливу і горіхів.
- Замочуємо сухофрукти не менше, ніж на 30 – 40 хвилин в кип’яченій воді, щоб вони стали зовсім м’якими.
- Потім подрібнюємо їх разом з горіхами в блендері або, якщо кількість зубів у дитини і його бажання «пожувати» дозволяють, просто дрібно нарізаємо.
- Буряк натираємо на дрібній тертці, все змішуємо і заправляємо рослинною олією.
Втім, з буряка можна робити не тільки холодні закуски, а й перші страви, і основні.
Суп з буряка з сиром
Такий супчик стане хорошою альтернативою звичної курячої локшини або супу з фрикадельками для дітей від 2-х років.
Складові
- Свіжа буряк – 500 г
- Картопля середнього розміру – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яблука – 2 шт.
- Бульйон курячий або яловичий – 1 л.
- Сир твердий – 100 г
- Часник (за бажанням) – 1 зубчик
- Сіль дрібна – 1 ст.л
Приготування
- Ставимо на вогонь каструлю з бульйоном, щоб він встиг закипіти.
- Тим часом натираємо на тертці очищену буряк, кубиками, як зазвичай для супу, ріжемо картоплю. Овочі обсмажуємо в сковороді на рослинній олії 3 – 4 хвилини, а потім, накривши кришкою, тушкуємо ще хвилин п’ять. Перекладаємо їх в каструлю з киплячим бульйоном.
- Поки овочі варяться, обсмажуємо нашатковану цибулю разом з дрібно порізаними яблуками не більше 5 хвилин. Перекладаємо все в каструлю і варимо ще 10 хвилин. Солимо, додаємо до смаку спеції.
- За пару хвилин до кінця варіння всипаємо натертий сир. Потрібно, щоб він встиг добре розплавитися. Готово!
Подавати такий суп можна з вершками або сметаною і сухариками. Його оцінять не тільки діти, але дорослі.
Рецепт цієї страви можна варіювати і змінювати за своїм бажанням. Наприклад, якщо ви противник обсмажування і не любите терті овочі в перших стравах, буряк можна порізати і відразу покласти в бульйон, тільки часу на варіння визначати більше, так як вона сира.
Картоплю можна буде додати не раніше, ніж через 30 – 40 хвилин. А замість сиру в такий суп можна буде додати рубане яйце, якщо у малюка немає на нього алергії, з розрахунку четвертинки на кожну тарілку. Прикрасити суп можна дрібно порізаною зеленню.
Гарні будуть з буряком і основні блюда в дитячому меню.
Равіолі з буряком
Це друге спокійно можна готувати для дітей від 2,5 років. Та й дорослі від нього точно не відмовляться!
Складові
- Буряк – 1 шт.
- Сир сухий – 100 г.
- Борошно – 400 – 500 г
- Яйце куряче – 3 шт.
- Твердий сир – 100 г
- Вода, скільки знадобиться
- Сіль – щіпка
- Спеції (мускатний горіх) – інгредієнт для дорослих їдців.
Приготування
- Спочатку займемося начинкою. Або відварюємо буряк в шкірці, або запікаємо її в духовці до готовності – овоч повинен стати м’яким. Чистимо її, натираємо на дрібній тертці і віджимають через сито або марлю – зайвої вологи залишитися не повинно.
- Змішуємо буряк з сиром, натертим сиром і яйцем. Солимо, додаємо спеції, як слід перемішуємо.
- Далі замішуємо тісто: в просіяне борошно вбиваємо яйця, заважаємо і додаємо воду, щоб консистенція була щільною, але не тугий.
- Присипаємо стіл борошном і розгортаємо тісто в тонкі пласти. Їх повинно вийти два.
- Подумки ділимо лист на квадрати по 3 – 3,5 см і викладаємо на кожен по 1 ст.л начинку. Решта незакриті проміжки змащуємо збитим яйцем (пензлем або ватним тампоном) для склеювання.
- Накриваємо все другим листом тесту і притискаємо промазали яйцем місця. Розрізаємо отримані равіолі спеціальним блоком ножем або простим, але з зазубреним лезом, оброблений таким чином край буде виглядати цікавіше.
- У великій каструлі кип’ятимо підсолену воду і варимо в ній равіолі хвилин 10, поки вони не спливуть. Викладаємо на блюдо і подаємо з соусом або сметаною.
Але не думайте, ніби з буряком можна готувати тільки вегетаріанські страви. Вона відмінно поєднується з м’ясом!
Котлети з буряком
Будь-яка дитина 4 – 5 років, спробувавши, полюбить це блюдо, адже ці котлетки хороші не тільки своїм смаком, але і незвичайним, малиновим кольором.
Складові
- Фарш м’ясний (свинячо-яловичий) – 200 г
- Буряк – 100 г
- Картопля – 1шт.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сіль – щіпка
- Перець білий – за бажанням
- Масло рослинне для смаження
Приготування
- Овочі чистимо, тремо на дрібній тертці або подрібнюємо блендером і змішуємо їх з фаршем, яйцем, сіллю і перцем.
- Формуємо котлети і обсмажуємо їх на олії з обох сторін близько трьох хвилин до рум’яної скоринки, а потім, закривши кришкою, тушкуємо на маленькому вогні ще хвилин 8 – 10. Все готово!
Такі котлети виходять не тільки соковитими і ситними, але і корисними, адже в фарш замість традиційного хлібної м’якушки ми додали овочі.
Готуючи будь-які страви з буряка для дітей, включаємо фантазію, експериментуємо, і результат приємно здивує вас, і ваших близьких!