Сочевиця при цукровому діабеті

Сочевиця при діабеті
Одне із захворювань «вбивць цивілізації», яке приносить масу незручностей і важких ускладнень в долю сучасників і вимагає особливого способу життя. Сьогодні ми поговоримо про вживанні сочевиці при цукровому діабеті – дуже цікавого продукту з сімейства бобових. Незаслужено забута в російській кухні, ця рослина може збагатити і урізноманітнити раціон, якщо немає протипоказань до його вживання.

Діабет призводить до хронічного підвищення рівня цукру в крові через відносну або абсолютну брак гормону інсуліну. Це погіршує функції всіх видів обміну речовин. На жаль, але діабет сильно підвищує ризик для ряду важких ускладнень, серед яких найчастіші – це ураження судин, в першу чергу стоп, очей і нирок.

Всього цього діабетик може уникнути. Або істотно віддалити наступ, якщо буде дотримуватися рекомендацій лікарів і строго дотримуватися певного спосіб життя.

Харчування в долі діабетика виходить на перший план, стаючи багатогранної історією, де життєво важливо все! Калорії, глікемічний індекс продуктів, хлібні одиниці, склад і корисність нутрієнтів, режим прийомів їжі і пиття, співвіднесення їх з руховою активністю.

Там, де звичайна людина має свободу спиратися лише на своє бажання врахувати будь-яку особливість раціону, діабетик повинен враховувати всі складові – щодня і довічно.

Однак якщо подружитися з хворобою, прийнявши контроль над нею як свою індивідуальну особливість, це не буде сприйматися важким обмеженням.

Звичайно, діабет 2-го типу (інсулінозалежний) – найбільш сприятливий за прогнозом і по залежності від зусиль людини. При нормалізації маси тіла і гармонізації обміну речовин режимними заходами людина може довго не відчувати себе хворим.

Але і діабет 1-го типу (інсулінозалежний) істотно залежить від способу життя хворого. Тому діабетикам так важливо поповнювати свої знання про продукти харчування, що включаються в дієту.

Корисні нутрієнти і калорійність

Визначимо приємну точку відліку: при діабеті можна їсти сочевицю.

Однак діабетикам відразу слід запам’ятати важливий факт про її чималому калорійності. Залежно від сорту в чечевиці міститься від 280 до 310 ккал на 100 гр.

Унікальною властивістю сочевиці є її нездатність накопичувати нітрати і радіонуклєїди. Навіть при вирощуванні в екологічно брудних районах, вона залишається чистою!

Вживаючи сочевицю при діабеті, разом з рідкісною чистотою людина отримує безліч корисних нутрієнтів.

Корисні нутрієнти і калорійність сочевиці

Сочевиця – лідер серед бобових за змістом рослинного білка.

Жирів в ній дуже мало, зате присутня розчинна клітковина, здатна прискорювати відчуття насичення за рахунок багаторазового розбухання від води. Вона ж абсорбує на себе холестерин в процесі травлення, ніж страхує організм від його надмірного накопичення.

Сочевиця містить вітаміни-антиоксиданти А, Е і бета-каротин, а також вітаміни В1, В2 і РР і багато макро і мікроелементів (калій, кальцій, фосфор сірка, магній, залізо, цинк, марганець).

Але є у королеви бобових і унікальні свойства.Она містить ізофлавони, які здатні пригнічувати рак грудей. Чудово те, що вони зберігаються і після кулінарної обробки!

Сочевиця лідирує серед рослин за змістом фолієвої кислоти, а це вкрай сприятливий нутрієнт для діабетиків. Ще в 2006 році австралійські вчені опублікували дані великого дослідження (124 дитини-діабетика), згідно з яким отримано потужний поштовх в дієтичних вишукуваннях для діабетиків усього світу.

Сочевиця при цукровому діабеті

Медики вважають, що у дітей з цукровим діабетом 1-го типу фолієва кислота і вітамін B6 в високих дозах нормалізують функцію ендотелію (внутрішня оболонка судин) вже через 2 години після початку лікування. Таке недороге і безпечне лікування може вплинути на пізні судинні ускладнення діабету.

І, безумовно, чудова якість сочевиці при діабеті 1-го і 2-го типів – це високий вміст триптофану, в процесі розпаду якого утворюється до чотирьох основних нейротрансмітерів, відомих сучасній науці (в тому числі гормон умиротворення серотонін і гормон сну мелатонін).

Багато функцій підтримки внутрішньої рівноваги організму замикається на нормальну концентрацію триптофану. Однак заповнювати дефіцит триптофану окремо від інших амінокислот – не вихід.

Тільки вживання продуктів з багатим амінокислотним складом – розумна міра обережності від збідніння «складу» незамінних амінокислот. Сочевиця і зелені боби – ідеальне джерело амінокислот в пропорційних кількостях, на відміну від довго зберігаються м’яса.

Не вдаючись в біохімічні подробиці, хочемо ще раз нагадати не тільки для діабетиків. Достатній питний режим, регулярне фізичне навантаження і правильне харчування – прямий шлях до підтримки нормального рівня триптофану, найважливішою з усіх незамінних амінокислот з позиції ключових регуляторних функцій мозку.

Сорти їх особливості

Якщо всі сорти сочевиці викласти поруч на прилавку, ми побачимо радісне різнокольорове достаток. Червона, жовта, зелена, коричнева і навіть чорна!

Крім відмінностей в кольорі і калорійності, для нас важливі відмінності в часі приготування кожного сорту сочевиці. Це дозволить нам вибрати найбільш корисні при цукровому діабеті страви з кожного сорту.

Червона і жовта чечевиця не мають оболонки. Вони відмінно підходять для приготування супів і пюре, тому що дуже швидко вариться (20-30 хвилин).

Сорти сочевиці для діабетиків

Зелена сочевиця виходить при зборі не зовсім дозрів врожаю. Вона добре тримає форму і вариться довше червоної – до 40 хвилин. Ідеальний вибір для приготування салатів і рагу з м’ясом.

Коричнева сочевиця вариться швидше за всіх сортів (20-25 хвилин) і відрізняється приємним горіховим ароматом. Вдало використовувати її в запіканках, супах і овочевих сате.

Протипоказання

Протипоказання до вживання для сочевиці Не є довгого переліку, адже вона набагато м’якше своїх побратимів по сімейству – квасолі і гороху. Однак остерігайтеся страв з неї, якщо крім діабету у вас є:

  • Гострі запальні захворювання кишечника, особливо з діареєю
  • Сечокам’яна хвороба, в т.ч. «Німі» камені і пісок за даними УЗД
  • подагричний артрит
  • Індивідуальна непереносимість. Завжди пробуйте потроху, залишаючи 1 день на оцінку ефекту від чечевичного страви.

І пам’ятайте, що надмірне вживання сочевиці може призводити до підвищеного газоутворення в кишечнику, нехай і в меншій мірі, ніж квасоля і горох.

chechevica-pri-saxarnom-diabete2

Кілька простих страв з сочевиці

Чечевичное пюре по-грецьки

  • Варимо червону і жовту сочевицю до стану м’якої розсипчастості.
  • Перекручуємо її в блендері в однорідну масу.
  • Додаємо сіль, потертий часник, дрібно посічену зелень, яку любимо, сік лимона і рослинне масло. Подаємо до столу без очікування.

Густа юшка з сочевиці і куркою

  • Закладаємо сочевицю в холодну воду в пропорції 1: 2 і ставимо варити у великій каструлі.
  • На сковороді розігріваємо трохи рослинного масла і додаємо рубані дрібним кубиком куряче філе, селера, морква, цибуля. За необхідності доливаємо воду, пассеровка – більше гасіння.
  • По готовності м’яса додаємо пару чайних ложок томатної пасту. З’єднуємо розм’якшені овочі і м’ясо з сочевицею. За часом це трапляється якраз до моменту її готовності – в середньому 25-30 мнуть для найпопулярніших сортів – червона і коричнева.
  • Солимо, перчимо, додаємо дрібно посічену петрушку. Даємо юшки настоятися 15 хвилин.

Густа юшка з сочевиці для хворих на цукровий діабет

Салат з сочевиці з помідорами і цибулею

  • Коричневу сочевицю засипаємо в холодну воду в пропорції 1: 2 ставимо варити на середньому вогні приблизно на 25 хвилин.
  • Ріжемо помідори часточками, а цибулю – півкільцями або пір’ям.
  • Тиснемо пару зубчиків часнику в посуд, куди додаємо цибулю, дрібку солі, чорного меленого перцю і пару столових ложок яблучного оцту. Ми залишаємо овочі маринуватися на півгодини.
  • Зварену сочевицю повністю охолоджуємо і з’єднуємо з помідорами, замаринованим цибулею і часником. Додавши рослинне масло, акуратно перемішуємо.

chechevica-pri-saxarnom-diabete5

Сочевиця сира як добавка до салатів і супів

З натуропатических рецептів цікавим стане використання сирої зеленої сочевиці, розмоченого у воді не менше, ніж за 3 години до приготування. Чи можна таку сочевицю при діабеті? Так, в невеликих кількостях – як компонент салату або холодного супу, що надає страві хрустку поживність.

Сочевиця при цукровому діабеті може бути включена в меню до 2 разів на тиждень. Перевагу слід віддавати простими рецептами, куди фантазія кулінарів не включила надлишок компонентів і додаткових вуглеводів. Не забуваючи про підрахунок хлібних одиниць, кожен діабетик може знайти для себе улюблені страви з сочевиці, щоб її благотворні можливості послужили зміцненню лікувального ефекту від медикаментів і інших режимних моментів.