Смузі для діабетиків

Смузі для діабетиків
Будь-якій здоровій людині корисні овочі і фрукти, вони покращують перистальтику і насичують організм вітамінами. Але що ж робити людям з різними захворюваннями, адже не всім можна вживати занадто солодкі фрукти, – смузі для діабетиків стануть відмінним варіантом. Головне пам’ятати про необхідність вибирати тільки «правильні» продукти і не перебирати з цукром, якого в деяких плодах в надлишку.

Незалежно від того, з яким типом діабету ми маємо справу, варто пам’ятати про декілька важливих моментів.

  • Цукор ніколи не вживається в їжу і замінюється штучними або натуральними підсолоджувачами.
  • Терміни, що вживаються вуглеводи підраховуємо по системі ХЕ (хлібні одиниці), а підвищення рівня цукру в крові за системою ГІ (глікемічний індекс).
  • Харчування має бути дробовим і в один і той же час.

Крім того, потрібно пам’ятати, що при будь-якому типі діабету кількість одержуваної енергії з продуктів має відповідати її витраті.

Як приготувати смузі для діабетиків

Людям, що страждають на діабет I типу можна не обмежувати споживання білка, так як він не підвищить своїми калоріями рівень цукру в крові. А ось тим, хто хворий на діабет II типу, варто утриматися від поєднання білків і жирів, тим більше тваринного походження.

У зв’язку з цим легені або, навпаки, більш ситні овочеві і фруктові смузі з правильно підібраних продуктів дадуть можливість урізноманітнити раціон незвичайними поєднаннями і забезпечувати організм вітамінами, мікроелементами і клітковиною.

Фрукти і овочі, дозволені при діабеті I типу

  • яблуко
  • грейпфрут
  • гранат
  • ківі
  • редис
  • кабачок
  • авокадо
  • гарбуз
  • помідор
  • Солодкий болгарський і червоний перець
  • огірок
  • Різні види капусти – брокколі, білокачанна, кольорова
  • селера
  • шпинат
  • Часник і цибуля ріпчаста / зелений
  • Зелень (кінза, петрушка, базилік, кріп)

Які продукти можна використовувати для приготування дієтичного смузі

Не варто думати, ніби всі фрукти, дозволені при діабеті повинні бути кислими. Глікемічний індекс в даному випадку не пов’язаний з солодкістю плода.

* Рада кухарчуком
Розмір фрукта має принципове значення – 1 плід не повинен перевищувати розміри однієї долоні. Тільки в цьому випадку його можна з’їсти за один раз. В іншому випадку краще розділити його на кілька частин.

Знизити солодкість і уповільнити всмоктування цукру в кров можна поєднуючи солодкий плід з прісним або з овочами. Це особливо актуально для приготування смузі.

Той же список справедливий і я для діабетиків II типу з тією лише різницею, що дозволяти собі якомога більше солодких фруктів, так як в цьому випадку найбільша увага приділяється кількості споживаних калорій і їх витраті.

Втім, від крайнощів на кшталт бананів і кавунів все ж краще утриматися, «добрав» солодощі з ягід на кшталт малини, полуниці і черешні.

Як бачите, не так вже й малий перелік продуктів, з яких можна приготувати корисний напій. Додамо до цього нежирний сир, знежирений сир і інші низькокалорійні кисломолочні продукти і отримаємо прекрасну альтернативу обридлим супів!

Поради кухарчуком

  • Всі використовувані продукти необхідно очищати від шкірки і, щоб вони краще подрібнилися, нарізати на кубики або терти на тертці (якщо мова про сирої гарбузі).
  • Стаціонарний блендер застосовуємо тільки для подрібнення м’яких і соковитих плодів (томати, огірки, ківі). Для всього іншого використовуємо комбайн або блендер з чашею.

Смузі з яблука, селери і шпинату

Отже, приготуємо для початку легкий фруктово-овочевий коктейль.

  1. Чистимо і ріжемо 1 некрупное яблуко, промиваємо 100 г листя шпинату і 1 невеликий стебло селери.
  2. Просушуємо овочі, нарізаємо їх і складаємо все в чашу блендера. Збиваємо до однорідності.

Смак буде ніжний, трав’яний з кислинкою. При бажанні можна додати 1 ч.л. лимонного соку або 100 мл знежиреного кефіру.

Смузі з яблука, селери і шпинату

кефірний смузі

  • Промиваємо 7-8 листочків фіолетового базиліка, даємо їм стекти.
  • Очищаємо від насіння і плодоніжки солодкий перець, чистимо 1 огірок.
  • Все нарізаємо дрібними шматочками, відправляємо в блендер і заливаємо 1 склянкою знежиреного кефіру.

За бажанням подсаливаем напій і додаємо ½ зубчика часнику – це додасть смаку гостроти.

Смузі з редису з брокколі і зеленою цибулею

  1. 3-4 середніх редиски ретельно відмиванням губкою і розрізаємо на четвертинки.
  2. Додаємо до них 1 чищений шінкованной огірок, гілочку зеленої цибулі і 2 невеликих кущика брокколі.
  3. Капусту краще взяти заморожену – коли вона відтане, структура стане м’якою і подрібнюватись буде краще.
  4. Все складаємо в блендер, заливаємо 150 мл маложирного йогурту або кефіру і збиваємо.

Смузі з редису з брокколі і зеленою цибулею

Виходить справжній весняний смак – соковитий і яскравий.

сирний напій

  • Обшпарюємо окропом 2 середніх помідора і знімаємо шкірку. Кладемо в блендер прямо так.
  • Підсипає ½ ч.л сушеного базиліка або 7 – 8 листочків свіжого.
  • Додаємо ½ болгарського перцю і 100г знежиреного сиру.
  • Все збиваємо до однорідності.

Помідори самі по собі настільки соковиті, що ніяка додаткова рідина не знадобиться.

Гарбузовий коктейль

Натираємо на тертці 100 г свіжого гарбуза і стільки ж свіжого кабачка, відправляємо в блендер. Туди ж кладемо ½ середньої груші і збиваємо. Розбавляти коктейль при бажанні можна водою, знежиреним кефіром / йогуртом або нежирної ряжанкою.

гарбузовий коктейль

Дуже корисним, що містить і необхідну клітковину, і вітаміни буде напій, приготований зі свіжого гарбуза, але, якщо є проблеми з шлунково-кишкового тракту її все ж краще відварити в невеликій кількості води або в пароварці. Тоді смузі можна буде розбавити відваром.

Смузі з редискою і брюссельською капустою

Його можна приготувати в 2-х варіантах: ситно і легені.

легкий

  • 3 редиски очищаємо від хвостиків, ретельно промиваємо і ріжемо на шматочки.
  • Брюссельську капусту краще взяти заморожену і дати їй відтанути, так вона стане м’якшою і легше зіб’ється – беремо 3 качана.
  • Додаємо ¼ пучка зелені – кінзи, петрушки. Збиваємо.

Розбавляємо напій 200 мл знежиреного кефіру.

Смузі з редискою і брюссельською капустою

Ситний

  • Відварюємо круто 1 яйце, ріжемо на скибочки і додаємо до основного складу – редису, брюссельській капусті і зелені.
  • При бажанні можна включити 1 зубчик часнику або 3-4 пір’їнки зеленої цибулі.
  • Збиваємо.

Розбавивши кефіром, отримаємо справжню смузі-окрошку.

імбирний смузі

  1. Натираємо на крупній тертці корінь імбиру – вистачить 1 ч.л.
  2. Чистимо від шкірки 1 зелене яблуко, дрібно ріжемо.
  3. Додаємо 4-5 ст.л. гранатового соку.

Важливо, щоб він був вичавленим, а не відновленим – в такому міститься найбільша кількість мінералів і мікроелементів.

Все збиваємо і, якщо напій виходить недостатньо рідким, розбавляємо кип’яченою водою або ще підливати соку. Головне пам’ятати, що він дуже концентрований.

smuzi-dlya-diabetikov1

Перед нами справжній вітамінний коктейль, здатний відновити після хвороби або підняти на ноги, позбавивши від застуди.

Смузі з ківі і грейпфрута

Але невже діабетикам доведеться забути про солодкі смузі на десерт? Зовсім ні! Досить пам’ятати про баланс солодких і несолодких овочів і фруктів в коктейлі.

  • 1 стиглий плід ківі, 1/3 середньої груші замість підсолоджувача та 100 г кабачка. Його м’якоть майже не дасть присмаку, а клітковина і соковитість додатково розбавлять зайву солодкість фруктів. Все збиваємо.

Консистенцію доводимо до бажаної водою або будь-яким знежиреним кисломолочним напоєм, додаючи його поступово, щоб не розбавити занадто сильно.

Шоколадний смузі з апельсина і авокадо

Не турбуйтеся через незвичайності інгредієнтів: з такого поєднання готують навіть веганські морозиво, не кажучи вже про смузі!

  • Додаємо сік з 1 апельсина – повинно вийти 100 – 150 мл.
  • ½ стиглого авокадо (плід повинен бути м’яким) ріжемо великими шматками і відправляємо в блендер.
  • Заливаємо все соком і всипаємо 1-2 ч.л. какао.

Всі разом збиваємо до повної однорідності і пробуємо на солодкість. При бажанні можна додати трохи стевії.

Якщо напій готується в жарку пору року, додаємо 2-3 кубики льоду і знову збиваємо.

Смузі «яблучний штрудель»

Завдяки кориці в складі смак виходить в точності, як у всім відомого пирога.

  1. Запікаємо в духовці або мікрохвильовій печі без підсолоджувачів і масла 1 стигле яблуко, шкурка початку лопатися, значить, готово. Знімаємо її, прибираємо серцевину і насіння і відправляємо яблуко в блендер.
  2. Підсипає корицю на кінчику ножа і наливаємо 200 мл маложирна ряжанки. Все збиваємо.

При бажанні додаємо лід. У цьому випадку обсяг кисломолочної складової краще урізати, щоб не «затерти» яблучно-коричнева смак.

Цей же рецепт можна зробити і зі свіжим фруктом. Просто очищаємо його від шкірки і подрібнюємо, як зазвичай.

освіжаючий напій

  • Очищаємо від плодоніжки і насіння великий плід солодкого червоного або жовтого перцю. Ріжемо на кубики.
  • Також чистимо і нарізаємо 1 середнє зелене яблуко і 1 ківі. Все збиваємо до однорідності.
  • Додаємо в смузі 3-4 кубики льоду і повторюємо процедуру.

Освіжаючий напій для діабетиків

Чудовий літній напій готовий! Смачного!

Що стосується всіх сполучень з солодкими ягодами на кшталт малини, полуниці і черешні, людям, що страждають на діабет I типу, рекомендуємо порадитися з лікарем.

В іншому, як бачите, варіантів приготування смузі для діабетиків дуже багато і всі вони дуже смачні і корисні. Пробуйте, експериментуйте і будьте здорові!