Деякі страви здаються нам неймовірно банальними і простими, а приготувати їх, як ми думаємо, здатний навіть дитина, і частково це вірно.
Але, не знаючи деяких тонкощів приготування, зробити частування смачними не вийде, тому сьогодні ми детально поговоримо про те, скільки варити пельмені після закипання води. Про інші нюанси варіння ми також згадаємо – словом, розберемося з усіма етапами приготування страви, а також дамо кілька порад, які дозволять урізноманітнити його.
Як вибрати пельмені для варіння в магазині
Звичайно, багато в чому смакові якості такого блюда, як пельмені, залежить від якості сировини, з якого вони виготовлені. В дійсно якісний продукт присутній лише м’ясо, борошно, цибуля, курячі яйця, трохи сала, сіль і спеції. Всі інші інгредієнти негативно впливають на аромат і смак напівфабрикату.
Крім того, важливим фактором, що впливає на кінцевий смак страви, є умови зберігання замороженої продукції.
Якщо в упаковці ви спостерігаєте «сніг» або пельмені злиплися в одну грудку – знайте, що цей продукт піддавався розморожування, а потім був заморожений знову.
Правильна рецептура варіння в такому випадку може і не допомогти, так що в підсумку, цілком ймовірно, ви все одно отримаєте щось незрозуміле.
Якщо ж перед вами якісний продукт, який складається з натуральних інгредієнтів, його упаковка зберегла свою цілісність і немає ніяких ознак того, що пельмені піддавалися розморожування – купуємо напівфабрикати і йдемо швидше додому їх готувати.
Підготовчий етап приготування заморожених пельменів
- Для початку слід вибрати відповідну каструлю. Справа в тому, що її обсяг і кількість води неймовірно важливі при приготуванні пельменів. Велика каструля з декількома літрами води не призведе ні до чого поганого, просто процес готування кілька затягнеться, а ось маленькі каструльки можуть привести до ряду неприємностей.
- Якщо ви візьмете занадто маленьку ємність, то:
- по-перше, пельмені при закипанні дадуть більшу «шапочку», яка призведе до википання бульйону і він почне стікати вниз на конфорку. Мало того, що це небезпечно (при використанні газової плити вогонь може згаснути), так ще й забрудниться посуд (на дні каструлі утворюється накип, яку складно буде видалити);
- по-друге, маленький обсяг каструлі небажаний через те, що води в таку посудину поміститься небагато. Вам слід запам’ятати ідеальне поєднання: 3 частини води (або бульйону) до 1 частини пельменів. Таке співвідношення забезпечить якісну варіння.
3. Справа в тому, що якщо класти пельмені в киплячу воду, то її температура різко падає – отже, їй потрібен час, щоб знову закипіти.
4. У тих випадках, коли води багато, це відбувається за пару хвилин, а то й раніше, а тому пельмені готуються швидко і не встигають перетворитися в грудкувату слизову масу. Якщо ж води мало, то пельмені НЕ варяться, а гасяться, отже, тісто розповзається і ми отримуємо кашу.
Як і в якій воді варяться пельмені
Тепер давайте розберемося з тим, в якій воді нам слід варити пельмені.
Тут все залежить від ваших особистих переваг – деякі люблять засипати в бульйон безліч спецій, інші – роблять з бульйону для пельменів повноцінний суп з овочами, засмажкою і так далі. Ми ж розповімо про класичний спосіб, який підходить пельменів з будь-якого різновиду м’яса, будь-якого розміру і форми.
- Перш за все відміряє необхідний нам обсяг води, наприклад, 1,5 літра води для приготування упаковки пельменів, вагою 0,5 кг. Потім воду треба посолити – для нашого співвідношення продуктів вистачить половини чайної ложки.
- За бажанням сюди ж додаємо чорний перець горошком і столову ложку рослинної олії. Чому за бажанням? Тому що деякі вважають за краще перчити вже готовий продукт.
Масло ж в теорії повинно запобігти злипання пельмені, але на ділі з цим завданням відмінно справляється і просто регулярне перемішування.
- Завантажуємо пельмені тільки в добре киплячу воду. Бажано робити це за допомогою шумівки – таким чином ви уникнете потрапляння гарячих бризок на шкіру і можливих опіків.
- Після того, як ви завантажили все пельмені, обов’язково перемішайте їх, а потім повторіть ще кілька разів цю процедуру протягом пари хвилин, поки на поверхні пельменів не сформується захисний проварений шар.
Скільки за часом повинні варитися пельмені
Отже, тепер про найголовніше – час приготування. Деякі виробники вказують на упаковках своєї продукції, що точкою відліку є момент повторного закипання води – насправді це не зовсім так.
Бульйон або вода можуть закипіти передчасно, а тому брати за основу цей момент не варто. Саме безпрограшний метод визначення «напівготовності» замороженої продукції, будь то пельмені, равіолі або хінкалі – час їх спливання.
Чому пельмені спливають на поверхню? Справа в тому, що всередині них знаходиться заморожений жир, коли він тане повністю – пельмень легшає води і спливає на поверхню. Завдяки цьому ми можемо зрозуміти, що процес розморожування закінчився і почався безпосередньо процес приготування.
До слова, цим зручно користуватися, якщо ви плануєте НЕ доварювати пельмені до кінця, а, наприклад, запекти їх. Для цього всього лише потрібно потримати їх у воді ще пару хвилин, а потім відправити в духовку доготовляє.
У тому випадку, якщо варіння – це кінцева обробка пельменів, то потрібно засікти після спливання 5-7 хвилин. Час тут залежить від обсягу продукції і того, наскільки розварене тісто ви віддаєте перевагу. Тільки врахуйте, що починати відлік цього часу слід після того, як спливе останній пельмешек.
Поради з приготування пельменів
- Щоб пельмені стовідсотково не злиплися – перед тим, як запускати їх в воду, за допомогою дерев’яної лопатки закрутіть в каструлі «вихор». Пельмені, підхоплені водним потоком, ще деякий час будуть кружляти і не впадуть каменем на дно.
- Якщо смакові якості продукту залишають бажати кращого – не турбуйтеся, просто використовуйте більше спецій при варінні. Також ви можете додати до готового продукту соуси з яскравим смаком, так ви замаскуєте недоліки продукції.
- Свіжі пельмені, які не піддавалися заморожуванню, варяться точно так же, як і заморожені. Єдина відмінність – жир в них тане набагато швидше, а отже, і на підготовку йде значно менше часу.
- «Родичі» пельменів – хінкалі, слід варити не від 5-7 хвилин, а від 7-10 хвилин. Це пов’язано з тим, що вони значно більшими. Манти варяться за таким же принципом, але краще їх все ж готувати не в воді, а на пару.
Ну що ж, тепер ви знаєте всі основні тонкощі їх приготування, зокрема і те – скільки варити пельмені після закипання води. Пам’ятайте, що унікальність і незвичність страві додає кулінар, а тому навіть саме банальне страву можна зробити настільки оригінальним і смачним, що воно неодмінно викличе фурор на будь-якому столі.