Соус просто приголомшливий! Якщо ви будете збирати інформацію про нього в інтернеті, то знайдете багато того, що вас може збентежити. А саме – базилік потрібен «особливий», наш не такий, горіхи потрібні «особливі», наші не такі, масло оливкове потрібно … ну, ви зрозуміли. Ах, так, ще ступка потрібна мармурова! І соус у вас вийде такий весь «особливий», що у більшості з нас не знайдеться таких «особливих» страв, з яким можна його з’їсти.
Друзі! Не лякайтеся цих описів, які часто копіюються з одних і тих же джерел майже слово в слово. Скажу так – соус дуже смачний, продукти для нього досить прості і знайдуться майже в будь-якому супермаркеті або на ринку, точні пропорції вам ніхто не дасть, завжди можна все скорегувати відповідно до свого смаку. Якщо у вас є можливість, то вирощуйте базилік для соусу «песто» на своїй дачі, тоді все літо у вас буде можливість готувати його зі свіжого сировини. А так як термічній обробці соус не піддається, то, самі розумієте, користь від такої страви буде максимальною.
Чому я без особливих мук совісті заміняю насіння пінії (італійська сосна, горішки її нагадують кедрові, але крупніше), та тому що смак горіхів втрачається на тлі базиліка і часнику. Якщо в найближчому від вас магазині немає в наявності сиру «парміджано реджано» або «пекорино», візьміть звичайний твердий сир. Постачальники не привозять до вашого міста Лігурійське оливкова олія – візьміть іспанське або грецьке. Спробуйте цей соус, навіть якщо окремо ви не дуже любите його інгредієнти. Кулінарне мистецтво – в поєднанні інгредієнтів. Ах, так, мармурова ступка … Ну, ви розумієте, якщо соус можна приготувати за 10 секунд, то я не буду нею користуватися, навіть якщо і придбаю, а наявна у мене в наявності мідна не підійде.
Так що, дістаємо блендер і за лічені хвилини готуємо шедевр!
необхідно:
- Базилік – 40-50 г (хоча готують і з фіолетового, але я віддаю перевагу традиційний для песто зелений базилік)
- Сир (ідеально – пармезан) – 50-70 г
- Оливкова олія – 100-130 мл
- Горіхи (ідеально – кедрові) – 30-40 г (у мене волоські)
- Часник – 2-4 зубки
- Сіль за смаком
приготування:
З базиліка обриваємо листочки. Я спеціально посадила на дачі грядку зеленого базиліка.
Якщо стебла дуже ніжні, то їх теж можна використовувати, але у мене вже жорсткі, тому я їх викинула.
Складаємо в чашу блендера базилік, тертий сир, оливкова олія, часник і горіхи.
Розмелюємо до пастоподібної консистенції.
Якщо вийшов густий, додаємо ще масло, якщо рідко – тертий сир.
Пробуємо на сіль і часник, додаємо до смаку.
Вживати цей соус можна з макаронами (пастою), в бутербродах, з м’ясом і рибою … або просто ложкою з’їсти)) Обережніше, соус калорійний, але такий смачний, що ложку-другу можна!
Соус змінює колір від зберігання, тому найкраще готувати його потроху, але в холодильнику простоїть пару днів, залишаючись смачним.
Кажуть, що можна заморожувати про запас, але я не пробувала.
Смачного!