Шкода, що у нас активно рекламуються фармацевтичні препарати, а треба б просувати принципи здорового і повноцінного харчування. Одним з найбільш вражаючих за своїми корисними властивостями продуктів є сочевиця, всі види якої мають багатий хімічний склад і харчову цінність. Це рослинний продукт за своїми поживними і цілющими характеристиками не має аналогів ні в світі флори, ні в світі продуктів харчування.
Страви з чечевиці бобів можна зустріти у всіх національних кухнях Європи, Азії та Америки, що тільки підтверджує той факт, що рослина Сочевиця звичайна – зернобобовая культура багатовікового культивування. Її обробляли задовго до написання Старого Завіту, її сліди були виявлені в доісторичних поселеннях в Європі, знайдені в єгипетських пірамідах.
Головна винятковість сочевиці – це абсолютна її екологічна чистота, в якій би частині нашої планети цю культуру некультивувався.
Сочевичним боби не акумулюють в своїх волокнах ніяких небезпечних для людини речовин, таких як радіоактивні нукліди, пестициди, нітрати та ін. Додайте до цієї унікальної межах вражаючий хімічний склад, корисність цієї бобової культури, їм обумовлену, її універсальні гастрономічні якості, і ви отримаєте феноменальний продукт здорового харчування!
Насіння Сочевиці звичайної за формою схожі на круглі опуклі лінзи. Як сочевиця виглядає, відбивається в її латинській назві – lens (лінзи), тобто це плоскі (сплюснуті) боби діаметром до 5-7 мм, схожі на оптичні лінзи.
Сочевиця звичайна підрозділяється на безліч сортів, хоча активно культивуються тільки кілька харчових видів – з особливими гастрономічними якостями, на яких ми зупинимося трохи пізніше. А поки перерахуємо всі види сочевиці, кожен з яких має свої корисні властивості – через деяких відмінностей містяться в них нутрієнтів.
види сочевиці
Чорна сочевиця
Чорна сочевиця «білуга» – найдорожчий вид цієї бобової культури.
Пігмент, що забарвлює крупу в чорний колір, наділений високими антиоксидантними атрибутами. Тому білугу варто віддати перевагу в меню для уповільнення старіння, запобігання серцево-судинних і злоякісних захворювань.
Червона сочевиця
Червона сочевиця – сочевичний вид з високим вміщенням сполук заліза і калію. Її ще називають «єгипетської».
Користь червоної сочевиці для лікування анемії і недокрів’я – очевидна. Її цілющі сили, при систематичному вживанні зерен в їжу, також покращують пам’ять і підвищують концентрацію уваги, тобто допомагають нормалізації роботи нервової системи.
Зелена сочевиця
Зелена або французька сочевиця – вважається самим лікуючим видом, оскільки вона – не що інше, як недостиглі боби.
Її цілющість – у відчутному для здоров’я кишечника кількості рослинної клітковини, тому цей вид показаний людям з розладами травлення, особливо при порушенні роботи кишечника. Також зелений вигляд насичений такою амінокислотою як триптофан, який, потрапляючи в організм людини, синтезує серотонін. А серотонін, як відомо, чудово знімає депресивні стани і зцілює зневіру.
жовта сочевиця
Жовта сочевиця – це шліфовані зерна зеленої різновиди продукту. Тобто це зелені сочевичним зерна без оболонки! Чи корисна така різновид? Звичайно, її користь так само висока, як і у зелених зерен.
коричнева сочевиця
Коричнева сочевиця – найпопулярніший в кулінарії вид. Це дозрілі боби, на відміну від зелених ще. Універсальний бобове продукт, який увібрав в себе кращі якості своїх побратимів.
Корисні властивості сочевиці
Сочевичним насіння вже не одне тисячоліття служать людині постачальником хоч і рослинного, але якісного білка. У порівнянні з іншими представниками сімейства бобових, сочевичним види сімейства містять в своєму складі до 1/3 білкових з’єднань – амінокислот. Тому споконвіку коржі і хліб з сочевиці замінювали народу м’ясо і рибу.
Крім білків, сочевичним культури містять вуглеводи, жири, харчові волокна (клітковину), мінеральні солі і вітаміни в досить збалансованій кількості, щоб зайняти гідне місце в раціоні людей, що стежать за своїм харчуванням і здоров’ям.
Для наочності, ми склали для вас табличку, в яку внесли основні хімічні елементи, що впливають на корисні властивості продукту, і калорійність різних видів сочевиці.
На 100 гпродукту вид сочевиці Червона Зелена, жовта і коричнева Чорна суха відварна суха відварна суха Клітковина, г 4,9 1,9 8,9 3,8 9,0 Білки, г 23,8 7,6 24,3 8,8 до 35 Вуглеводи, г 56,3 17,5 48,8 16,9 53,1 Жири, г 1,3 0,4 1,9 0,7 2,0 Триптофан, мг 192 60 198 72 Немає даних Макроелементи та мікроелементи Залізо, мг 7,6 2,4 11,8 3,5 відсутня Калій, мг 710 220 940 310 Немає даних Фосфор, мг 320 100 350 130 Немає даних Кальцій, мг 51 16 71 22 Немає даних Фосфор, мг – – 390 – – Бор, мкг – – 610 – – Марганець, мг – – 1,2 – – Цинк, мг – – 2,4 – – Нікель, мкг – – 161 – – Фтор, мкг – – 25 – – вітаміни Бета-каротин, мкг 60 20 Немає даних Немає даних Немає даних Тіамін (B1), мг 0,50 0,11 0,41 0,14 – Рибофлавін (B2), мг 0,20 0,04 0,27 0,08 – Ніацин (В3 або PP), мг 2,0 0,4 2,2 0,6 – Піридоксин (B6), мг 0,60 0,11 0,93 0,28 – Фолієва кислота (В9), мкг 100 – 112 – – Енергетична цінність Калорійність, ккал 318 100 297 105 324 Глікемічний індекс – 29 29 30
Проаналізувавши табличку, з упевненістю можна сказати, що наш бобове продукт містить найнеобхідніші організму нутрієнти, причому вони знаходяться в біоактивної формі, що дозволяє їм повністю засвоюватися.
Залізо
Високий вміст заліза у всіх видах чечевиці насіння робить їх справжніми ліками при низькому гемоглобіні. Спільно з іншими макроелементами, особливо з калієм, залізо стимулює кровотворення і покращує роботу всієї серцево-судинної системи, ніж та корисна сочевиця надзвичайно!
вітаміни
Вітаміни групи В сприяють ефективній роботі центральної нервової системи, поліпшенню пам’яті і мозкового кровообігу, підвищують працездатність.
У тандемі з амінокислотою триптофан, якого багато в сочевичної крупі, можна впоратися з депресією і почуттям незрозумілої тривоги – адже триптофан стимулює вироблення серотоніну. Недарма популярне на Сході блюдо складається з сочевиці і рису, який теж є постачальником триптофану для організму.
фітоестрогени
Сочевичним боби також багаті изофлавонами – рослинними речовинами, що відносяться до групи фітоестрогенів, які за структурою подібні до естрогенів. І хоча вони менш активні, ніж гормон, що виробляється жіночої гормональною системою, вживання страв з сочевицею ефективно при тяжкому перебігу клімактеричного синдрому у жінок, що супроводжується гарячими приливами, надмірним потіння і остеопорозом.
Також включення чечевиці страв запобігає появі і розвиток злоякісних новоутворень в жіночих грудей. Так що, користь сочевиці для жінок очевидна!
Також ізофлавони покращують метаболізм і мають виражені антиканцерогенними властивостями, вони помітно омолоджують шкіру і оздоровлюють серцево-судинну систему організму. Дивно й те, що фітоестрогени зберігають свій творчий хист при термічній обробці, і варена або консервована сочевиця так само корисна, як і суха. Взагалі, в варених чечевиці бобах зберігається велика частина входять до її хімічний склад речовин.
Регулярне вживання чечевиці супів, каш і салатів сприяє нормалізації показника цукру в крові у людей, які страждають на цукровий діабет. Ніжне пюре з насіння сочевиці корисно при багатьох розладах травлення і таких хворобах, як виразки (і шлунка, і дванадцятипалої кишки) і колітах.
Шкода і протипоказання сочевиці
Шкода будь-яких бобових полягає в утворенні газів в кишечнику і дискомфорту в шлунку. Але це явище можна нівелювати, дотримуючись принципів сумісності продуктів.
До речі, часто виникає питання: сочевиця – білок або вуглевод? Це залежить саме від її сумісності з іншими продуктами. Традиційно в сочевичним страви додають горіхи, споживаючи цей тандем в якості білкової їжі. І не важливо, скільки білка в чечевиці, а з чим його комбінувати!
Якщо не їсти сочевичним каші або юшки з хлібом або злаковими крупами, а тільки з зеленими овочами, то ніяких газів утворюватися не буде або їх буде мінімально.
Протипоказання справедливі при системних хворобах суглобів (тобто при їх великих ураженнях), сечокам’яної хвороби або дискінезії сечовивідних шляхів, захворюваннях сечостатевої системи. Ви також завдасте собі шкоди, якщо будете зловживати сочевичну стравами при захворюваннях нирок, оскільки входять до сочевичним насіння пуринові сполуки сприяють утворенню в них каміння.
Користь і шкода сочевиці – поняття відносні. Користь продукт приносить при регулярному вживанні, а шкода – при зловживанні. З цим важко посперечатися, чи не так?
калорійність сочевиці
Скільки калорій в чечевиці, ви можете подивитися в таблиці вище. Продукт майже не містить жирів, а вуглеводи тільки дарують приємне відчуття ситості. Калорії готової сочевиці не відкладаються на боках або животі, якщо ми правильно поєднуємо компоненти страви.
Сочевичним боби так легко перетравлюються, що існує навіть дієта для схуднення з цим продуктом! Все ж це рослинний білок, який бере участь в зміцненні нашої м’язової маси і при правильному вживанні може принести тільки користь!
При середній калорійності в 300 ккал на 100 г сухого продукту, варена сочевиця має калорійність всього 100 калорій. Позитивним моментом є і невисокий глікемічний індекс (29), що робить її безпечним для фігури продуктом.
Застосування в кулінарії
І хоча кожен сочевичний вид має індивідуальні смакові особливості, будь-який з них здатний збагатити смак навіть самого складного і вишуканої страви. Виходячи з цього, одне і те ж блюдо може мати різний смак, в залежності від виду сочевичної складової.
З сочевичної крупи можна пекти хліб і коржі, варити пюре і супи (знамениті сочевичним юшки), каші і котлети, пудинги і запіканки. Будь-овочевий салат стане корисніше, якщо в нього додати варені сочевичним боби.
Особливою корисністю для організму має пророщена сочевиця, особливо чорна. Паростки разом з бобами додають в салати, хліб або їде як вітамінну біодобавку. Пророщувати насіння за тією ж технологією, що і злаки, до висоти паростків 3-4 см.
Як відварити сочевицю
Давайте розглянемо особливості приготування різних видів сочевиці і їх краще застосування в якості основного інгредієнта. Слід зауважити, що сочевичним боби – більш податливі при кулінарній обробці – їх не потрібно замочувати, як інші бобові, і варяться вони максимум 25 хвилин!
Чорна
Чорна «білуга» – сама швидко розварюється різновид, оскільки розмір її зерен не перевищує 3 мм в діаметрі. Використовується в салатах, овочевих стравах, салатах і юшках.
Максимальний час відварювання – 15 хвилин.
Зберігає свою форму. При варінні у воді втрачає свій соковитий чорний колір, а ось приготування білуги на пару дозволяє зберегти її «ікорний» колір і прикрасити будь-який салат або м’ясну страву.
жовта
Жовта сочевиця – шліфований вид, розварюється за 10-15 хвилин до стану пюре. Застосовується в рецептурі соусів і страв з пасти, паштетів і запіканок, каш і рагу.
Червона
Червона різновид не має оболонки і застосовується для гарнірів у вигляді пюре, для приготування супів-пюре і як компонент овочевих рагу.
коричнева
Коричнева сочевиця – сама примхлива, хоча і дуже високо цінується за свій тонкий горіховий аромат! Оскільки вона – максимально недозріла, то готується дуже швидко і її легко переварити.
Найчастіше використовується в супах, запіканках і соусах, оскільки в готовому вигляді має ніжну кремову консистенцію.
Зелена
Зелена, як недозрілі, ідеально підходить для салатів і м’ясних страв, оскільки надійно зберігає свою форму, але і вариться довше інших видів (20-25 хвилин). Має пряний аромат і досить різкий смак.
Перед приготуванням боби обов’язково промиваємо під проточною водою, викладаємо тільки в киплячу очищену воду, варимо до готовності на мінімальному вогні, а солимо тільки за кілька хвилин до готовності. Сочевична крупа вариться в такій пропорції: 1 частина крупи – 2 частини води.
Ідеально поєднується з цибулею, часником, пряними травами і спеціями.
Як вибрати сочевицю
Вибирайте продукт з урахуванням запланованого страви.
Що стосується якості, то дивіться, щоб боби були однакового кольору і розміру, без сміття та пошкоджень (відколів, дірочок і подібних вад). Не купуйте продукт в непрозорій упаковці.
Слід також купувати бобову культуру виробництва тієї країни, де вона вирощується. Тобто на упаковці повинен бути вказаний виробник і Розфасовник з одного регіону. Найпотужніший виробник цих бобових – Канада. Якщо бачите на упаковці їх виробника – сміливо купуйте!
Слідом за Канадою Індія є найбільшим постачальником сочевичної продукції. Великі площі зайняті цією культурою в Туреччині, Австралії і США.
Як зберігати сочевицю
Сочевичним боби зберігаються в сухому, провітрюваному місці, бажано в паперовому або полотняному мішечку. Вони швидко вбирають вологу і починаються процеси гниття. Термін зберігання – 1 рік максимально. Дивіться на роздрібній упаковці!
Корисні властивості сочевиці повинні спонукати вас активніше включати її в свій раціон, тим самим урізноманітнити меню і блиснути креативом. Тим більше смак і аромат цієї бобової культури дозволяє комбінувати її з будь-якими продуктами.