Класична збірна солянка з ковбасою, картоплею, огірками та маслинами – це м’ясний суп, який має солоно-кисло-гострий смак. До її складу входять, як правило, солоні або гострі огірки, лимон, маслини тощо. д. Рецептами класичних варіантів приготування солянки різних видів ми й поділимося нижче.
Класична солянка з картоплею, ковбасою, огірками
Різноманітність смакових нот солянки містить у собі пряно-солоний смак маринованих огірків, солодкість осіннього гарбуза, гостроту аджики і легкі димні відтінки копченої ковбаси та грудинки.
Інгредієнти
- Картопля 2 шт.
- Яловичина 280 гр.
- Варено-копчена ковбаса 120 гр.
- Грудинка підкопчена 80 гр.
- Аджика 4 ст.л.
- Сосиски 1 шт.
- Гарбуз 100 гр.
- Огірки мариновані 3 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Томатна паста 3 ст.л.
- Маслини 90 гр.
- Томати в соку 1 шт.
- Соус соєвий 2 ст.л.
- Каперси 1 ст.л.
- Олія рослинна 6 ст.л.
- Вода 2 л.
Приготування
-
Як приготувати солянку з картоплею, ковбасою, огірком і маслинами за класичним рецептом? Очищену і вимиту картоплю нарізати тонкою соломкою і відварити в злегка підсоленій воді до м’якості.
-
Шматки яловичини полити аджикою і залишити маринуватися на 2-3 години, можна на ніч.
-
Перед приготуванням яловичину нарізати тонкими смужками.
-
Цибулину очистити та нарізати півкільцями. У важку каструлю налити рослинної олії, нагріти її та пасерувати цибулю. Очищений гарбуз нарізати тонкою соломкою.
-
Гарбуз відправити до цибулі в каструлю, смажити до м’якості цибулі. Покласти до овочів томатну пасту, розмішати і смажити ще 5 хв.
-
Грудинку нарізати брусочками і додати до овочів.
-
Огірки порізати навпіл, а потім нарізати тонкими часточками. Додати все до основної маси і смажити на інтенсивному вогні близько 3 хв., потім вогонь знизити і готувати ще 5 хв.
-
В окремій пательні обсмажити шматочки маринованої яловичини: у розігрітій олії обсмажити м’ясо на сильному вогні близько 5 хв., потім зняти з вогню.
-
Ковбасу нарізати брусочками.
-
У каструлю до основних продуктів додати маслини без кісточок (можна порізати навпіл), ковбасу і сосиску, нарізану смужками, картоплю і томати, нарізані тонкими кільцями.
-
Додати в масу обсмажене м’ясо та соєвий соус, перемішати й обсмажити близько 2 хв.
-
Влити в каструлю окріп, дати покипіти кілька хвилин, додати сіль і прянощі. У самому кінці покласти каперси.
-
Зняти з вогню і дати солянці настоятися, розлити по тарілках.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування солянки з маслинами та лимонами
Поєднання в супі маслин, кислого смаку лимона та м’ясних продуктів доволі традиційне поєднання для солянки. Принадність цього супу в тому, що м’ясні вироби можна брати будь-які, найліпше комбінувати кілька видів ковбаси, кожний з яких містить різні прянощі та має свій смак.
Час готування: 55 хв.
Порцій: 5.
Інгредієнти:
- Картопля – 2 шт.;
- Ковбаса копчена – 220 г;
- Яловичина – 650 г;
- Ковбаса варена – 180 г;
- Ковбаски мисливські – 190 г;
- Бекон – 210 г;
- Лимон – 1 шт.;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- Огірки солоні – 4 шт.;
- Маслини без кісточки – 120 г;
- Паста томатна – 3 ст. л.;
- Морква – 1 шт.;
- Олія рослинна – 6 ст. л.;
- Приправи – на свій смак;
- Кріп – 5 г.
Процес приготування:
1. Очищену картоплю промити, нарізати брусочками і відварити до готовності, злити воду.
2. Розморожену яловичину промити в холодній воді, поставити в каструлі на середній вогонь, заливши водою. Бульйон не зливати. Відварити до готовності, весь час знімаючи піну. Ковбаски, варену і копчену ковбасу, бекон нарізати невеликими шматочками: кільцями, соломкою або кубиками. Обсмажити м’ясні продукти в сковороді з рослинною олією до готовності.
3. Окремо на іншій сковороді посмажити шматочки ріпчастої цибулі, очищену терту моркву, нарізані кубиками солоні огірки. Додати томатну пасту, улюблені прянощі, перемішати.
4. Додати в пательню до овочів м’ясні продукти, перемішати і тушкувати все разом ще 15 хв.
5. Лимон промити з милом і обдати окропом, витерти. Порізати кільцями, видалити кісточки.
6. У бульйон до яловичини додати картоплю, засмажку з овочів і ковбасних виробів. Покласти в суп часточки лимона і злити туди ж залишки лимонного соку з дошки. Покласти в каструлю маслини, розсіл з-під яких також додати в солянку. Спробувати на смак, досолити або додати спеції, якщо є потреба. Свіжий кріп промити, нашаткувати і додати в суп при подачі. Також подачу рекомендується супроводити ложкою жирної сметани.
Смачного!
Дуже смачна солянка з додаванням капусти
Найчастіше солянка готується із залишків продуктів, які не доїли, наприклад, у свята. Суп-солянку з додаванням капусти добре готувати в мультиварці, в якій всі продукти рівномірно прогріваються під час приготування, а м’ясні компоненти добре розварюються.
Час готування: 1 година.
Порцій: 5.
Інгредієнти:
- Ковбаса варена – 160 г;
- Картопля – 3 шт.;
- Ковбаса копчена – 160 г;
- Цибуля ріпчаста – 120 г;
- Вода – 1,3 л;
- Морква – 100 г;
- Капуста білокачанна – 160 г;
- Томати – 160 г;
- Огірки мариновані – 170 г;
- Олія соняшникова – 30 мл;
- Паприка сушена – 5 г;
- Розсіл огірковий – 70 мл;
- Перець червоний – за своїм смаком;
- Оцет 9 % – 1-2 ч. л. л.;
- Маслини, зелень, сметана – для подачі.
Процес приготування:
1. Очищену картоплю нарізати кубиками.
2. Ковбасу двох видів нарізати кубиками середнього розміру. Встановити мультиварку в режим смаження, налити в чашу олію. Обсмажити ковбасу в розігрітій соняшниковій олії.
3. Очищену цибулю нашаткувати дрібними кубиками, додати до ковбаси, перемішати.
4. Обсмажувати близько 2 хв., потім додати нарізану дрібною соломкою моркву, перемішати.
5. Обсмажувати приблизно 5 хв., додати нарізані дрібними брусочками огірки.
6. Через 2 хв. додати нарізані скибочками томати.
7. Обсмажувати пару хвилин, поки помідори не розваряться до стану пюре. Додати сухий червоний перець і порошок паприки.
8. Через 1 хв. додати гарячу воду, картоплю, все розмішати.
9. Коли вода закипить, покласти дрібно нарубану капусту, влити розсіл з-під огірків.
10. Закрити мультиварку кришкою, встановити режим “Суп” або “Варка” на 35 хв. Наприкінці додати оцет і розмішати.
11. Розлити гарячу солянку по тарілках, покласти в кожну тарілку по кілька цілих маслин, 1 ст. ложку, 1 ст. л. сметани і посипати дрібно нарізаною зеленню.
Смачного!
Ароматна та ситна солянка з картоплею та копченою ковбасою
Кажуть, що солянка – це чоловічий суп. Частково це так, адже приготувати її – справа нехитра, впорається будь-який холостяк. Солянка з картоплею та копченою ковбасою виходить наваристою, з насиченим апетитним смаком. Багато часу приготування не забере, що важливо для зайнятих людей.
Час готування: 45 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Картопля – 5 шт.;
- Ковбаса копчена – 220 г;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- Ковбаса варена – 180 г;
- Огірки солоні – 2 шт.;
- Томати – 2 шт.;
- Оливки без кісточки – 12 шт.;
- Лимон – 0,5 шт.;
- Сіль, перець горошком, перець мелений, інші спеції – на свій смак;
- Вода – 3 л;
- Зелень – 18 г;
- Олія соняшникова – 25 мл.
Процес приготування:
1. Очищену картоплю нарізати кубиками. Влити в глибоку каструлю воду, довести до кипіння і опустити туди кубики картоплі.
2. Томати вимити і нарізати шматочками середнього розміру. Очищену цибулину нарізати дрібним кубиком.
3. У сковороду влити рослинну олію, розжарити. Знизити вогонь і обсмажити цибулю до легкого золотистого кольору, потім додати томати і протушкувати ще 5 хв.
4. Копчену та варену ковбасу нарізати тонкими брусочками. Солоні огірки нарізати кубиками.
5. Додати в сковорідку з овочевою засмажкою ковбасу та огірки, перемішати. Обсмажувати ще 7-10 хв. Додати овочі з ковбасою в суп, варити до готовності. За 10 хв. до закінчення варіння супу додати оливки, приправи та сіль, поперчити страву. Зелень промити, дрібно нарізати і додати в солянку.
6. Готовий суп подавати в супниці, додавши для краси кілька скибочок лимона.
Смачного!
М’ясна солянка з яловичиною, ковбасою, картоплею
Солянка – суп дуже жирний і наваристий через велику кількість у ньому м’яса. Ковбасу обов’язково взяти не менше двох видів, а яловичину варити з кісткою і довше. Щоб надати першій страві пікантності, обов’язково додайте під час варіння півсклянки огіркового розсолу.
Час готування: 3 години.
Порцій: 10.
Інгредієнти:
- Яловичина на кістці – 550 г;
- Ковбаса копчена – 200 г;
- Картопля – 3 шт.;
- Ковбаса варена (або шинка) – 180 г;
- Реберця підкопчені – 300 г;
- Маслини без кісточки – 120 г;
- Огірки мариновані – 3 шт.;
- Цибуля червона – 1 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Паста томатна – 2 ст. л.;
- Лимон – 1 шт.;
- Приправи, зелень – на свій смак;
- Вода – 3 л;
- Розсіл з-під огірків – 100 мл.
Процес приготування:
1. Яловичину варити в підсоленій воді близько 2 годин, потім дістати з води, остудити, зняти з кістки і нарізати брусочками. Картоплю почистити, вимити і нарізати кубиками, як для звичайного супу. Додати картоплю до м’ясного бульйону, варити на середньому вогні, знімаючи піну.
2. Ковбасу і шинку нарізати соломкою.
3. Ребра порізати на шматки, розрізаючи між кістками.
4. Усі овочі промити і почистити. Цибулю порізати на 4 частини, а далі тонкими чверть-кільцями, моркву натерти крупно на тертці. У сковороді нагріти трохи рослинної олії і пасерувати в ній подрібнені овочі, до м’якості і легкої рум’яності.
5. Огірки порізати навпіл, злити воду. Нарізати половинки огірків кубиками, покласти до смаженої моркви та цибулі. Через 4 хв. додати томатну пасту, перемішати і тушкувати все разом ще 6-7 хв. У м’ясний бульйон додати підкопчені реберця, овочеву засмажку, прянощі. Варити протягом півгодини. Після цього покласти в солянку шинку з ковбасою, додати розсіл, перемішати. Накрити каструлю кришкою, залишити трохи покипіти на мінімальному вогні і вимкнути.
6. Перед подачею до столу додати в суп оливки або маслини без кісточок, покласти часточки лимона, присипати свіжою посіченою зеленню, і додати трохи сметани.
Смачного!
Простий і смачний рецепт солянки з куркою, ковбасою, картоплею
Ніжне біле куряче м’ясо виграшно вирізняється за смаком у складі солянки, дозволяючи урізноманітнити текстуру супу. Можна купити стегенця і зняти з них м’ясо, а можна придбати вже готовий набір філе курячого стегна.
Час готування: 1 година 50 хв.
Порцій: 7.
Інгредієнти:
- Курячі стегна без кісток – 600 г;
- Картопля – 2 шт.;
- Ковбаса копчена – 120 г;
- Яловиче м’ясо на кістці – 1,5 кг;
- Сосиски – 6 шт.;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Селера – 3 стебла;
- Огірок солоний – 4 шт.;
- Розсіл огірковий – 100 мл;
- Олія топлена – 1 ст. л.;
- Паста томатна – 1 ст. л.;
- Лимон, зелень, оливки – для подачі;
- Сіль, перець чорний свіжомелений – за своїм смаком.
Процес приготування:
1. Картоплю почистити та промити, нарізати стандартними кубиками.
2. У глибоку каструлю налити воду, покласти яловичину. Довести бульйон до кипіння, посолити, зняти піну. Покласти нарізану на великі частини цибулину, моркву і стебла селери. Варити, не допускаючи сильного кипіння, близько півтори години. Додати курячі стегна, варити ще чверть години. Бульйон процідити, зняти яловичину з кістки, нарізати невеликими шматочками. Ковбасу нарізати кубиками, сосиски нарізати тонкими кільцями. Курку нарізати кубиками, знявши шкірку.
3. Цибулину, що залишилася, наріжте дрібними кубиками.
4. У сковороді розігріти олію, обсмажити цибулю і копчену ковбасу близько 10 хв., перемішуючи. Додати туди ж шматочки яловичини, курячі стегенця. Смажити ще 5 хв. Бульйон довести до кипіння, перекласти туди масу зі сковороди, додати картоплю. Варити на слабкому вогні 10 хв.
5. У сковороді розтопити масло, обсмажити в ньому сосиски. Додати до сосисок дрібно нарізані огірки, влити розсіл і покласти томатну пасту. Довести до кипіння і покласти в бульйон. Посолити, поперчити, готувати під кришкою близько 5 хв.
6. Подавати суп гарячим, додавши попередньо нарізані кільцями оливки, присмачивши все часточками лимона, посіченою вимитою зеленню і ложкою сметани.
Смачного!
Як зварити смачну солянку в мультиварці
Легко приготувати солянку з ковбасою і картоплею допоможе мультиварка. Суп у ній виходить чудовим: густий, з яскравим відмітним ароматом і насиченим глибоким кольором.
Час готування: 1 година.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Картопля – 2 шт.;
- Ковбаса копчена – 400 г;
- Ребра підкопчені – 320 г;
- Сосиски копчені – 280 г;
- Морква – 1 шт.;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- Паста томатна – 3 ст. л.;
- Розсіл від огірків – 110 мл;
- Огірки солоні – 4 шт.;
- Часник – 5 часточок;
- Маслини без кісточки – 90 г;
- Лист лавровий – 2 шт.;
- Перець чорний горошком – 5 горошин;
- Лимон – 1 шт.;
- Окріп – 2 л;
- Зелень свіжа – за своїм смаком.
Процес приготування:
1. Очищену та вимиту картоплю нарізати кубиками.
2. Цибулю з морквою промити й очистити. Цибулину нарізати великими шматками або півкільцями, моркву крупно натерти на тертці. Часник очистити і дрібно порубати.
3. Огірки розрізати, злити сік і нарізати дрібними кубиками.
4. Копчені сосиски і ковбасу нарізати кубиками невеликого розміру, реберця порізати на частини, проходячи ножем між кістками.
5. У мультиварці встановити програму смаження і пасерувати цибулю, часник і моркву в рослинній олії, додавши томатну пасту.
6. Після того як овочі зарум’яняться і розм’якнуть, додати кубики солоних огірків і розсіл, перемішати.
7. Після закінчення 5 хв. додати в чашу мультиварки копчені вироби і влити 2 л окропу. Додати горошини чорного перцю, покласти лавровий лист. Додати кубики картоплі та перемішати. Вимкнути режим смаження.
8. Встановити в мультиварці програму варіння або режим “Суп”, якщо такий є. Закрити пристрій кришкою і варити солянку 30-35 хв.
9. Під час варіння супу нарізати кільцями маслини, нашаткувати вимиту й обсушену зелень, нарізати добре вимитий лимон тонкими кільцями, виколупуючи насіння.
10. Коли мультиварка призупинить роботу, додати решту продуктів. Закрити кришкою, залишити суп доходити у вимкненій мультиварці протягом 15 хв.
11. Подавати солянку до столу в гарячому вигляді з ложкою жирної сметани.
Смачного!
Простий рецепт солянки з ковбасою та картоплею без огірків
Солянка виходить смачною і без солоних чи маринованих огірків: солі та кислоти вистачає від маслин і лимона. Бульйон зваримо на індичці, він вийде без зайвого жиру, адже згодом із додаванням ковбаси страва і так стане дуже ситною.
Час готування: 1 година 45 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Індичка в суповому наборі – 600 г;
- Реберця копчені – 300 г;
- Шинка – 200 г;
- Ковбаса копчена – 230 г;
- Картопля – 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- Паста томатна – 2 ст. л. л.;
- Маслини – 60 г;
- Лимон – кілька часточок;
- Приправи – за своїм смаком;
- Олія рослинна – для обсмажування;
- Сметана, зелень – для подачі.
Процес приготування:
1. Картоплю очистити від шкірки, сполоснути і нарізати кубиками середнього розміру.
2. Індичку вимити в холодній воді, залити чистою водою і поставити варити у великій каструлі, злегка підсоливши. Після закипання прибрати вогонь до середнього і варити, не допускаючи сильного кипіння, 1 годину. Не забувати знімати піну. М’ясо вийняти з бульйону, остудити, зняти з кістки та порізати на невеликі шматочки.
3. Шинку нарізати невеликими шматочками.
4. Усю ковбасу нарізати тонкими брусочками. З реберець зняти все м’ясо і нарізати невеликими шматочками.
5. Цибулю очистити від лушпиння, нашаткувати невеликими кубиками і пасерувати в киплячій рослинній олії, перемішуючи. Зменшити вогонь, додати томатну пасту й обсмажувати ще 5 хв. Додати в сковороду м’ясні вироби та шматочки індички, обсмажити до золотистості.
6. Бульйон довести до кипіння, додати туди засмажку зі сковорідки та картоплю. Варити близько 20 хв. Подавати солянку гарячою, додаючи в тарілку маслини, скибочки лимона, сметану та зелень.
Смачного!