Звичайно ж, м’ясо – абсолютно самодостатній продукт, який абсолютно не потребує ніяких доповнень і, тим більше, підсилювачах смаку. Однак соус з червоної смородини, оригінальні рецепти якого пропонуються, здатний надати особливі нотки його смакового звучанням і по-справжньому розкрити його. Головне правило при його приготуванні – чітко дотримуватися зазначені пропорції, щоб одержати не кислятину, а ніжне доповнення до основної страви.
Потрібно сказати, що таке остропряний ласощі, як соус зі смородини, прекрасно підійде до будь-якого м’ясної делікатесу, будь-то буженінка або ж мова.
До майстерно приготовленого страві він буде непоганим доповненням, а для тих, які стали результатом невдалого кулінарного експерименту, стане справжнім порятунком.
Так, соус з червоної смородини злегка опріснити смак занадто жирного стейка, а пересушеній грудинке зрадить ніжності і соковитості. Тільки в другому випадку в нього потрібно б додати трохи маслом, щоб вийшов соус зі смородини більш калорійним.
Загалом годиться він практично на всі випадки життя. Тільки в кожному з них доречний буде свій рецепт.
Соус з листям і плодами
Складові
- Гілочки червоної смородини – 0,5 склянки + –
- Цукор пісок білий – 1 ст. л. + –
- Масло вершкове – маленький шматочок + –
- Вода – 0,5 склянки + –
- Цибуля ріпчаста – 1 невелика головка + –
- Чорний перець – 1-2 горошини + –
- Гвоздика – 1-2 суцвіття + –
- М’ята (сушена або свіжозірвані) – 1 гілочка + –
- Листя смородини і вишні – по 2 шт. + –
- Сіль – щіпка + –
Як приготувати соус
Цей рецепт соусу зі смородини буде по-справжньому «звучати» з м’ясом будь-якого роду – хоч з різдвяної індичкою, хоч зі звичайною відбивною. Варіацій на цю тему – безліч, використовувати порційне кількість продуктів. Однак якщо комусь дуже захочеться приготувати цей соус взапас, що ж, немає проблем!
- Перш за все, ягоди і листя моєму і підсушують на рушник. Смородину потрібно ще й обібрати, знявши з гілочок.
- Приділимо увагу цибулі: очистимо його і перетворимо в нарізку дрібними квадратиками.
- Беремо сотейник і топимо в ньому маслечко.
- Тепер додамо воду і цукор, заважаємо.
- Як тільки розчиняться цукрові крупинки, кидаємо ягоди і всі спеції, не забувши про лук і м’яті.
- Тепер тушкуємо все під кришкою. Вогню не шкодуємо.
- Смородина має розм’якшити.
- Залишилося тільки додати листочки вишні та смородини, порізавши їх.
- Визначити, що соус зі смородини до м’яса вже дозрів, можна за станом в ньому лука (той повинен розм’якнути і стати прозорим).
- Залишилося тільки присолити соус, перемішати і скласти в соусницю.
Подавати таку приправу до м’яса можна як в теплому вигляді, так і в охолодженому. Можна прикрасити його листочками запашної свіжої м’яти.
Секрети вдалого соусу з червоної смородини
- Вишневі і смородинові листочки класти необов’язково.
- Можна використовувати ягоди і зелень з морозилки.
- Масло вершкове, при бажанні, безболісно замінюється рослинним – вийде теж непогано. Тільки брати треба те, що без запаху.
- Щоб кислуватий соус зі смородини до м’яса придбав гостроту, додамо в нього трохи чилі (порошку або свіжого перцю). Через брак оного підійде і чорний мелений перець.
- Імбир здатний підсилити пряний смак страви.
Соус «Зимові запаси»
Цей нехитрий рецепт – в нашу комору зимових заготовок. Вихід страви великий – вистачить надовго, так що економити не доведеться.
Складові
- Смородинові ягоди – 2 кг;
- Цукровий пісок – 1 кіло;
- Оцет харчовий (9%) – 200 мл;
- Суцвіття гвоздики – 1-2 чайн. л;
- Коричний порошок – 2 чайн. л;
- Горошини перцю запашного і гіркого – по 1 чайн. л;
- Часник – 1 невелика головка;
- Сіль за смаком.
Приготування соусу на зиму
- Потрібно помити смородину і обірвати її з гілочок.
- Через сито перетираємо свіжі ягоди.
- Одержаний різкість потрібно закип’ятити (макуха піде на компот).
- Тепер його потрібно підсолодити, висипавши в нього весь приготовлений цукор. Він повинен повністю розчинитися.
- Останній етап – додавання спецій, в тому числі оцту.
- Часникову голівку перед цим потрібно почистити і придушити зубочки, озброївшись часничниця.
Тепер залишилося тільки ще раз закип’ятити заготовку і по банкам, не забувши їх перед цим простерилізувати.
Такий соус з червоної смородини, який не залишать без уваги навіть самі витончені гурмани, зберігаємо або в погребі під бляшаними кришками, або тримаємо в холодильнику в основному відділенні.