Будь-якій здоровій людині корисні овочі і фрукти, вони покращують перистальтику і насичують організм вітамінами. Але що ж робити людям з різними захворюваннями, адже не всім можна вживати занадто солодкі фрукти, – смузі для діабетиків стануть відмінним варіантом. Головне пам’ятати про необхідність вибирати тільки «правильні» продукти і не перебирати з цукром, якого в деяких плодах в надлишку.
Незалежно від того, з яким типом діабету ми маємо справу, варто пам’ятати про декілька важливих моментів.
- Цукор ніколи не вживається в їжу і замінюється штучними або натуральними підсолоджувачами.
- Терміни, що вживаються вуглеводи підраховуємо по системі ХЕ (хлібні одиниці), а підвищення рівня цукру в крові за системою ГІ (глікемічний індекс).
- Харчування має бути дробовим і в один і той же час.
Крім того, потрібно пам’ятати, що при будь-якому типі діабету кількість одержуваної енергії з продуктів має відповідати її витраті.
Людям, що страждають на діабет I типу можна не обмежувати споживання білка, так як він не підвищить своїми калоріями рівень цукру в крові. А ось тим, хто хворий на діабет II типу, варто утриматися від поєднання білків і жирів, тим більше тваринного походження.
У зв’язку з цим легені або, навпаки, більш ситні овочеві і фруктові смузі з правильно підібраних продуктів дадуть можливість урізноманітнити раціон незвичайними поєднаннями і забезпечувати організм вітамінами, мікроелементами і клітковиною.
Фрукти і овочі, дозволені при діабеті I типу
- яблуко
- грейпфрут
- гранат
- ківі
- редис
- кабачок
- авокадо
- гарбуз
- помідор
- Солодкий болгарський і червоний перець
- огірок
- Різні види капусти – брокколі, білокачанна, кольорова
- селера
- шпинат
- Часник і цибуля ріпчаста / зелений
- Зелень (кінза, петрушка, базилік, кріп)
Не варто думати, ніби всі фрукти, дозволені при діабеті повинні бути кислими. Глікемічний індекс в даному випадку не пов’язаний з солодкістю плода.
* Рада кухарчуком
Розмір фрукта має принципове значення – 1 плід не повинен перевищувати розміри однієї долоні. Тільки в цьому випадку його можна з’їсти за один раз. В іншому випадку краще розділити його на кілька частин.
Знизити солодкість і уповільнити всмоктування цукру в кров можна поєднуючи солодкий плід з прісним або з овочами. Це особливо актуально для приготування смузі.
Той же список справедливий і я для діабетиків II типу з тією лише різницею, що дозволяти собі якомога більше солодких фруктів, так як в цьому випадку найбільша увага приділяється кількості споживаних калорій і їх витраті.
Втім, від крайнощів на кшталт бананів і кавунів все ж краще утриматися, «добрав» солодощі з ягід на кшталт малини, полуниці і черешні.
Як бачите, не так вже й малий перелік продуктів, з яких можна приготувати корисний напій. Додамо до цього нежирний сир, знежирений сир і інші низькокалорійні кисломолочні продукти і отримаємо прекрасну альтернативу обридлим супів!
Поради кухарчуком
- Всі використовувані продукти необхідно очищати від шкірки і, щоб вони краще подрібнилися, нарізати на кубики або терти на тертці (якщо мова про сирої гарбузі).
- Стаціонарний блендер застосовуємо тільки для подрібнення м’яких і соковитих плодів (томати, огірки, ківі). Для всього іншого використовуємо комбайн або блендер з чашею.
Смузі з яблука, селери і шпинату
Отже, приготуємо для початку легкий фруктово-овочевий коктейль.
- Чистимо і ріжемо 1 некрупное яблуко, промиваємо 100 г листя шпинату і 1 невеликий стебло селери.
- Просушуємо овочі, нарізаємо їх і складаємо все в чашу блендера. Збиваємо до однорідності.
Смак буде ніжний, трав’яний з кислинкою. При бажанні можна додати 1 ч.л. лимонного соку або 100 мл знежиреного кефіру.
кефірний смузі
- Промиваємо 7-8 листочків фіолетового базиліка, даємо їм стекти.
- Очищаємо від насіння і плодоніжки солодкий перець, чистимо 1 огірок.
- Все нарізаємо дрібними шматочками, відправляємо в блендер і заливаємо 1 склянкою знежиреного кефіру.
За бажанням подсаливаем напій і додаємо ½ зубчика часнику – це додасть смаку гостроти.
Смузі з редису з брокколі і зеленою цибулею
- 3-4 середніх редиски ретельно відмиванням губкою і розрізаємо на четвертинки.
- Додаємо до них 1 чищений шінкованной огірок, гілочку зеленої цибулі і 2 невеликих кущика брокколі.
- Капусту краще взяти заморожену – коли вона відтане, структура стане м’якою і подрібнюватись буде краще.
- Все складаємо в блендер, заливаємо 150 мл маложирного йогурту або кефіру і збиваємо.
Виходить справжній весняний смак – соковитий і яскравий.
сирний напій
- Обшпарюємо окропом 2 середніх помідора і знімаємо шкірку. Кладемо в блендер прямо так.
- Підсипає ½ ч.л сушеного базиліка або 7 – 8 листочків свіжого.
- Додаємо ½ болгарського перцю і 100г знежиреного сиру.
- Все збиваємо до однорідності.
Помідори самі по собі настільки соковиті, що ніяка додаткова рідина не знадобиться.
Гарбузовий коктейль
Натираємо на тертці 100 г свіжого гарбуза і стільки ж свіжого кабачка, відправляємо в блендер. Туди ж кладемо ½ середньої груші і збиваємо. Розбавляти коктейль при бажанні можна водою, знежиреним кефіром / йогуртом або нежирної ряжанкою.
Дуже корисним, що містить і необхідну клітковину, і вітаміни буде напій, приготований зі свіжого гарбуза, але, якщо є проблеми з шлунково-кишкового тракту її все ж краще відварити в невеликій кількості води або в пароварці. Тоді смузі можна буде розбавити відваром.
Смузі з редискою і брюссельською капустою
Його можна приготувати в 2-х варіантах: ситно і легені.
легкий
- 3 редиски очищаємо від хвостиків, ретельно промиваємо і ріжемо на шматочки.
- Брюссельську капусту краще взяти заморожену і дати їй відтанути, так вона стане м’якшою і легше зіб’ється – беремо 3 качана.
- Додаємо ¼ пучка зелені – кінзи, петрушки. Збиваємо.
Розбавляємо напій 200 мл знежиреного кефіру.
Ситний
- Відварюємо круто 1 яйце, ріжемо на скибочки і додаємо до основного складу – редису, брюссельській капусті і зелені.
- При бажанні можна включити 1 зубчик часнику або 3-4 пір’їнки зеленої цибулі.
- Збиваємо.
Розбавивши кефіром, отримаємо справжню смузі-окрошку.
імбирний смузі
- Натираємо на крупній тертці корінь імбиру – вистачить 1 ч.л.
- Чистимо від шкірки 1 зелене яблуко, дрібно ріжемо.
- Додаємо 4-5 ст.л. гранатового соку.
Важливо, щоб він був вичавленим, а не відновленим – в такому міститься найбільша кількість мінералів і мікроелементів.
Все збиваємо і, якщо напій виходить недостатньо рідким, розбавляємо кип’яченою водою або ще підливати соку. Головне пам’ятати, що він дуже концентрований.
Перед нами справжній вітамінний коктейль, здатний відновити після хвороби або підняти на ноги, позбавивши від застуди.
Смузі з ківі і грейпфрута
Але невже діабетикам доведеться забути про солодкі смузі на десерт? Зовсім ні! Досить пам’ятати про баланс солодких і несолодких овочів і фруктів в коктейлі.
- 1 стиглий плід ківі, 1/3 середньої груші замість підсолоджувача та 100 г кабачка. Його м’якоть майже не дасть присмаку, а клітковина і соковитість додатково розбавлять зайву солодкість фруктів. Все збиваємо.
Консистенцію доводимо до бажаної водою або будь-яким знежиреним кисломолочним напоєм, додаючи його поступово, щоб не розбавити занадто сильно.
Шоколадний смузі з апельсина і авокадо
Не турбуйтеся через незвичайності інгредієнтів: з такого поєднання готують навіть веганські морозиво, не кажучи вже про смузі!
- Додаємо сік з 1 апельсина – повинно вийти 100 – 150 мл.
- ½ стиглого авокадо (плід повинен бути м’яким) ріжемо великими шматками і відправляємо в блендер.
- Заливаємо все соком і всипаємо 1-2 ч.л. какао.
Всі разом збиваємо до повної однорідності і пробуємо на солодкість. При бажанні можна додати трохи стевії.
Якщо напій готується в жарку пору року, додаємо 2-3 кубики льоду і знову збиваємо.
Смузі «яблучний штрудель»
Завдяки кориці в складі смак виходить в точності, як у всім відомого пирога.
- Запікаємо в духовці або мікрохвильовій печі без підсолоджувачів і масла 1 стигле яблуко, шкурка початку лопатися, значить, готово. Знімаємо її, прибираємо серцевину і насіння і відправляємо яблуко в блендер.
- Підсипає корицю на кінчику ножа і наливаємо 200 мл маложирна ряжанки. Все збиваємо.
При бажанні додаємо лід. У цьому випадку обсяг кисломолочної складової краще урізати, щоб не «затерти» яблучно-коричнева смак.
Цей же рецепт можна зробити і зі свіжим фруктом. Просто очищаємо його від шкірки і подрібнюємо, як зазвичай.
освіжаючий напій
- Очищаємо від плодоніжки і насіння великий плід солодкого червоного або жовтого перцю. Ріжемо на кубики.
- Також чистимо і нарізаємо 1 середнє зелене яблуко і 1 ківі. Все збиваємо до однорідності.
- Додаємо в смузі 3-4 кубики льоду і повторюємо процедуру.
Чудовий літній напій готовий! Смачного!
Що стосується всіх сполучень з солодкими ягодами на кшталт малини, полуниці і черешні, людям, що страждають на діабет I типу, рекомендуємо порадитися з лікарем.
В іншому, як бачите, варіантів приготування смузі для діабетиків дуже багато і всі вони дуже смачні і корисні. Пробуйте, експериментуйте і будьте здорові!