Сніданок годуючої мами

Сніданок годуючої мами
Найскладніше час для жінки настає після пологів: потрібно звикати до нової ролі, але на руках новонароджене дитя, і думки тільки про нього. Але ж хороший сон і правильне харчування – запорука тривалого і повноцінного грудного вигодовування, ось чому сніданок для годує мами має величезне значення. Не важливо, чи давно з’явився на світло ваш малюк, якщо ви годуєте його грудьми, потрібно харчуватися не тільки під час і в достатньому обсязі, а й тим, що корисно.

Існує безліч «страшилок» щодо того, що можна їсти матусям в період лактації. Хтось говорить про те, що крім знежиреного сиру, відвареної курячої грудки і овочів на пару нічого не їла, тому що у дитини починалися кольки або алергія. Хтось, навпаки, ратує за вживання всього, чого завгодно: від оселедця під шубою до шоколадних цукерок, але в невеликих кількостях.

Принципи харчування сніданку годуючої мами

Ми не будемо вдаватися до крайнощів і просто нагадаємо про основні принципи сніданку і раціону в цілому годуючої мами.

  • Дотримуйтеся правила дрібного харчування – 5 – 6 разів на день невеликими порціями.
  • Споживайте не менше 2,5 літрів рідини на добу.
  • Збільште раціон на 20% від вашої норми – цього достатньо.

Не варто рахувати калорії і думати про те, чи достатньо білка з’їдено в сніданок, чи буде з чого вашому малюкові отримати кальцій і не посипляться чи після цього власні зуби. Просто пам’ятайте, що в день в організм має надійти не менше 200 г білка, навіть якщо ви не вживаєте м’яса.

Вчені вже з’ясували, що молоко мами, що годує, що вважає за краще веганство або вегетаріанство, не відрізняється за складом від споживає тваринний білок. Головне – уникати продуктів з консервантами, ароматизаторами і барвниками. А також занадто жирного, смаженого і гострого або рясно приправленої спеціями.

Що придумати на сніданок мамі, що годує

Також краще не вживати екзотичні фрукти, а овочі найкраще є в не дуже великих кількостях і після термообробки. Тобто між свіжими яблуками на сніданок і печеними вибираємо останній варіант.

Все індивідуально: для кого-то краще пропустити прийом їжі, ніж з’їсти щось «шкідливе» і на кількості молока це не відбитися, а для кого-то – краще перекусити бутербродом з ковбасою, інакше малюк теж залишиться без «сніданку». Справжні обмеження для годуючої мами важливі в перший місяць, коли малюк тільки звикає. Далі ви зможете відслідковувати його реакції на конкретні продукти.

Тепер, коли з принципами визначилися, залишилося тільки вибрати найголовніше – час на те, щоб приготувати собі їжу!

Ми пропонуємо прості рецепти страв для сніданку годуючої мами. Щось можна зробити заздалегідь, а щось готується зовсім нескладно.

вівсяний смузі

Якщо вставати доводиться дуже рано, підійде один з найшвидших варіантів сніданку: вівсяний смузі.

Для нього нам знадобляться ½ склянки вівсяних пластівців, склянка кефіру або молока 2,5% жирності і банан. Збиваємо все занурювальним блендером до однорідної консистенції і готово!

Вівсяний смузі - відмінний варіант страви для мами, що годує

Виходить поживна, швидка і смачна альтернатива надокучливою вівсяної каші. А будь-яка мама – людина зайнята і оцінить можливість не стояти біля плити.

Робити смузі годуючим можна з груш, слив, ківі, жовтих і зелених сортів яблук. Все інше, особливо червоні плоди, краще все ж вживати в мізерних кількостях або зовсім виключити.

Основою може бути ряжанка, натуральний йогурт, кефір або нежирне молоко. Сполучення можуть бути будь-якими, головне, не додаємо останнім кислі фрукти.

zavtrak-kormyashhej-mamy2

бутерброди

Чудовим доповненням до смузі на сніданок стануть бутерброди.

Мамі, що годує потрібен для них бездріжджовий хліб або хлібці, а в якості намазки підійде нежирний сир – його можна приготувати заздалегідь в пластиковому контейнері з сіллю і зеленню.

На 200 г пачку нам знадобиться 2 ст.л рубаних петрушки і кропу, і щіпка солі. Якщо суміш виходить занадто густий, додаємо пару столових ложок кефіру. Все перемішуємо блендером або вручну, дивлячись, яка консистенція подобається, і зберігаємо в холодильнику.

Бутерброд - як варіант сніданку для матері-годувальниці

Добре підійде в якості ситного і корисного доповнення до бутербродів домашній печінковий паштет. Хороший тим, що готується в будь-який момент, коли є час – поклали малюка спати або віддали потримати татові. А зберігається ця страва потім кілька днів без втрати якості.

Домашній печінковий паштет

Складові

  • Печінка куряча або яловича – 400 г
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло вершкове – 1 ст.л
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Спеції – за бажанням

Домашній печінковий паштет

Приготування

  1. Печінка промиваємо та нарізаємо на шматочки, солимо і тушкуємо на сковороді під кришкою до готовності приблизно 15 – 20 хвилин. Перетримувати не треба, щоб вона не стала жорсткою. З м’якою печінки паштет буде ніжніше.
  2. Овочі чистимо, морква трьом, а цибуля шаткуємо. Викладаємо все на сковороду і тушкуємо на вершковому маслі. Саме тушкуємо, а не смажимо, так як ніяка засмажкою нам не потрібна!
  3. Даємо інгредієнтів охолонути і перемелює все порційно в чаші блендера. Можна разом, а можна окремо.
  4. Потім все ще раз перемішуємо, пробуємо на сіль і перекладаємо в контейнер.

Тепер ранок годуючої мами почнеться з багатого залізом, кальцієм і фосфором сніданку. Та й часу на нього витрачати не доведеться, адже все вже готово!

Гарбузове масло"

Але коли хочеться чогось незвичайного і смачненького, рекомендуємо спробувати гарбузове «масло». Годуючим мамам – ласунам, воно добре підійде на сніданок, і гарбуз сама по собі дуже корисний продукт.

Складові

  • Гарбуз м’якоть – 500 г
  • Яблучне пюре (можна дитяче) – 1 ст.
  • Цукор – ⅓ склянки
  • Сік лимонний – 2 ст.л
  • Кориця за бажанням – на кінчику ножа

Гарбузове масло

Приготування

  1. М’якоть гарбуза нарізаємо на невеликі шматочки, відварюємо до готовності, зливаємо воду і пюріруем блендером. Консистенція повинна бути повністю однорідною.
  2. Змішуємо його в каструльці з яблучним пюре, додаємо цукор і корицю.
  3. Ставимо на маленький вогонь, доводимо до кипіння і варимо близько 45 хвилин або до загустіння. Головне, частіше перемішуємо суміш, щоб вона не почала горіти.
  4. Знявши з вогню, втручаємося свіжовіджатий лимонний сік і перекладаємо в плоский пластиковий контейнер з кришкою.
  5. Даємо охолонути і прибираємо в холодильник.

Виходить щільна маса, дуже схожа за своєю консистенцією на вершкове масло. Вона легко мажеться і служить прекрасною заміною шоколадної пасти, горіховому маслу і варені на сніданок, тобто всього того, що годуючим мамам категорично заборонено. Добре доповнює тости, млинці і просто хлібці.

Якщо у вас ввечері більше часу, ніж вранці, скористайтеся рецептом бананового чизкейка без основи з печива або бісквіта. По суті це така ж запіканка, тільки трохи смачніше і цікавіше.

банановий чізкейк

Складові

  • Сир – 300 г
  • Банани – 3 шт.
  • Цукор – 150 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Борошно – 3 ст. л
  • Сметана – 160 г

банановий чізкейк

Приготування

  1. Банани подрібнюємо в блендері і змішуємо з сиром. Потім додаємо яйця з цукром і сметаною, збиваємо і підсипає борошно. Перемішуємо в пишну масу, стежачи, щоб не залишилося грудочок.
  2. Беремо форму з високими бортиками, виливаємо суміш у неї і ставимо в розігріту до 160 градусів духовку на годину. Як бачите, час на випічку корелюється з низькою температурою духовки спеціально, щоб запіканка не стала жорсткою, і не було засмаженої скоринки.
  3. Вийнявши з духовки, даємо повністю охолонути і прибираємо на ніч у холодильник.

Вранці годує маму чекає не просто смачний десерт, але корисний і поживний сніданок, в якому багато білка і калію, яким такі багаті сир і банан.

Також з вечора можна приготувати овочеву запіканку.

Для неї відварюємо в підсоленій воді 400 – 500 г заморожених овочів (цвітна капуста, брокколі, стручкова квасоля, зелений горошок і кукурудза), складаємо їх в скляну форму для випікання і заливаємо сумішшю з 1 яйця, ¾ склянки тертого сиру і ½ склянки йогурту або 10% сметани. Зверху посипаємо сирної стружкою.

Готується овочева запіканка при 180 градусах 30 – 40 хвилин в залежності від духовки і висоти бортів форми. Чим вони вище, тим довше вона печеться відповідно. Якщо верх почне дуже зарумяніваться, а середина ще не пропечеться, прикриваємо його фольгою.

Ця страва смачно і в гарячому і, що важливо, в холодному вигляді, тому сміливо їжте його на сніданок – необхідні білки, жири і вуглеводи там є!

Годуючим мамам ніколи стояти біля плити і у них не такий багатий вибір продуктів і страв, але це зовсім не означає, що повинно страждати якість раціону, а, особливо, сніданок. Експериментувати можна і з дієтичними продуктами, головне бажання!