Сметана

сметана
Корисні властивості сметани дивують і захоплюють не тільки наших співвітчизників, а й іноземців, які відвідують нашу країну. Вони до цих пір називають її вершками, але це, звичайно ж, неправильно. Якщо раніше її отримували шляхом змітання зі скисле цільного коров’ячого молока, то тепер для її отримання використовують вершки. Їх жирність повинна становити не менше 32%. А після того як вершки скисають – утворюється наша сметана. Завдяки її м’якому смаку, корисними якостями і можливістю застосування у всіх сферах кулінарії, вона стала популярною не тільки в Росії, але і в багатьох зарубіжних країнах. Всього одна столова ложка сметани зробить будь-який борщ або суп найсмачнішою стравою обіду!

Корисні властивості продукту

Достатньо всього двох ложок цього дивного продукту, щоб забезпечити організм корисними речовинами на цілий день. В цей кисломолочний продукті містяться і кальцій, і фосфор, і залізо, а також вітаміни C, А, Е, D, групи B (B12 і B2), PP, які так необхідні для нормальної роботи організму! Саме зміст величезної кількості кальцію в сметані сприяє зростанню нігтів і зміцненню кісток і зубів. А ось холестерину в ній практично немає – завдяки наявності лецитину, який перешкоджає відкладенню холестерину на стінках судин. Внаслідок чого сметану широко використовують для профілактики від атеросклерозу.

Біологічна цінність сметани полягає в тому, що в ній міститься молочний білок, що включає в себе незамінні амінокислоти і легкозасвоювані жири. Тому вона так легко засвоюється організмом, на відміну від інших молочних продуктів. Також її активно використовують жінки для косметичних процедур.

Використання в кулінарії

Сметану застосовують не тільки як самостійне блюдо, але і в поєднанні з іншими продуктами. Вона недарма визнана найпопулярнішим соусом до перших страв у російській і українській кухні. Її подають для поліпшення смаку як до млинців і оладок, так до солянці і окрошка, борщу і щів, розсольник і різних супів.

Сметана добре підходить і до других страв. Її використовують в процесі гасіння м’яса, заливають зверху картопля при запіканні, використовують для смаження риби (окунь і карась). Нею навіть замінюють майонез для заправки різних салатів з овочів, а також традиційного сала та «Олів’є» та «Оселедець під шубою».

Корисні властивості сметани

З сметани виходить чудовий крем для тістечок і тортів, на її основі готують різні десерти. На основі цього продукту замішують тісто для здоби і кондитерських виробів, так як він є природним розпушувачем для тесту. Улюблена сметанка вважається важливим компонентом при приготуванні пудингів і запіканок – вона робить їх повітряними!

калорійність

Калорійність залежить від процентного вмісту жиру в кінцевому продукті. Так наприклад:

  • на 100г 10% сметани доводиться – 119 ккал
  • на 100 г 20% – 202.9 ккал
  • з вмістом жиру 30% припадає найбільше кілокалорій – 293 ккал

Як вибрати якісний продукт

В першу чергу, купуючи сметану в магазині, звертаємо увагу на термін придатності. Натуральний продукт повинен мати термін придатності не більше 7 днів, в іншому випадку її очевидно піддавали високотемпературній обробці, і нічого корисного для організму в ній не залишилося. Продукт вищого сорту не повинен мати стороннього запаху, а консистенція повинна бути однорідною і густою, мати білий колір.

Якщо ви купуєте продукт першого сорту, то не переживайте – присутність присмаку і трохи кислинки допустимо. Якщо в складі значаться стабілізатори, емульгатори та інші добавки, то значить, такий продукт не можна назвати натуральним. Також при розтині упаковки не повинно бути грудок і сироватки, що говорить про несвіжості продукту.

Термін зберігання сметани

Що стосується герметично упакованого продукту, то його можна зберігати при температурі від +2 до + 6 ° C протягом 5-7 днів. Якщо упаковку відкрити, то термін зберігання скорочується до 3 днів. Сметана, приготована в домашніх умовах, підлягає зберіганню в холодильнику не більше 2 діб.

З давніх часів люди навчилися продовжувати термін зберігання сметани. Це можна зробити, помістивши її в глиняний горщик з кришкою з глини в холодне місце. Таким чином, вона буде залишатися смачною і поживною понад 7 днів.